Hlavní obsah

Arsenalu chybí k trofejím jen krůček, věří Čech. Být všemi milovanou legendou na lavičce odmítl

Praha

Odejít třeba do Paříže, mohl mít víc klidu. Z Londýna se mu ale nechtělo, a tak se odhodlal k životnímu kroku, který vzbuzuje u fotbalových fanoušků v Anglii velké emoce a rozporuplné reakce. Třiatřicetiletý gólman české reprezentace Petr Čech přestoupil po jedenácti letech v Chelsea rovnou k nesmiřitelnému rivalovi do Arsenalu. „Nejtěžší rozhodnutí, které jsem musel udělat. Myslel jsem si, že v Chelsea nejspíš zakončím kariéru. Ale nechtěl jsem sedět na lavičce.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Petr Čech s dresem svého nového týmu Arsenal FC v Praze.

Článek
Fotogalerie

Petr Čech hovoří o přestupu do Arsenalu

Jenom dva zápasy s čistým kontem vám chybí k vyrovnání rekordu Premier League. Nechtěl jste si ho nechat ujít, že?

Nebyl to hlavní důvod. Překonání čistých kont bude veliké osobní ocenění. Věřím, že se mi to podaří. Údaje se liší od dvou po sedm zápasů, které mi ještě chybí. Každý týden je to jinak, musím si tedy statistiku spočítat sám. Hlavní jsou ovšem pro mě týmové trofeje. Jsou důležitější.

Pardon, Arsenal však nemá v posledních letech zrovna pověst týmu, který by poháry hrnul...

V minulé sezoně hrál výborně. Jen kvůli špatnému začátku sezóny mu chyběl krůček, aby hrál o titul až do konce. A já věřím, že tým má potenciál na to, aby ho udělal a vyhrával trofeje. Teď dvakrát získali Anglický pohár, což je velmi ceněná trofej. Kdepak, tým vyhrávat umí.

V Chelsea jste v minulé sezóně ztratil místo jedničky. Kdy vám došlo, že musíte pryč?

Zlomilo se to kolem ledna. Sedět na lavičce, to není situace pro mě. Když jsem nastoupil, viděl jsem, že mám pořád na to hrát proti nejlepším hráčům, být jedničkou. Řekl jsem si, že ještě není čas, abych kariéru zabalil a byl spokojený, že jsem v klubu legendou, že mě všichni milují a chtějí mě.

Arsenal vám nabídl smlouvu na čtyři roky. To rozhodlo?

Fotbal byl pro mě v danou chvíli důležitější než peníze. Délka smlouvy v Arsenalu byla samozřejmě největším rozdílem proti ostatním nabídkám. Jasná zpráva od klubu, že se mnou opravdu počítá, abych byl součástí dlouhodobého projektu.

V Anglii jsou brankáři dlouhověcí. I vy chcete chytat až do čtyřiceti?

Věřím, že jsem schopen ještě dalších pět let chytat na nejvyšší úrovni. Musím říci, že jsem si během poslední sezóny také hodně psychicky odpočinul. Do té doby jsem zažíval stres každý týden, den co den. Teď přišla první sezóna, v níž jsem ho neměl.

U Kanonýrů vás čeká konkurence Davida Ospiny a Wojciecha Szczesného. Garantoval vám kouč Arséne Wenger pozici jedničky?

Vůbec ne. Ani jsem po nikom nechtěl nic slibovat. Pro mě je důležité, že mám šanci o své místo bojovat. A teď musím trenéra přesvědčit, aby mě vybral jako jedničku, abych hrál.

José Mourinho vás posadil na lavičku, ale pustit z Chelsea vás nechtěl. Jak váš odchod snáší?

Asi ho netěší. Na našem vztahu se ale nic nemění. Vážím si toho, že i v průběhu minulé sezóny ukázal, že má ke mně respekt. A velký respekt má José i k majiteli klubu, který měl hlavní slovo. Není moje věc, jestli mezi sebou kvůli mě něco řešili. Já řekl Romanu Abramovičovi, že bych rád šel do Arsenalu a uvedl své důvody. Děkuji mu, že mi přestup umožnil.

Jaká byla Abramovičova reakce?

Myslím, že detaily toho, co jsem mu řekl, jsou osobní. Výsledek dostatečně vystihuje charakterové vlastnosti majitele, který udělal pro klub co nikdo jiný - a občas za to nedostává odpovídající kredit. Bez něj by Chelsea nebyla taková, jaká je. Mě jeho rozhodnutí samozřejmě těší a vážím si ho.

Reklama

Související témata: