Hlavní obsah

Čechův příchod do Arsenalu je velký problém pro naši reprezentaci, tvrdí polská legenda

Příchod Petra Čecha do Arsenalu vítal, nového brankářského kolegu si pochvaloval, přesto musí být Wojciech Szczesny uvnitř smutný a pořádně rozladěný. Alespoň si to myslí polská gólmanská legenda Jan Tomaszewski, hrdina památného zápasu s Anglií ve Wembley z roku 1973. Manažer Gunners Arséne Wenger podle něj Szczsnému zatajil, že o transferu českého reprezentanta vážně uvažuje. Pro pětadvacetiletého varšavského rodáka to znamená, že v nové sezóně stráví opět více času na lavičce než mezi tyčemi, což může výrazně ovlivnit jeho pozici v národním týmu.

Foto: Profimedia.cz

Brankář Arsenalu Londýn Wojciech Szczesny.

Článek

Szczesny chytal za Arsenal na Nový rok proti domácímu Southamptonu, v zápase chyboval a jeho tým nakonec prohrál 0:2. Pak už v Premier League důvěru nedostával. I proto, že ho po zmiňovaném utkání se Saints nachytali, jak kouří ve sprše, za což obdržel pokutu ve výši 20 tisíc liber (více než 700 tisíc korun). Brankářskou jedničkou se stal Kolumbijec David Ospina, polský brankář nastupoval pouze v Anglickém poháru, v němž Kanonýři nakonec triumfovali. Po finálovém vítězství ve Wembley nad Aston Villou (4:0) Szczesny naznačoval, že z Emirates Stadium odcházet nehodlá. Jenže mezi tyčemi se asi znovu příliš objevovat nebude...

"V lednu jsem mluvil s polským reprezentačním trenérem Adamem Nawalkou. Wenger mu řekl, že Wojciech zase dostane šanci v bráně, pokud bude na sobě v trénincích tvrdě pracovat," uvedl Tomaszewski pro deník London Evening Standard. "Neřekl mu pravdu. Jsem si jistý, že když Szczesny prohlásil, že chce zůstat v Arsenalu, netušil, že přijde Čech. Wenger ho o svých plánech neinformoval. Szczesny by měl odejít, protože jinak je to pro něj ztráta času," doplnil.

Po angažování Čecha je jasné, že jeden z dvojice Szczesny - Ospina skutečně Emirates Stadium opustí. Arsenal má totiž k dispozici ještě Damiána Emiliana Martíneze, dvaadvacetiletého někdejšího brankáře argentinské U20.

A podle všeho to bude druhý jmenovaný Kolumbijec, který se ocitl v hledáčku Fenerbahce Istanbul. Szczesny by měl plnit roli dvojky, což může mít pro něj negativní dopad i s ohledem na jeho reprezentační kariéru.

Konec v národním týmu?

Hrozí mu, že přijde o post brankářské jedničky v polské reprezentaci. V jarních kvalifikačních duelech ME 2016 s Irskem a Gruzií střežil branku zkušený gólman Swansea Lukasz Fabiaňski, jenž v minulosti taktéž působil v Arsenalu.

"Wojciech musí být zničený," citoval Tomaszewského polský list Przeglad Sportowy. "Příchod Petra Čecha do Arsenalu je velký problém i pro polskou reprezentaci. Pro mě je Wojciech stále polským brankářem číslo jedna, gólman světové třídy, ale po Čechově transferu nemá šanci chytat za Arsenal ani za Polsko. Mohlo by to znamenat konec jeho kariéry v národním týmu," myslí si Tomaszewski, nejlepší brankář světového šampionátu z roku 1974 v Německu.

Reklama

Související témata: