Hlavní obsah

Čech má další nulu, Bony zářil při kanonádě Citizens. Klopp prokletí nezlomil

Londýn
Aktualizováno

Kanonýři, i s brankářem Petrem Čechem v bráně, přesvědčivě zvítězili v 9. kole anglické Premier League ve Watfordu 3:0 a připsali si třetí výhru v řadě. Svěřenci trenéra Wengera vyhráli čtvrté z pěti venkovních utkání a upevnili si druhé místo v tabulce za Manchesterem City.

Foto: Alan Walter, Reuters

Petr Čech odkopává míč do bezpečí před Troyem Deeneym z Watfordu.

Článek
Fotogalerie

K vidění bylo atraktivní utkání, do kterého jednoznačně vstoupili lépe hráči Arsenalu. Od začátku byli aktivnější. Již ve čtvrté minutě zahrozil Theo Walcott, ale bravurním zákrokem se blýskl Čechův oponent v bráně Gomes. Během prvního poločasu hrozil hlavně Arsenal, ale Ramsey ani Koscielny bránu netrefili, a tak právě nepřesnou hrou se hosté připravovali o brankové příležitosti. Ojedinělé pokusy domácích fotbalistů s přehledem pokryl pozorný Čech a poločas skončil bez branek.

V druhém poločase se svěřenci francouzského lodivoda Wengera usadili na půli soupeře a neoblomná obrana Watfordu se snažila udržet bezbrankový stav co nejdéle. Kapitulovala až v 62. minutě, když skóre otevřel Alexis Sánchez. O šest minut později to už bylo o dva góly. Mesut Özil po několika odrazech nahrál Giroudovi a ten nekompromisně rozvlnil síť. Odevzdaní domácí se již nezmohli na odpor a v 74. minutě Gomes inkasoval ještě jednou poté, co po krásné souhře uspěl velšský záložník Aaron Ramsey.

Český reprezentační gólman Petr Čech vychytal už 167. nulu v anglické lize a už jen tři čistá konta mu chybí k vyrovnání rekordmana Davida Jamese.

Ani Klopp prokletí liverpoolských trenérů neprolomil

Velmi očekávaná premiéra trenéra Jürgena Kloppa na lavičce Liverpoolu skončila na hřišti Tottenhamu bezbrankovou remízou. Ani osmačtyřicetiletý bývalý kouč Borrusie Dortmund tak nepřerušil kletbu nových tváří na lavičce Liverpoolu. Premiérové utkání se slavným klubem totiž naposledy vyhrál Graeme Souness v roce 1991.

Úvod utkání jednoznačně patřil Liverpoolu, který aktivně napadal a měl více ze hry. A po deseti minutách zápasu ho dělily jen centimetry od vedoucího gólu, když po Milnerově centru trefil Origi hlavou břevno.

Postupně však přebíral aktivitu Tottenham a brankář Mignolet měl co dělat, aby pokryl velké šance N'Jiemu a Kaneovi. Druhá půle už byla na šance mnohem chudší. Dělbu bodů málem odmítl v samém závěru Kane, ale Mignolet bod pro hosty uchránil.

Tottenham remízou prodloužil ligovou sérii bez porážky na osm zápasů. Liverpool naopak remizoval pošesté z posledních sedmi soutěžních utkání. Oba týmy, které nadále od sebe dělí jeden bod, tak zůstavají ve středu tabulky.

Rudí ďáblové sestřelili Everton

Fotbalisté Manchesteru United porazili domácí Everton na stadiónu Goodison Park 3:0 a velmi rychle dali zapomenout na nevydařený zápas s Arsenalem.

Utkání předcházela minuta ticha za bývalého trenéra a legendu domácích Howarda Kendalla, jenž zemřel v 69 letech. Oba týmy k uctění památky nastoupily s černými páskami na pažích.

Úvod vyšel lépe domácím, kteří se snažili o aktivní napadání. Po deseti minutách se konečně osmělili i hosté a v obrovské šanci se ocitl útočník Rooney, jenže minul bránu a demonstroval tak nezdary v zakončení. V 18. minutě se už Rudí ďáblové radovali, když se ve vápně zorientoval Morgan Schneiderlin a překonal domácího brankáře Howarda. O čtyři minuty později si na krásný centr Roja naskočil Ander Herrera a hosté vedli o dvě branky. Dva góly v rychlém sledu uklidnily hráče Manchesteru a do konce poločasu bez problému kontrolovali hru.

Svěřenci trenéra Martinéze přidali po změně stran na agresivitě a ve 47. minutě byl blízko gólu Lukaku, ale netrefil branku. Nápor domácích pokračoval, ale hostující gólman David de Gea odolával a mařil veškeré pokusy Evertonu. V 62. minutě dostal krásný pas Wayne Rooney a pohotově zvýšil na 3:0. Byla to jeho první trefa po 17. venkovních kolech. Zaznamenal tak 187. trefu v Premier League, čímž na druhém místě historické tabulky střelců vyrovnal Andyho Colea.Více branek už dal jen Alan Shearer (260). Domácí se nadále snažili hrozit, ale svěřenci kouče Van Gaala si jednoznačnou výhru pohlídali. Everton tak nebodoval po pěti zápasech.

Sterling s Bonym pokořili Bournemouth

Manchester City deklasoval na svém stadiónu Bournemouth 5:1 a velký podíl na vítězství měl Raheem Sterling, jenž vstřelil během prvního poločasu hattrick. Zářil i bývalý sparťanský útočník Wilfried Bony. Citizens si tak udrželi první místo v tabulce.

Domácí aktéři vstoupili do utkání s chutí a od začátku diktovali tempo hry. Již v 7. minutě se po spolupráci s Bonym poprvé prosadil Raheem Sterling. O čtyři minuty později se ze vstřelené branky radoval i bývalý sparťan Bony, jenž se dostal k odraženému balónu. Hosté se do vážnější šance dostali ve 22. minutě a hned z toho vytěžil gól útočník Bournemouthu Glenn Murray. Do poločasu ještě přišly další chvíle anglické reprezentanta. Nejdříve se individuálně prosadil ve vápně a v nastavení první půle dokončil akci Jesuse Navase.

V druhém poločase pokračovala ofenzivní smršť svěřenců Manuela Pellegriniho. Konečnou podobu výsledku zařídil po krásné souhře druhým gólem Bony. Citizens tak podruhé v řadě rozstříleli soupeře a vypořádali se i s absencí svého nejlepšího střelce Agüera.

"Přes týden jsme se hodně bavili o naší spolupráci. Snažil jsem se využívat jeho rychlosti. Myslím, že jsme ukázali, že spolu můžeme hrát. Jsem opravdu šťastný z výsledku a z toho, jak se nám dařila spolupráce," řekl Bony ke Sterlingovi.

Chelsea zabrala, Aston Villa dál tápe

V krizi hrající Chelsea porazila doma na Stamford Bridge Aston Villu 2:0 a po dvou zaváháních konečně naplno bodovala. Největší zásluhu na třech bodech londýnského klubu měl španělský útočník Diego Costa.

Vyrovnané utkání, které se hrálo nahoru a dolu, rozhodl navrátivší útočník Costa. Ve 34 minutě využil velké hrubky hostující obrany Willian, který v pokutovém území ideálně předložil španělskému útočníkovi míč a ten bez problémů uklidil za záda bezmocného gólmana. Do přestávky se ještě hosté snažili vyrovnat, ale všechny pokusy byly nepřesné či nemohly brankáře Begoviče ohrozit.

V druhém poločasu byla aktivnější i nebezpečnější Chelsea. Převahu využili svěřenci trenéra José Mourinha v 54. minutě, kdy si střelu Diega Costy smolně srazil do branky obránce Hutton. Ke konci zápasu ještě mohl změnit skóre Fabregas, ale netrefil přesně. Chelsea se tak přiblížila středu neúplné tabulky. Naopak Aston Villa prohloubila krizi. Prohrála popáté v řadě.

Southampton neudržel vedení, Vardy zachránil Lišky

Svěřenci trenéra Koemana neudrželi na domácím stadiónu dvoubrankové vedení a pouze remízovali s Leicesterem 2:2. Lví podíl na dělbě bodů má nejlepší střelec Premier League Jamie Vardy, který vstřelil dvě branky.

Do utkání vstoupil lépe domácí Saints, kteří od samého začátku předváděli na hřišti aktivní napadání. Ve 12. minutě Van Dijk ještě skóne nezměnil, ale o devět minut později se už z rohového kopu prosadil Fonte. Domácí však nepolevili, dále se tlačili do zakončení a ohrožovali branku Leicesteru. V 37. minutě nadvakrát uspěl Van Dijk a domácí šli s dvoubrankovým náskokem do šatny.

V druhém poločase však přišel čas útočníka Leicesteru Jamie Vardyho. V 66. minutě si naskočil na Dyerův centr a pohotově nasměroval míč do branky. Od té chvíle přidaly Lišky na aktivitě a dělaly domácím hráčům problémy. Southampton se snažil jednogólový náskok bránit ze všech sil, ale v nastavení si vzal balón opět Vardy. Prostřelil vše, co mu stálo v cestě, a devátým gólem vyrovnal na konečných 2:2.

Trefil se v šestém utkání za sebou, což se před ním z Angličanů v Premier League povedlo jen Michaelu Owenovi, Jamesi Beattiemu a Danielu Sturridgeovi. Vardy v posledních 10 startech vstřelil 10 gólů. Leicester tak díky jeho výkonnosti udržel venkovní neporazitelnost.

Anglická fotbalová liga - 9. kolo
Tottenham - Liverpool 0:0
Chelsea - Aston Villa 2:0 (34. a 54. Costa).
Crystal Palace - West Ham United 1:3 (25. Cabaye z pen. - 22. Jenkinson, 88. Lanzini, 90.+4 Payet).
Everton - Manchester United 0:3 (18. Schneiderlin, 22. Herrera, 62. Rooney).
Manchester City - Bournemouth 5:1 (7., 29. a 45.+3 Sterling, 11. a 89. Bony - 22. Murray).
Southampton - Leicester 2:2 (21. Fonte, 37. Van Dijk - 66. a 90.+1 Vardy).
West Bromwich - Sunderland 1:0 (54. Berahino).
Watford - Arsenal 0:3 (62. A. Sánchez, 68. Giroud, 74. Ramsey).

Reklama

Související témata: