Hlavní obsah

Mourinho titul neslavil, staré účty si ale vyřizoval. S televizními experty, fanoušky i svými kolegy

Londýn/Praha

Byl svůj. Neskákal, nejásal, neklouzal se v luxusním obleku po trávníku, když jeho Chelsea získala po výhře nad Crystal Palace s definitivní platností mistrovský titul. Zato sarkasmu a ironie byl trenér José Mourinho jako tradičně plný. A invektiv také, to se ví, protože jinak by to ani nebyl on. „Nejsem asi tím nejchytřejším člověkem na světě, když jsem se po skončení angažmá v Realu Madrid vrátil do Anglie. Mohl jsem si vybrat klub a zemi, kde se na trenérskou lavičku může posadit i kustod a stejně získá titul,“ narážel na některé kolegy, kteří si vybrali snazší cestu než on.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Kouč Chelsea José Mourinho.

Článek

Pravdou je, že v současném fotbale není většího trenérského pojmu, než Mourinho. Posbíral už mistrovské tituly v Portugalsku, Anglii, Itálii, Španělsku a teď po návratu na ostrovy přidal s Chelsea další primát v Premier League. Už třetí, který na Stamford Bridge získal.

Slízli to televizní vědátoři i fanoušci

Možná i proto z něho sršelo tolik sarkasmu, jímž počastoval všechny, na něž si vzpomněl. A nic na tom neměnilo, že uprostřed týdne si prožil velké rodinné trable. Na jeho otce totiž čekala operace hlavy, takže Mou odletěl soukromým letadlem do Portugalska, aby s ním byl.

„Otec je silný, operace dopadla dobře a doktoři mají vše pod kontrolou," prozrazoval a s o to větší chutí si vyřizoval staré účty.

S televizními experty, kteří mu leželi v žaludku celou sezónu a stali se nesčetněkrát terčem jeho výpadů a verbálních výlevů, v první řadě. Jasná věc, že si do „vědátorů" Jamie Carraghera a Graema Sounesse opakovaně rýpnul.

Do příznivců Chelsea ostatně také, protože cítil frustraci z toho, jak málo fandí a ženou svůj tým za vítězstvím.

Obdiv pro přiznívce hostů

„Zatímco hlučným fanouškům Crystal Palace obdivně ukazoval vztyčený palec, neboť ho nadchlo, jak vydatně své mužstvo povzbuzují za každého stavu, domácím příznivcům naznačoval, že snad na tribunách spí," všimli si reportéři na stadiónu.

„Crystal Palace má vynikající fanoušky. Doslova fantastické. Za to pro nás je těžké nastupovat doma, protože mnohdy se musím rozhlížet a ujišťovat se, zda snad nehrajeme na prázdném stadiónu," postěžoval si Mourinho několikrát v průběhu sezóny, stejně jako po nedělní výhře garantující Chelsea titul.

Právě atmosféra panující na jiných anglických stadiónech fascinuje kontroverzního a nesmírně charismatického portugalského kouče natolik, že se ze španělského angažmá vrátil na ostrovy a chtěl by na nich zůstat tak dlouho, jak to jen půjde.

Mohl jít tam, kde titul získá i kustod

„Mohl jsem si vybrat klub a zemi, kde může titul získat úplně každý. Třeba i kustod sedící na trenérské lavičce. Já ale záměrně zvolil Anglii a Chelsea, kde chci vydržet. Ve fotbale samo sebou nemůžete nikdy dopředu předpovídat, co se stane, ale zůstat bych chtěl. Londýn je perfektním městem, moje rodina je tu šťastná a já plně spokojený. A sil v sobě cítím tolik, že mohu trénovat do sedmdesáti a získávat další tituly," svěřoval se Mourinho.

„Samozřejmě že jsem riskoval svou prestiž, když jsem se vrátil na místo, kde jsem měl v minulosti úspěch. Teď ale mohu říci, že jsem vyhrál mistrovské tituly se dvěma generacemi hráčů, které od sebe dělí desetiletí," připomněl, že ze současného týmu pamatují dva předchozí primáty v roce 2005 a 2006 jen Čech, Terry a Drogba.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články