Hlavní obsah

Čecha nadchl týmový duch Arsenalu. Wengerovi chce pomoct konečně porazit Mourinha

Petr Čech si na soustředění v Singapuru odbyl proti Evertonu úspěšnou premiéru v brance Arsenalu (3:1) a pomalu se zabydluje v novém týmu, jemuž podle jeho mínění chybí „jen malé detaily“, aby se vyrovnal jeho bývalé Chelsea. Zároveň doufá, že s ním v bráně se z Arsenalu stane stejná mašina na trofeje, jakou je v posledních letech právě Chelsea.

Foto: Jeremy Lee, Reuters

Gólman Arsenalu Petr Čech během rozcvičky před zápasem s Evertonem.

Článek

„Arsenal i Chelsea mají hodně společného. Tady jsem našel partu hráčů, kteří tvrdě makají a jsou soustředění na to, co dělají na hřišti, aby byli dobře připraveni. Týmový duch je tu dost mimořádný. Všichni táhnou jedním směrem, proto doufám, že nás čeká úspěšná sezóna," rozpovídal se Čech pro britský list Daily Telegraph.

Dobře si uvědomuje, že pro Kanonýry bude právě mistrovská Chelsea jedním z hlavních konkurentů, a právě na ni Arsenal během Čechova působení na Stamford Bridge vůbec neuměl. Ze zápasů, v nichž stál v brance, má Chelsea jednoznačně aktivnější bilanci 12:5. Není zároveň žádnou novinkou, že kouč Arsenalu Arséne Wenger současného trenéra Blues Josého Mourinha ještě nikdy neporazil.

„Když dojde na zápas dvou velkých týmů, rozhodují malé detaily. Chelsea bývala v těch detailech lepší. Teď ale doufám, že budu znovu na vítězné straně. To je jednoduché. Hraji fotbal proto, abych vítězil," srovnával plzeňský rodák.

Terry ví, co říká

S Chelsea slavil mimo jiné čtyři anglické tituly i triumf v Lize mistrů a v rozšiřování sbírky pohárů by rád pokračoval i s Arsenalem. „Máme dobře vybalancovaný tým. Máme zkušené hráče, kteří vyhráli třeba mistrovství světa, zároveň i mladé, kteří chtějí prorazit. To je naše výhoda," zdůrazňoval.

Někteří experti v Anglii mají za to, že právě Čech bude posledním chybějícím článkem do skládanky, který může pomoct Arsenalu třeba k zisku mistrovského titulu. I hrající legenda Chelsea John Terry odhadl, že Čech může přinést Arsenalu 12 až 15 bodů za sezónu navíc. „John mě zná dlouho a dobře ví, co týmu mohu nabídnout," komentoval jeho slova sám český gólman.

I když přišel do Arsenalu na pozici brankářské jedničky, je mu jasné, že bude muset svůj post v ostrých zápasech obhájit: „Snažím se každý den makat naplno, abych měl jistotu, že kouč nebude mít jinou možnost, než mě do týmu nasadit."

Podobně se snažil vyhrát i konkurenční boj s Thibautem Courtoisem v Chelsea, ale Mourinho vsadil na perspektivnějšího Belgičana. „Musel jsem to akceptovat. On je boss a může si vybrat pro každý zápas, koho chce. Mourinho se rozhodl a já jsem následně odešel do Arsenalu. Udělal jsem to, co považuji za správné. Mám hodně motivace a chci pokračovat na té nejvyšší úrovni. Zatím nenastal čas, abych se cítil šťastný jako náhradník," znovu vysvětloval gólman svůj ožehavý přestup k londýnskému rivalovi.

Reklama

Související témata: