Hlavní obsah

Hrát ve Van Gaalově týmu by mě nebavilo, kritizuje Holanďana legenda Rudých ďáblů

Stále to není ono! Louis van Gaal touží fotbalisty Manchesteru United vrátit po dvou slabších sezónách zpět na výsluní. Premier League rozjel slušně, Rudí ďáblové dokonce chvíli vedli tabulku, jenže poslední zápasy a zejména vystoupení mužstva směrem dopředu vyvolaly u fanoušků rozpaky. Hvězdami nabitý tým se na Old Trafford dvakrát za sebou střelecky neprosadil, ve středu navíc kvůli mizerné produktivitě vypadl v osmifinále Ligového poháru s druholigovým Middlesbrough. Nad výkony svého bývalého celku se pozastavila i legenda a ikona klubu Paul Scholes, jenž kritizoval nizozemského kouče za herní styl, který v Manchesteru praktikuje.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Trenér Manchesteru United Louis van Gaal (vlevo), útočník Rudých ďáblů Wayne Rooney (uprostřed) a záložník Ashley Young.

Článek

Bezbranková remíza v derby se Citizens není pro United zase tak katastrofální. Městský rival z Etihad Stadium je v čele soutěže, navíc ho dokázali za posledních dva a půl roku porazit jen jednou (letos v dubnu 4:2). Scholesovi však vadí, jakým stylem se United nejen v tomto utkání prezentují. "Je tam nedostatek kreativity a rizika," připomněl někdejší anglický reprezentant, který odehrál za Rudé ďábly 718 střetnutí.

Scholes chválil brilantní defenzivu United, výhrady však má k jejich defenzivnímu stylu. "Je to tým, proti kterému byste nechtěli hrát, protože jsou dobře organizovaní. Ale zdá se, že on (Van Gaal) nechce, aby jeho hráči stříleli góly. Je to tým, ve kterém by mě nebavilo hrát," citoval Scholese server britské televizní stanice BBC.

Střílení branek je pro United v této sezóně až na výjimky celkem problém. V tabulce Premier League jim patří čtvrté místo s dvoubodovým mankem na vedoucí City. Síť protivníků rozvlnili jen patnáctkrát, což je nejméně ze všech mužstev, které aktuálně figurují na prvních čtyřech příčkách. Jejich gólová bilance je v poslední době naprosto tristní. Po remíze v Lize mistrů na hřišti CSKA Moskva (1:1) přišla zmiňovaná bezbranková remíza se City. Gól nedali Ďáblové ani ve stodvacetiminutovém osmifinálovém souboji v Capital One Cupu s druholigovým Middlesbrough a po nevydařeném penaltovém rozstřelu překvapivě skončili před branami čtvrtfinále.

Ronneyho se zastal

Jedním z neúspěšných domácích exekutorů byl i kanonýr Wayne Rooney, jenž je na Ostrovech pod palbou kritiky. V play off Ligy mistrů sice vstřelil na hřišti Brugg hattrick, jinak má ale ke spokojenosti daleko. V devíti ligových zápasech skóroval pouze dvakrát. Scholes se však někdejšího reprezentanta Albionu zastává.

"Byl jsem se v neděli podívat na derby se City a jeho pohyb na hřišti byl v prvních dvaceti minutách skvělý. V týmu ale nebyl nikdo, kdo by mu dal pořádnou přihrávku," řekl Scholes. "Wayne spojil celou svou kariéru s Manchesterem United. Je to náš talisman, stěžejní hráč. Myslím si, že v tomto týmu by se střelecky těžko prosazovali i takoví útočníci jako Ruud van Nistelrooy, Andy Cole, Dwight Yorke nebo Teddy Sheringham," dodal.

Reklama

Související témata: