Hlavní obsah

Vrba se ve světové konkurenci neztratil. Nejlepším koučem planety je Mourinho

Žebříčky fotbalových NEJ jsou pokaždé velmi ošemetné, jakýkoliv dílčí úspěch českého zástupce však potěší. Nejlepším fotbalovým trenérem na světě je podle populárního britského magazínu FourFourTwo José Mourinho z londýnské Chelsea, trenér národního týmu ČR Pavel Vrba se v nabité konkurenci propracoval na pěkné 48. místo. To je jen dvanáct pozic za umístěním Rafaela Beníteze, který v létě převzal slavný Real Madrid.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Vrba si v konkurenci všech fotbalových trenérů vybudoval velké renomé.

Článek

Jednapadesátiletý Vrba sice pracuje ve skromných českých podmínkách a oproti západoevropským velikánům nemá takové možnosti ani podmínky, přesto se s Plzní dvakrát probojoval do základní skupiny Ligy mistrů a jednou také Evropské ligy. Z Viktorie udělal největšího konkurenta Sparty v boji o mistrovský titul a svou filozofii útočného fotbalu nyní aplikuje u reprezentace.

„Mimo svou zemi je pořád málo známý, ale jeho úspěchy mluví za vše. Pětkrát za sebou se ve vlasti dočkal ocenění pro nejlepšího trenéra - a to z dobrých důvodů," uvádí server FourFourTwo v úvodních řádcích. „Jeho kariéra dosud připomíná počítačovou simulaci Football Manager. Převzal skromný provinční klub z Plzně, který předtím nic nevyhrál a transformoval ho na top tým, který se neztratí ani v Evropě. Po celou dobu navíc vyznával útočný styl," píše dál magazín o Vrbovi.

Vrba, který v Plzni získal čtyři trofeje, mohl být v britském žebříčku ještě výš. „Kvalifikaci o ME 2016 začal u reprezentace čtyřmi výhrami v řadě, ale pak ztratil něco ze svého lesku, což dokresluje remíza s Lotyšskem i prohra na Islandu. Jinak mohl pomýšlet na vyšší mety," dodali tvůrci FourFourTwo.

O vítězi nebylo pochyb, zvláště poté, co se Sir Alex Ferguson vydal do fotbalového důchodu. Mužem číslo jedna se na fotbalové lavičce stal svérázný Portugalec Mourinho. Charismatický manažer Chelsea promění ve zlato prakticky všechna místa, kam přijde.

Na druhém místě skončil trenér Bayernu Mnichov Pep Guardiola, kterého následuje jeho krajan a někdejší spoluhráč Luis Enrique z Barcelony. Jediným neevropským trenérem v elitní desítce je čtvrtý Argentinec Diego Simeone, impulsivní kouč Atlétika Madrid.

Top 10 fotbalových trenérů podle magazínu FourFourTwo:
1. José Mourinho (52 let, Port./Chelsea)
2. Josep Guardiola (44 let, Šp./Bayern Mnichov)
3. Luis Enrique (45 let, Šp./Barcelona)
4. Diego Simeone (45 let, Arg./Atlético Madrid)
5. Massimiliano Allegri (47 let, It./Juventus Turín)
6. Jürgen Klopp (48 let, Něm./bez angažmá)
7. Unai Emery (43 let, Šp./Sevilla)
8. Joachim Löw (55 let, Něm./Německo)
9. Carlo Ancelotti (56 let, It./bez angažmá)
10. Laurent Blanc (49 let, Fr./Paris Saint-Germain)
Další zajímavá umístění:
11. Arséne Wenger (65 let, Fr./Arsenal)
16. Louis van Gaal (63 let, Niz./Manchester United)
26. Jorge Sampaoli (55 let, Arg./Chile)
35. Manuel Pellegrini (61 let, Chile/Manchester City)
36. Rafael Benítez (55 let, Šp./Real Madrid)
48. Pavel Vrba (51 let, Česká republika)

Reklama