Hlavní obsah

Dělá to týden co týden a prochází mu to. Trenér Arsenalu žádá dodatečný trest pro provokatéra Costu

Londýn/Praha

Moc těžko skousává kouč fotbalistů Arsenalu Arséne Wenger prohru 0:2 v sobotním šlágru Premier League s Chelsea. Ještě hůř pak excesy, k nimž během utkání došlo. Vyloučení Gabriela v nastaveném čase první půle, hlavně však počínání španělského útočníka v soupeřových službách Diega Costy, který neměl podle jeho mínění zápas vůbec dohrát. „Asociace by na to měla reagovat. A přijmout opatření, jako to dělá u jiných hráčů,“ požaduje ex post trenér Kanonýrů.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalista Arsenalu Gabriel Paulista se rozčiluje v duelu proti Chelsea poté, co uviděl od rozhodčího červenou kartu.

Článek

Naturalizovaný španělský legionář narozený a vyrůstající v Brazílii Diego Costa byl jednou z hlavních postav ostře sledovaného duelu Premier League. Nejen však kvůli výkonu, který odvedl na hřišti a jímž pomohl Chelsea k výhře.

Pozornost na sebe strhl i úlety, jimiž už je na Ostrovech známý. „Dělá si na hřišti, co chce. Týden co týden a neustále mu to prochází, neboť rozhodčí vůči němu projevují slabost," soptil Wenger, protože počínání Costy ho rozpálilo na nejvyšší mez.

Nejprve když v nastaveném čase první půle udeřil opakovaně do obličeje stopera Laurenta Koscielného.

Gabrielovy hrátky na mstitele

Možná proto, že francouzský obránce zůstal až neskutečně klidný, ba dokonce společně s Čechem krotil Gabriela. „Upozorňoval jsem své hráče na Costu, připomínal jim, že se je Costa bude snažit vyprovokovat. Dělá to pokaždé a proti každému," vysvětloval Wenger.

I Brazilci Gabrielovi kladl na srdce, aby zachovával klid, jenže ten se stejně neudržel a zahrál si na mstitele. Nejprve v Čechově šestnáctce, za což dostal žlutou kartu, poté ještě na polovině hřiště, kde soupeře kopl. Samo sebou že viděl červenou a musel ze hřiště.

„Nechápu Gabriela, protože obvykle vypadá jako klidný chlapec," vytýkal Wenger svému svěřenci, že se neovládl a mužstvo oslabil.

Cítí se nedotknutelný, soptil Wenger

„Byl bych ale rád, kdyby se sudí Dean znovu na celou situaci podíval a pak řekl, zda si za svým rozhodnutím pořád stojí. A jestliže ji na hřišti dobře neviděl, má přece k ruce lajnové rozhodčí a čtvrtého sudího. Navíc všichni vědí, kdo je to Costa. Není v Anglii nováčkem, hraje tady už rok," vykládal nazlobeně a připomínal, že kdyby byl on v roli rozhodčího, netasil by červenou pro Gabriela rozhodně tak rychle. Zvláště kdyby znal protihráče a jeho schopnosti provokovat a vyprovokovat.

„Musí se cítit nedotknutelný. A proč by se necítil, když nebyl za pět let vyloučený?!"

Costa si skutečně hned během první sezóny v Premier League připsal hned několik extempore, za které by zřejmě jiný hráč dostal červenou. To když třeba v lednu v pohárovém duelu s Liverpoolem nejprve přišlápl kotník Emreho Cana a později dupl na nohu Martina Škrtela.

Rozhodčí tehdy zákroky nepostřehl, disciplinární komikse FA však Costu dodatečně potrestala zastavením činnosti na tři utkání. Kouč Arsenalu teď požaduje, aby jednala stejně a přijala ex post opatření proti Costovi, jenž dostal jen žlutou kartu a zápas dohrál.

Zasloužil by si Diego Costa od disciplinární komise dodatečný trest?
Ano
96 %
Ne
4 %
Celkem hlasovalo 14250 čtenářů.

Reklama

Související témata: