Hlavní obsah

Šetrní Skotové ušetřili. Do Gruzie letěli linkou a hráči do sebe cpali hamburgery a hranolky

Glasgow/Praha

Fotbalové Skotsko zažívá jednu velkou kocovinu. Na lídra kvalifikační skupiny Německo nemá, na Polsko také, a teď se mu po dvou porážkách v řadě rozplývá i vidina účasti v baráži o EURO 2016. Skotové totiž nejprve prohráli v Gruzii 0:1 a poté podlehli Německu 2:3, takže se propadli na čtvrtou příčku za Irsko. „Hráčům nemohu nic vyčíst, to naše asociace si počíná jako spolek amatérů a ochotníků,“ pustil se do vedení skotského fotbalu někdejší reprezentant Pat Nevin.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Zklamaní skotští fotbalisté po porážce v Tbilisi od Gruzie.

Článek

Za Skotsko odehrál osmadvacet mezistátntích zápasů, teď pracuje jako novinář pro rozhlasovou stanici BBC. I proto cestoval Pat Nevin do Tbilisi, kde hrála skotská reprezentace další kvalifikační zápas.

„Nestačil jsem se divit, jaká organizace u našeho národního mužstva vládne. Amatérismus, chaos a lajdáctví. Od Angličanů se máme co učit, neboť organizace kolem jejich reprezentace klape, my se s nimi nemůžeme rovnat," upozorňoval po návratu.

Šokovalo ho, že fotbalová reprezentace cestovala do Gruzie linkou přes Amsterdam a neletěla speciálem.

V Anglii létá speciálem i jednadvacítka

„Když jsem se na to ptal činovníků naší asociace, odpověděli mi, že by pronájem charterového letounu vyšel na tři dny na pět set tisíc liber a to že je moc peněz. Přitom v Anglii létá k zápasům speciálem i jednadvacítka," podivoval se skotský internacionál a připomínal, že není divu, když skotští fotbalisté vylezli z letadla celí rozlámaní.

„Já sám měl v malém letadle v úzké mezeře mezi sedadly problémy, natož oni, kteří se potřebovali uvolnit a natáhnout si nohy."

Let se navíc změnil v hotové martyrium. „Na stísněných sedadlech jsme seděli šest hodin, překonali tři časová pásma a nabrali tříhodinové zpoždění," popisoval Nevin. „V Tbilisi nahnali mužstvo do letadla a pak se čekalo čtyřicet minut na dotankování paliva."

Už před odletem ale vládl na letišti v Tbilisi neskonalý chaoas. „Fungovalo vlastně jen jedno - to když se hladoví hráči postavili před fast food spořádaně do fronty, aby si koupili hamburger a hranolky. Pochopí to někdo? Po utkání a jíst hamburgery?!"

Na zápas Skotové dorazili až hodinu před zápasem

O fotbalisty se navíc nikdo z asociace nestaral, takže bloumali po letišti a mísili se s fanoušky a novináři a nevěděli, co s časem, připomínal dvaapadesátiletý internacionál.

Tím ovšem trable skotských fotbalistů neskončily.

Po návratu domů je čekalo další kvalifikační utkání s Německem a oni k němu dorazili až hodinu před výkopem. Na dálnici M8 je zdržela dopravní nehoda a protože neměli policejní doprovod, musel jejich autokar čekat v koloně. V jednu chvíli dokonce hrozilo, že Skotové začátek zápasu vůbec nestihnou.

Přes všechny trable a dvě prohry v řadě má Skotsko stále šanci si vybojovat třetí místo ve skupině a dostat se do baráže. Na kontě má jedenáct bodů a ve dvou zbývajících zápasech se utká doma s Polskem a na půdě Gibraltaru. Třetí Irsko s 15 body naproti tomu vyzve doma silné Německo a jede do Polska.

Reklama

Související témata: