Hlavní obsah

V United to vře. Hvězdy Manchesteru se bouří proti Van Gaalovým metodám

Manchester

Na Old Trafford přišel loni v létě s pověstí diktátora, který vyznává přísné metody a tvrdou disciplínu. Manchesteru United se ale angažování nizozemského trenéra Louise van Gaala v minulé sezóně vyplatilo. Mužstvo pozvedl, v Premier League s ním obsadil čtvrtou příčku zaručující kvalifikaci Ligy mistrů, z níž nedávno bez potíží přešel do hlavní fáze soutěže.

Foto: John Sibley, Reuters

Trenér Manchesteru United Louis van Gaal.

Článek

Start Rudých ďáblů do nového ročníku anglické fotbalové ligy ale provázejí rozpaky. Dvě výhry ze čtyř zápasů, jen tři vstřelené góly, takže fanoušci nejsou z předváděných výkonů  nadšeni. Proti nizozemskému kouči se navíc vzbouřily největší hvězdy včetně ikony klubu Waynea Rooneyho.

Během úvodních dvou utkání (s Tottenhamem a na Aston Ville) vyslali United dohromady jen tři střely na bránu. Třiašedesátiletý Holanďan proto čelí kritice fanoušků, kterým se navíc nelíbí letní odchody řady hvězd, jako jsou Robin van Persie, Ángel di María a další.

A nejsou sami. Britský deník Daily Mail přinesl informaci, že nejzkušenější hráči týmu se před pár týdny po jednom z tréninků dostali do přímé konfrontace s holandským koučem. Nechyběl mezi nimi kapitán mužstva Wayne Rooney i jeho zástupce Michael Carrick.

Hráči si stěžovali na Van Gaalovy striktní a nesmlouvavé tréninkové metody. Vadí jim monotónnost tréninků, kde vládne strojová disciplína. Někteří členové týmu si prý připadají, jako by na sobě měli svěrací kazajku, když jdou na hřiště. Mají pocit, jako by se změnili na roboty.

Někteří se cítí přetížení

Rooney s Carrickem řekli Van Gaalovi po duelu s Tottenhamem (1:0), v němž United vyslali pouhou jednu střelu na bránu, že se někteří hráči cítí přetížení, a že mnozí z nich nemají radost z fotbalu. Souvisí to s tím, že mužstvo nemělo během tří týdnů ani jeden den volna.

Rudé ďábly čeká v sobotu souboj s Liverpoolem, který loni v lize dvakrát porazili. K dispozici bude Van Gaalovi nová posila Anthony Martial, za něhož neváhali United vysázet Monaku 36 miliónů liber (1,35 miliardy korun).

Mezi tři tyče se touží vrátit španělský reprezentant David de Gea, jehož transfer do Realu Madrid se nakonec nepodařilo dotáhnout. De Gea si v úterý poprvé v sezóně zachytal v soutěžním zápase, když hájil branku Španělska v kvalifikačním střetnutí v Makedonii. Teď si chce získat důvěru Van Gaala, jenž v úvodu sezóny dával přednost Argentinci Sergiu Romerovi.

Jak dopadne šlágr 5. kola Premier League?
Vyhraje Manchester Utd.
42,2 %
Týmy si body rozdělí
19,2 %
Zvítězí Liverpool
38,6 %
Celkem hlasovalo 3622 čtenářů.

Reklama