Hlavní obsah

V Chelsea se Čech zatím neloučil. Musí si vyjednat podmínky odchodu

Praha

Dokonce až v dalekém Bangkoku na něho asijští fanoušci Chelsea při tréninku pokřikovali, aby na Stamford Bridge zůstal a neodcházel. Při triumfální cestě Blues Londýnem po zisku mistrovského titulu zrovna tak. „Při posledním zápase Premier League jsem to slyšel z tribun rovněž,“ připomíná brankář Petr Čech, že pokřiku, aby zůstal klubu věrný, zaznívalo všude plno. „Jenže já chci hrát, takže doufám v řešení, jež bude vyhovovat všem,“ odvětil v duchu zvyklostí posledních týdnů a měsíců Čech i na srazu české fotbalové reprezentace, aniž by třeba jen slovem naznačil, zda se jednání posunula.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Brankář Petr Čech se zatím nerozloučil ani s trenérem José Mourinhem, ani s Chelsea.

Článek

Petr Čech před zápasem s Islandem.

Opravdu žádný pokrok? Skutečně nemáte ani po turné v Austrálii a Asii alespoň náznak, jak se klubové vedení Chelsea zachová?

Teď se koncentruji na kvalifikační utkání reprezentace na Islandu, takže všechno za mě řeší můj agent. Já se do jednání zapojím až v příštím týdnu, kdy je domluvený mítink s vedením Chelsea. Dokončím sezónu a teprve pak vyložíme karty na stůl.

Takže nevylučujete, že jste na turné chytal za Chelsea naposledy?

Možné to je, možná je však i varianta, že budu pokračovat. Připomínám, že mám ještě roční smlouvu.

Tím naznačujete, že po návratu do Londýna jste se s nikým neloučil?

Proč bych se loučil? Nikam neodcházím.

Zatím...

Ale až příští týden se uvidí, zda a za jakých podmínek mě bude klub ochoten uvolnit. A zda ochotu vůbec projeví. Pak teprve pečlivě zvážím, co dál.

Trenér Mourinho ovšem dal opakovaně na srozuměnou, že o vás přijít nechce. Natož aby vás uvolnil pro klub hrající Premier League.

Proto také říkám, že bude záležet na tom, jak se domluvíme. Stačí, aby vedení řeklo Ne, a všechny spekulace kolem mého přestupu se stanou bezpředmětnými.

Obáváte se, že by to tak mohlo dopadnout?

Doufám, že po letech, které jsem v klubu prožil a po všem, co jsem pro Chelsea udělal, najdeme řešení, které bude vyhovovat všem. Jasně že se ale najde někdo, kdo až tak docela spokojen nebude.

Co by se muselo změnit, abyste uvažoval o setrvání v klubu?

Avizoval jsem několikrát, že chci chytat. Jestliže má ale trenér jasnou představu, koho chce mít v základní sestavě, já zůstávat nebudu.

A půjdete tudíž o štaci dál. Co budete při eventuálním výběru nového klubu zvažovat?

Budu si vybírat z nejlepší nabídky. Fotbalové, to je samozřejmé.

Nemůžete být trochu konkrétnější?

Půjdu tam, kde bude trenér chtít, abych jeho týmu na hřišti pomohl. A přitom, abych byl v novém angažmá spokojen já i rodina.

Už s některým z trenérů o svých představách mluvil?

Ne.

Ani s Arsénem Wengerem z Arsenalu? To vám třeba Tomáš Rosický nezprostředkoval rozhovor?

S Tomášem jsem mluvil jen v době, kdy se řešilo, zda u Gunners zůstane či nikoli. A bavili jsme se jen o něm.

Co s rodinou? S tou jste případné nové angažmá probíral?

Kdybych se rozhodoval jen podle rodiny, nemusel bych nikam odcházet. Zůstal bych v Chelsea, seděl na lavičce, odchytal během sezóny pár zápasů... Ale já chci hrát. Samozřejmě se ovšem při výběru angažmá nebudu rozhodovat jen podle sebe a riskovat, že by rodina měla trpět.

Zkuste alespoň naznačit možnosti, které budete zvažovat.

Budu zvažovat všechny, které se objevily či objeví. A nebudu se ohlížet na to, zda se nabízejí v Anglii, Španělsku, Německu nebo Francii. Rozhodne to, co bude pro mě fotbalově nejlepší.

Itálii jste při výčtu zemí nezmínil...

Protože tam odsud žádná konkrétní nabídka nepřišla, tudíž jsem ji zařadit nemohl.

Reklama

Související témata: