Hlavní obsah

Rooney chtěl na Old Trafford 200 tisíc liber týdně a měl je mít. Sir Ferguson proto dostal ještě víc

Londýn/Praha

Všechno bylo o penězích. I rozbroje mezi legendárním trenérem Manchesteru United Alexem Fergusonem a hvězdným Waynem Rooneym, které se před pěti lety vyhrotily natolik, že současný kapitán Rudých ďáblů vyhrožoval, že z Old Trafford odejde. Tedy pokud nedostane přidáno. Dokonce se dožadoval vyššího platu, než měl samotný Sir Ferguson. Dvou set tisíc liber týdně, jinak odmítal novou pětiletou smlouvu podepsat.

Foto: manutd.com

Alex Ferguson a Wayne Rooney - konec války.

Článek

Rodina Glazerů vlastnící Manchester United Rooneyho požadavky nakonec vyslyšela a se zmiňovanou týdenní gáží souhlasila. Rooney skutečně 200 tisíc liber týdně pobíral.

V ten moment se ale samozřejmě cítil nedoceněný Sir Alex Ferguson, jenž působil na Old Trafford od roku 1986 a přivedl Rudé ďábly k tolika triumfům a vítězstvím, jako žádný jiný trenér. Celkem osmatřicet jich posbíral a najednou má Rooney pobírat víc než on?

Majitelé to vycítili. Ředitel klubu David Gill rovněž. Chtěli Rooneyho za každou cenu udržet, a proto přistoupili na radikální zvýšení jeho gáže. Zároveň ale toužili po tom, aby i Ferguson zůstal.

„Chtěli slyšet, co si o situaci myslím," líčí jednání s majiteli a ředitelem klubu Alex Ferguson v nové autobiografii, která se v těchto dnech objevila na Ostrovech na knižních pultech.

Není fér, aby měl Rooney dvojnásobek

„Nemyslím si, že by bylo fér, aby Rooney vydělával dvojnásobek toho, co já," prohlásil Sir Alex a Joel Glazer okamžitě odpověděl: „Naprosto s vámi souhlasím, ale co s tím můžeme dělat?"

„Je to jednoduché. Navrhuji, aby žádný hráč nevydělával víc než já," prozradil Ferguson, jak nakonec i on ke zvýšení platu přišel. Americká rodina Glazerů sice není mezi fanoušky Rudých ďáblů příliš oblíbená, ale on si na ni rozhodně stěžovat nemůže. Na jeho premisu přistoupila.

„Z mého manažerského pohledu jsou to dobří majitelé," zastal se jich třiasedmdesátiletý Ferguson, který svou trenérskou misi na Old Trafford ukončil před dvěma lety.

Přitom ještě končit nechtěl. „Jednoho večera jsem si ale všiml, jak moje manželka během sledování televize pohlédla prázdně do stropu. V tu chvíli jsem si uvědomil, jak na ni dolehla smrt její sestry, která rok předtím zemřela. Byly s manželkou dvojčata," prozradil v autobiografii Ferguson, proč tak náhle na lavičce Rudých ďáblů skončil.

Reklama

Související témata: