Hlavní obsah

Brankář Friedel ukončí po sezóně ve 44 letech kariéru

Londýn

Brankář Tottenhamu Brad Friedel ukončí po této sezoně kariéru. Americký gólman, jenž v pondělí oslaví 44. narozeniny, má před sebou poslední dvě kola v anglické lize, a pokud v jednom ze zápasů nastoupí, stane se nejstarším hráčem v historii Premier League.

Foto: Profimedia.cz

Americký brankář Brad Friedel

Článek

Friedel přišel do Anglie v roce 1997, kdy přestoupil do Liverpoolu. Působil pak také v Blackburnu a Aston Ville. "Jsem neuvěřitelně pyšný na to, čeho jsem v kariéře dosáhl. Když jsem se na tuhle cestu vydal, netušil jsem, že bude tak dlouhá," řekl s tím, že mu bude fotbal a tréninky chybět. "Tomu se nic nevyrovná, ale 44. narozeniny jsou tu, takže myslím, že nastal ten pravý čas," dodal.

Rodák z Ohia, jenž odchytal za americkou reprezentaci 82 zápasů, drží v Premier League rekord v počtu startů bez přestávky, od srpna 2004 do listopadu 2012 odehrál 310 zápasů v řadě. Je také jedním z pěti brankářů, kteří dokázali v lize skórovat. Gól si do statistik připsali i Paul Robinson, Peter Schmeichel, Asmir Begovič a Tim Howard.

Do Tottenhamu Friedel přestoupil v roce 2011, v další sezoně ale přišel o místo jedničky a v lize se do branky nedostal od listopadu 2013. Pokud dostane příležitost v jednom ze závěrečných duelů proti Hullu nebo Evertonu, překoná rekord brankáře Johna Burridge, který nastoupil za Manchester City ve věku 43 let a 162 dní.

Reklama