Hlavní obsah

Čech pocítil krutost fotbalu, zůstal ale jedním z nejlepších gólmanů všech dob, říká legenda Arsenalu

Londýn

K trpělivosti s výkony Petra Čecha nabádá fanoušky jeden z nejvýraznějších brankářů Arsenalu posledních let Jens Lehmann. Německý gólman, který s Gunners vybojoval v sezóně 2003/04 zatím poslední mistrovský titul a ve finále bojoval také o trofej pro vítěze Ligy mistrů, označil českého reprezentanta za jednoho z nejlepších brankářů všech dob, jenž své umění prokáže až po řádné aklimatizaci.

Foto: Profimedia.cz

Brankářská legenda Arsenalu Jens Lehmann

Článek

Na Čecha se snesla nevídaná vlna kritiky po úvodním zápase Premier League, který Kanonýři prohráli na vlastním Emirates Stadium s West Hamem 0:2. Zkušený gólman se pod oba zásahy podepsal špatným vyběhnutím, respektive nepřipraveností na pohotovou střelu. „Překvapilo mě to, protože jsem očekával, že bude opravdu dobrý od začátku (sezóny)," prohlásil pro goal.com Lehmann.

Přesto má pro třiatřicetiletého Čecha pochopení. „Občas nějaký čas zabere adaptace v novém klubu. Zvláště, pokud přicházíte od hlavního rivala, jak je Chelsea. Na všechno, co bylo, musí zapomenout," přemítala pětačtyřicetiletá gólmanská legenda Gunners. „Na druhou stranu ho Chelsea v minulé sezóně zklamala, protože za ni nemohl hrát. Viděl krutost fotbalu - jeden rok jste hrdina a hned ten další si vůbec nezahrajete," pokračoval Lehmann.

Ingredience Čech má

A v empatickém duchu pokračoval: „To by ho mělo vybičovat k fantastické sezóně v Arsenalu," vlil naději fanouškům londýnského celku. „On je tím brankářem, kterého Arsenal potřebuje k tomu, aby vyhrál titul. Má zkušenosti, má všechny ingredience k tomu stát se fantastickým gólmanem a tím také je. Je jedním z nejlepších brankářů všech dob," vyslal rodák z Essenu Čechovi poklonu na dálku.

„Záleží na něm. Nemluvil jsem s ním, takže nevím, jak na tom je nyní psychicky. Ale domnívám se, že ještě několik let může prokazovat svou nejvyšší úroveň. Může dát týmu sebevědomí," poukázal na fakt, který několikrát před sezónou připomínal trenér Arséne Wenger. „Ale musí ho samozřejmě postavit na skvělých vlastních výkonech," dodal Lehmann.

Arsenal čeká ve druhém kole Premier League venkovní duel s Crystal Palace, jenž v úvodním střetnutí zvítězil na hřišti Norwiche 3:1.

Získá Arsenal s Petrem Čechem v bráně v této sezóně ligový titul?
Ano
40 %
Ne
60 %
Celkem hlasovalo 19758 čtenářů.

Reklama