Hlavní obsah

Sivoka chce Sparta, ten ale možná zamíří do Premier League

Karel FeltPrávo

Reprezentační stoper Tomáš Sivok, který po sedmi letech skončil v Besiktasi Istanbul, bude možná od nové fotbalové sezóny oblékat dres West Hamu United, dvanáctého týmu uplynulého ročníku Premier League. Spekulují o tom turecká i anglická média.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Sivok piluje střelbu.

Článek

Trenérem týmu bude jeho bývalý obránce Slaven Bilič. Šestačtyřicetiletý Chorvat se na londýnský Upton Park vrátí po osmnácti letech, tehdy oblékl dres Kladivářů v 55 zápasech. Angažmá ve dvanáctém klubu anglické ligy vyměnil za Besiktas Istanbul.

Bilič strávil v Turecku dvě sezóny, ale k titulu se mu Besiktas nepovedlo dovést. Ve West Hamu, kde nahradil mezi fanoušky nepopulárního Sama Allardyceho, podepsal smlouvu na tři roky.

Kladiváři - kultovní klub

Vzhledem k tomu, že londýnský celek postoupil díky fair play do prvního předkola Evropské ligy, začne přípravu mnohem dříve, protože už 2. července by měl hrát první pohárový zápas.

„West Ham sice není tak velký klub, jako byl Besiktas, je to ale kultovní klub. Hned jak jsem vkročil do těchto prostor, cítil jsem se jako doma. Udělám všechno pro to, aby mě za svého přijali hráči i fanoušci. Teď přijde i čas bavit se o posílení kádru," cituje BBC Biliče, jenž by si do nového působiště chtěl z Istanbulu vzít některou z opor, zejména je-li to volný hráč.

Tím bude Sivok, jemuž smlouva v Besiktasi končí posledním červnem. V době, kdy klubové vedení dalo najevo, že s ním nepočítá, si ho Bilič vymohl do základní sestavy. „Musím poděkovat trenérovi, který si postavil hlavu a řekl, že budu hrát. Byla to jeho zásluha, že jsem končil na hřišti," prohlásil stoper nedávno.

Sivok se připravuje s reprezentací na kvalifikaci ME na Islandu a řešení příštího angažmá nechává na manažerovi. Zájem o Sivoka má i Sparta, odkud do Besiktase zamířil v roce 2008. Je ale pravděpodobné, že pokud by dostal nabídku z Londýna, vzal by ji.

Reklama