Hlavní obsah

Mourinho: Nemůžu stát Čechovi v cestě, jeho rozhodnutí respektuji

Londýn

José Mourinho netají zklamání nad tím, že mu odchází špičkový brankář, který déle než dekádu pomohl psát úspěšné dějiny fotbalové Chelsea. Navíc do Arsenalu, městského rivala týmu Blues v Premier League. Portugalský kouč nyní současně v rozhovoru pro klubový web uvedl, že důvodům, které Petra Čecha vedly ke změně angažmá, rozumí a jeho rozhodnutí respektuje.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Chelsea José Mourinho není z přestupu Petra Čecha do Arsenalu nadšený.

Článek

Třiatřicetiletý Čech po letech v roli brankářské jedničky ztratil na Stamford Bridge po příchodu mladého Belgičana Thibauta Courtoise výsadní postavení a v uplynulé sezóně dostával příležitost jen sporadicky. Nespokojenost s nedostatečným vytížením vyústila v tomto týdnu jeho přestupem do Arsenalu, Chelsea za něho podle informací britských médií inkasovala přibližně 11 miliónů liber (asi 420 miliónů korun).

Mourinho se nechal několikrát slyšet, že by českého reprezentanta, který měl navíc s Chelsea smlouvu do léta 2016, nejraději v týmu udržel a rozhodně by ho nepustil do celku přímého rivala. Poslední slovo měl ale majitel klubu Roman Abramovič a ten dal Čechovi při výběru nového angažmá volnou ruku.

„Petr odvedl za jedenáct let pro Chelsea skvělé služby, pomohl týmu vyhrát prakticky vše, co se dalo. Vždy jsem si přál, aby zůstal, ale chápu jeho touhu chytat pravidelně každý týden. Nemůžu mu stát v cestě," prohlásil Mourinho s tím, že rozumí neochotě svého dnes již bývalého svěřence být ještě další rok v brance klubu ze Stamford Bridge až druhou volbou.

Někdy prostě musíte respektovat přání někoho, kdo toho pro váš klub tolik udělal a získal si ohromnou úctu. Za to vše mu patří velký dík. Proto podporuji rozhodnutí pana Abramoviče a to, jak se k Čechovi zachoval. Ve fotbale je velmi vzácné, aby se udělalo rozhodnutí, jako je toto," zdůraznil portugalský stratég.

The Guardian v této souvislosti připomíná, že Čechův odchod směrem z Chelsea do Arsenalu je teprve šestým přímým transferem mezi oběma kluby. Prvním byl Bill Dickson v roce 1953, následovali George Graham (1966), William Gallas (2006), Lassana Diarra (2007) a Josi Benajun (na hostování v roce 2011).

Reklama

Související témata: