Hlavní obsah

V Premier League létaly miliardy. Jaká ohromující hranice opět padla?

Praha

Bezkonkurenčně nejvíce utráceli na letním přestupovém trhu fotbalistů zástupci anglické Premier League. Za posily zaplatili rekordních 850 miliónů liber. Podruhé v řadě v tomto termínu překonali hranici jedné miliardy eur. Celkem v eurech bylo z jejich strany zaplaceno 1,169 miliardy (přibližně 31,5 miliardy korun), před rokem jen 1,028 miliardy eur. Žádná z dalších prestižních evropských lig nedosáhla ani na poloviční čísla. Podrobnější souhrn přinesl list Daily Mail.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ofenzivní záložník Kevin De Bruyne nezáří jen na klubové úrovni, ale i v reprezentačním dresu.

Článek

Na druhém místě v nákupech je Serie A se 420,42 milióny liber (579 miliónů eur). Také pro italskou soutěž je to historické maximum. A své rekordy překonali i v Německu a Španělsku. Z pětice hlavních lig jen francouzská Ligue 1 neutratila nejvíce za dobu své existence, ale proti loňsku zaznamenala velký nárůst.

Z klubů nejvíce platil Manchester City 145,22 miliónu liber (přišli De Bruyne či Sterling), nešetřili ani v Manchesteru United a Atlétiku Madrid.

Pozoruhodná jsou i další čísla. Čtyři největší nákupčí v Premier League - Manchester City, Manchester United, Liverpool a Chelsea - utratili 45,7 procenta z celkové sumy za všechny akvizice v soutěži. Ostatní kluby se tak ocitly v roli zdatných konkurentů.

V dalších soutěžích to v tomto směru bylo jinak. V Ligue 1 čtyři nejvíce nakupující (PSG, Monaco, Lyon, Marseille) zaplatili 82,7 procent z celkové částky. V La Lize se Atlético Madrid, Valencia, Real Madrid a Barcelona podílely 72,5 procenty na celkových nákupech v soutěži.

Nákupy celkem v klubech jednotlivých lig
Anglie1169 miliónů eurnárůst proti loňsku 14 procent
Itálie579 miliónů eurnárůst proti loňsku 92 procent
Španělsko518 miliónů eurnárůst proti loňsku 4 procenta
Německo393 miliónů eurnárůst proti loňsku 43 procent
Francie303 miliónů eurnárůst proti loňsku 261 procent
Prodeje celkem v klubech jednotlivých lig
Anglie573 miliónů eurnárůst proti loňsku 2 procenta
Itálie484 miliónů eurnárůst proti loňsku 78 procent
Německo470 miliónů eurnárůst proti loňsku 244 procent
Francie400 miliónů eurnárůst proti loňsku 81 procent
Španělsko396 miliónů eurpokles proti loňsku 23 procent

I z pohledu na čísla v druhých ligách je patrná nákupní nadvláda Anglie. Tamní kluby investovaly 99,46 miliónu liber, zástupci druhé bundesligy 25,4 miliónu liber a celky z Ligue 1 pak pouhých 0,73 miliónu liber.

Premier League stojí nejvýše i podle prodejů. Opět před Serií A. Prodeje Angela Di Maríi z Manchesteru United do Paris SG za 44 miliónů liber a Sterlingův přesun z Liverpoolu do Manchesteru City za 49 miliónů liber nejvýznamněji přispěl k celkovým 415,8 miliónům liber (573 miliónů eur) v položce příjmů. V plusu jsou při porovnání položek bundesliga a Ligue 1. Ale nelze hovořit o čistém zisku. Do hospodaření samozřejmě vstupují další položky...

Zřetelným rysem léta byl obří nárůst nákupů z bundesligy do Anglie. Do Německa mířilo celkem 341 miliónů liber, De Bruyneův příchod z Wolfsburgu do City představuje zhruba 15 procent této částky.

Kluby, které za nové hráče vydaly nejvíce
Manchester City200 miliónů eur
Manchester United140 miliónů eur
Atlético Madrid140 miliónů eur
Juventus125 miliónů eur
PSG116 miliónů eur
Nejdražší příchody do týmů Premier League
Kevin de Bruyne (Wolfsburg - Manchester City)54 miliónů liber
Raheem Sterling (Liverpool - Manchester City)49 miliónů liber
Anthony Martial (Monako - Manchester United)36 miliónů liber
Christian Benteke (Aston Villa - Liverpool)32,5 miliónu liber
Nicolás Otamendi (Valencie - Manchester City)32 miliónů liber

Reklama

Související témata: