Hlavní obsah

Svému nástupci jsem nepřenechal jedenáct mrtvol na schodech pohřebního ústavu, brání se Ferguson

Dotklo se ho, co o něm po odchodu z Old Trafford říkali a jak o něm psali. Tvrdili, že Alex Ferguson zanechal svému nástupci přestárlé mužstvo za zenitem výkonnosti, takže David Moyes zákonitě na lavičce Manchesteru United vyhořel a po deseti měsících musel své trenérské angažmá předčasně skončit. „Připadal jsem si, jako bych po sobě zanechal jedenáct mrtvol na schodech pohřebního ústavu,“ ironizuje trenérská legenda Alex Ferguson ve své nové autobiografii veškerá tvrzení, že moc dobře věděl, proč v jednasedmdesáti jako trenér Rudých ďáblů skončit.

Foto: Sport.cz

Rozladěný Alex Ferguson, bývalý kouč fotbalistů Manchesteru United

Článek

Sir Ferguson odmítá, že by šlo o promyšlený tah a že by si dopředu prokalkuloval, že z mužstva nedostane víc.

Guardiola slíbil, ale nezavolal

„Nesmysl, nikdy jsem nemínil vyklízet pole, určitě bych pokračoval, nebýt manželky. Jednoho dne jsem si ale všiml, že se při sledování televize dívá ke stropu prázdným pohledem a uvědomil jsem si, jak moc na ni dolehla smrt její sestry Bridget. Zemřela rok před tím a s Cathy byly dvojčata," vysvětluje Feguson, proč jeho rozhodnutí skončit bylo tak náhlé a překvapivé.

I proto se urychleně hledal nástupce. Sám Ferguson, který v Manchesteru United působil od roku 1986 až do léta 2013 a získal s ním celkem 38 trofejí, jich měl vyhlédnuto hned několik, problém však byl v tom, že nikdo z nich nebyl právě volný.

„Velmi jsem obdivoval práci Pepa Guardioly, který získal s Barcelonou obdivuhodnou sbírku trofejí. Sešel jsem se s ním v New Yorku v roce 2012, zašli jsme na večeři, o Manchesteru United jsme se spolu bavili. On tam právě trávil roční volno, při němž odpočíval a zdokonaloval se v angličtině," vzpomíná Ferguson.

„Problém byl ovšem v tom, že jsem mu v té době nemohl učinit žádnou konkrétní nabídku. Nemínil jsem končit, chtěl jsem pokračovat. Domluvili jsme se tedy alespoň na tom, že mi Pep zavolá, než přijme nabídku z jiného klubu. On to ale neudělal a v červenci 2013 se dohodl s mnichovským Bayernem."

Moyes byl až šestý v řadě

Ferguson měl samozřejmě další kandidáty. „Jenže se ukázalo, že José Mourinho dal slovo Romanu Abramovičovi, že se vrátí do Chelsea, že Carlo Ancelotti ho vystřídá v Realu, stejně tak jsem zjistil, že Jürgen Klopp je šťastný v Dortmundu a chystá se tam podepsat novou smlouvu. A Louis van Gaal se zavázal, že se s Nizozemskem pokusí vyhrát mistrovství světa 2014 v Brazílii. Proto jsme vybrali Moyese."

Ten byl tedy až šestý v pořadí, o jeho trenérských kvalitách však nikdo na Old Trafford nepochyboval. „Mluvilo pro něho jedenáct let práce v Evertonu, výsledky, které tam měl, důslednost a chuť do práce. Ostatně, během poslední sezóny v Evertonu byl vyhlášen nejlepším manažerem Premier League. Jenže u nás mu to nějak nevyšlo. I jeho vinou... Jsem si jistý, že pokud by měl David možnost vrátit čas, dělal by spoustu věcí jinak," tvrdí čtyřiasedmdesátiletý Ferguson ve svých nových pamětech.

Mrzutý stařík se z něho nestane

Že by se však podepsal na předčasné konci Moyese on sám tím, že mu přenechal přestárlé mužstvo za zenitem výkonnosti, to odmítá.

„Když jsem odešel do důchodu, četl jsem toho spoustu na toto téma. Až by si člověk myslel, že jsem nechal jedenáct mrtvol na schodech pohřebního ústavu. Pravda ale je taková, že jsem mu předával hráčský kádr s věkovým průměrem pod šestadvacet let. Tedy přesně takové, jaké jsme tady měli během posledního čtvrtstoletí," brání se Ferguson, jenž nyní působí na Old Trafford jako jeden z ředitelů klubu, příležitostně přednáší na Harvardu a píše autobiografie.

„Nikdy se ze mě nestane mrzutý stařík, který vyklidí své pozice. Můj otec opouštěl doky v pětašedesáti a to jen proto, že tehdy jste v pětašedesáti prostě s prací skončit museli," připomíná, že vitalitu a pracovitost má v genech.

Reklama

Související témata: