Hlavní obsah

Rosický byl z myšlenky mého přestupu nadšený, svěřil se Čech. Co zamýšlí fanshop Arsenalu?

Nejasné je zatím číslo dresu, nezodpovězena je také otázka, jestli se ve fanshopu náhodou neobjeví i úplně nový typ suvenýru - helma. Může se to stát. Jistotou už ale je, že brankář Petr Čech v rozhovoru pro web Arsenalu shrnul záležitosti spojené s přestupem z Chelsea. A netajil smělé plány. Včetně útoku na titul i na nejlepší evropské kluby.

Foto: Price David, ČTK

Petr Čech po přestupu do Arsenalu.

Článek

„Odpovídá mým ambicím a osobní motivaci," hodnotí spokojeně své nové londýnské působiště. „Myslím, že jsem zvolil dobře," věří.

Odhodlání jako za mlada

Přístup, který cítil v první schůzce s Arsénem Wengerem, byl pro něj klíčový při vybírání nového klubu. „Jsem hladový jako dřív a mám stejné odhodlání vyhrávat trofeje jako před deseti patnácti lety nebo ještě jako malé dítě."

Odchod z Chelsea ale pro něj byl složitou záležitostí. „Nejtěžší rozhodnutí! Ale loni jsem si uvědomil, že nejsem ve fázi kariéry, kdy bych chtěl sedět na lavičce. Chci hrát, chci mít možnost ucházet se o pozici v týmu a být užitečný a dělat obvyklé věci na hřišti týden co týden," pokračoval Čech pro klubový web. „Věřím, že jsem našel tým, který chce být úspěšný a chce útočit na nejlepší v Evropě. Je to pro mě vzrušující projekt."

Setrvání v anglické lize a navíc i v Londýně mu může změnu ulehčit. „Vím, co očekávat. Budu v novém klubu, ale usazený. Mluvil jsem s Wengerem o ambicích a motivaci tohoto klubu. Rozhodnutí bylo jasné, chtěl jsem být jeho součástí," líčí.

Vnímá velké očekávání titulu v celém klubu i u fanoušků. „A to je šance pro mě, abych svými zkušenostmi a něčím málo navíc pro tým pomohl. Můžeme toho dosáhnout," věří Čech, který alternativu příchodu již dříve probíral s Tomášem Rosickým, v poslední době nepříliš využitým českým záložníkem Arsenalu.

„Mluvili jsme spolu v národním týmu, ale to jsem ještě nevěděl, co se stane. Byl nadšený myšlenkou, že by se to mohlo stát. Řekl mi spoustu dobrých věcí, a to byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl to zkusit," vysvětluje Čech. Momentálně je však podle britských médií nejasné, jestli v klubu Rosický zůstane.

Pamatuje i Highbury

Čech pamatuje i Highbury, starý stánek Arsenalu. „Poprvé jsem proti Arsenalu hrál ještě tam a byl jsem překvapen velikostí stadiónu, myslel jsem, že je větší," vybavil si utkání, v němž inkasoval z přímého kopu od Thierryho Henryho.

„Ale nakonec z toho byla remíza 2:2, která nám pomohla k titulu. Pak už se klub přestěhoval na Emirates Stadium, tam je to vždy příjemné. Jeden z nejkrásnějších stadiónů. Jako hosté jsme věděli, že budeme hrát proti technickému soupeři a vždy to byla velká zkouška, ale v posledních letech jsme to zvládali," připomíná úspěchy Chelsea. „Teď se to ale snad změní," doufá.

Právě proti Chelsea 2. srpna zřejmě nastoupí poprvé v ostrém zápase za Arsenal, ovšem ve Wembley při Community Shield. „Lépe zrežírováno to nemohlo být. Bude to velmi vzrušující a velmi zvláštní zároveň. S Chelsea za jedenáct let mám spoustu úspěchů a skvělé vzpomínky, bude to zvláštní být na druhé straně. Ale jakmile jste na hřišti, chcete hrát za svůj tým a zvítězit. Přátelství zmizí, vy se prostě soustředíte jen na vítězství," dodává.

Zatím není jasné, jaké bude Čech mít číslo dresu. „Jeho" jedničku dosud nosil Polák Wojciech Szczesny, který v klubu zůstává. Podle Českého rozhlasu klub zvažuje rázný průlom v nabídce klubových suvenýrů. Tržby možná bude propříště vylepšovat prodej napodobenin tradiční Čechovy helmy.

Reklama

Související témata: