Hlavní obsah

Čech čekal kulišárnu a bojoval s nostalgií. Hodnotit ho nebudu, odmítl Mourinho

Londýn

Velká neděle Petra Čecha. Potřetí v brance Arsenalu a třetí trofej. Po Barclays Asia Trophy v Singapuru a Emirates Cupu na domácím Emirtes Stadium pomohl vybojovat ve Wembley Community Shield, anglický Superpohár a třetí nejcennější trofej v kolébce fotbalu.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Brankář Arsenalu Petr Čech se bál, že na něj Oscar vymyslí kulišárnu. Nakonec jeho střelecký pokus zlikvidoval.

Článek
Fotogalerie

Čech měl jeden skvělý zákrok, když vyrazil Oskarův trestný kop mířící do horního rohu branky. Jinak ho bývalí spoluhráči moc nezaměstnali. „Nebylo lehké se oprostit od nostalgie, ale zvládl jsem to," přiznal po utkání. „Jsem opravdu rád, že jsme vyhráli. Strašně mě potěšilo přijetí od obou táborů fanoušků, za to všem moc děkuju. Odehrál jsem první velký zápas v novém klubu, skončil vítězstvím a ziskem trofeje. Co víc si můžu přát," napsal Petr Čech na svoje stránky.

Od Oskara čekal kulišárnu

„Měli jsme slušný začátek, pak převzala trochu iniciativu Chelsea, ale my dali v pravou chvíli gól a ten nám hodně pomohl. Soupeř to musel více otevřít a my si s tím poradili až na dvě velké šance velice dobře. Výborně jsme bránili a měli jsme to relativně pod kontrolou. Na konci zápasu jsme si navíc vytvořili velké šance a mohli jsme přidat i druhý gól. Vítězství je hodně cenné, protože jsme hráli proti týmu, který znovu bude velkým favoritem na titul a určitě nám to dodá sebevědomí," ohlédl se za zápasem, v němž už ve 24. minutě Alex Oxlade-Chamberlain vstřelil gól přímo do pravého horního rohu branky Chelsea. Další šance Arsenal zahodil, stejně jako na druhé straně střelci Chelsea. Čechovu branku prakticky netrefili.

Ke svému skvělému zákroku v 68. minutě proti Oskarově střele z přímého volného kopu Čech řekl: „Míč jsem viděl docela pozdě, někdo tam ještě přeběhl. Čekal jsem, jestli Oscar nevymyslí nějakou kulišárnu, protože se dobře známe. Proto jsem do poslední chvíle vyčkával. Kopl to velmi dobře, jednoduše. Tak, jak to většinou dělává."

Tři zvednuté prsty po utkání znamenaly, že má v nové sezóně už třetí trofej a zároveň, že Community Shield zvedl nad hlavu potřetí. V barvách Chelsea v letech 2005 a 2009. „Já už nějaké poháry získal, ale tohle bylo jiné v tom, že byl první v novém klubu. Moc si toho vážím. Když to přeženu, tak jsem zatím hrál za Arsenal tři zápasy a po každém jsem dostal pohár. Bylo by hezké, kdyby to tak pokračovalo, ale teď si asi nějakou dobu budeme muset počkat," vyprávěl. „Jsem rád, že první duel proti Chelsea mám úspěšně za sebou a budu se moct soustředit na další zápasy. Nikdo už se nebude ptát, jaké to bude, až proti ní nastoupím," dodal.

Po utkání si povídal i se svým protějškem Thibautem Courtoisem. „Popřáli jsme si štěstí do sezóny a bavili jsme se, jak se kdo má, co doma a takové ty běžné věci. Pozdravil jsem všechny kluky, ale nebylo moc času na nějaké velké vybavování," uvedl.

Jeden zákrok. Ale klíčový

Čecha chválili spoluhráči, poklonu mu složili i soupeři. „Jsme na začátku sezóny, ale už nyní lze říci, že Petr Čech má obrovské zkušenosti a jimi dává spoluhráčům jistotu, především nám v obraně. Dnes měl jeden zákrok. Ale byl klíčový," řekl pro média kapitán Arsenalu Per Mertesacker.

Kouč Arsenalu Arséne Wenger zažil proti Chelsea první výhru po čtrnácti zápasech „Odehráli jsme dobrý zápas hlavně v defenzívě. Dopředu musíme být produktivnější," citoval ho server televizní stanice BBC. A k Čechovi řekl: „Neměl mnoho práce, ale co měl, to vyřešil dobře a v klidu. Pro hráče Chelsea to bylo těžké. Znají ho a věděli, že musí vystřelit opravdu dobře, aby ho překonali. Možná právě to je brzdilo. Zkusili to vlastně jen Oscar a Hazard. Jeho příchod byl správným krokem. On je prostě stvořený pro anglický fotbal. Má obrovské zkušenosti, je osobností, vyzařuje z něj zdravé sebevědomí a dává tím spoluhráčům jistotu."

Kouč Chelsea José Mourinho byl pochopitelně zklamaný. „Byli jsme lepší, soupeř měl jen pár protiútoků. My jsme bohužel šance neproměnili. Čecha nebudu hodnotit, o jeho kvalitách jsem toho řekl už hodně a není to můj hráč," konstatoval. Po utkání pogratuloval hráčům Arsenalu, s Čechem se objal. S Wengerem se nemají rádi. Kouč vítězů se mu vyhnul. Podle bulváru Daily Mail ho prý dokonce i urazil.

„Je to zvláštní stát proti Čechovi. V minulé sezóně jsme měli dva nejlepší brankáře na světě. Teď stál jeden z nich proti nám. To je ve fotbale běžné. Moc jsme ho nezaměstnali, co měl, to chytil," řekl stoper Chelsea Gary Cahill.

Reklama

Související témata: