Hlavní obsah

Mourinho je po prohře s Liverpoolem na odstřel, Čechův Arsenal zvítězil popáté v řadě

Londýn/Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Liverpoolu v sobotním šlágru 11. kola anglické Premier League zvítězili 3:1 na hřišti Chelsea a opět notně oslabili pozici kouče londýnského klubu Josého Mourinha. Svěřenci Arséna Wengera, i s Petrem Čechem v brance, jednoznačně porazili domácí Swansea 3:0 a jsou stále v těsném závěsu za vedoucím Manchesterem City. Arsenal zvítězil popáté v řadě a ukončil nepříznivou bilanci s walesškým mužstvem.

Foto: Sport.cz s použitím Reuters, Sport.cz

Ilustrační fotografie.

Článek
Fotogalerie

Kouč Jürgen Klopp se dočkal první výhry v anglické lize od nástupu do funkce. Největší podíl měl na vítězství Liverpoolu brazilský záložník Coutinho, který vstřelil dva góly a opět o něco víc naklonil trenérskou židli Josého Mourinha.

Do utkání vstoupila lépe domácí Chelsea. Již ve čtvrté minutě se po chybě hostující obrany uvolnil Azpilicueta, na jeho centr si naběhl Ramires a hlavičkou otevřel skóre. Po inkasované brance převzali iniciativu svěřenci německého trenéra Kloppa, ale scházela jim přesnost v zakončení. V 37. minutě se vyskočil nejvýše hostující Lucas Leiva, ale Begoviče nepřekonal. Reds se dočkali až v nastavení prvního poločasu. Po výborné kombinaci vyrovnal na 1:1 Coutinho.

Po změně stran pokračovali v aktivitě hosté, ale svěřenci José Mourinha bez větších potíží dodržovali defenzivní pokyny. Zlomový moment přišel v 74. minutě, když se podruhé v zápase trefil Philippe Coutinho. Liverpoolští už poté v klidu kontrolovali hru. V závěru ještě na konečných 3:1 upravil střídající útočník Benteke. Chelsea se tak nadále krčí ve spodních patrech tabulky a budoucnost trenéra Mourinha na lavičce Chelsea je nejasná.

Portugalský kouč po skončení utkání zamířil s nepřítomným výrazem ve tváři do útrob stadiónu. "Nemám co říct. Nemám co říct. Nemám co říct. Omlouvám se, ale nemám co říct," byla jeho bezprostřední reakce na zápas. Na dotaz reportérů, zda si myslí, že vedl Chelsea naposledy, ale odpověděl záporně. "Ne. Pojedu teď domů, podívám se na ragby, abych přišel na jiné myšlenky a pak začnu připravovat zítřejší trénink," řekl.

Čechův Arsenal vyhrál popáté v řadě

Tým z Londýna se v poslední době potýká se zraněními. Kromě dlouhodobě nemocného Tomáše Rosického vypadli ze sestavy hned dva elitní hráči. Francouzský lodivod se musel obejít bez Theo Walcotta a Aarona Ramsey, a tak vůbec poprvé nastoupil v základní sestavě útočník Camphell.

I přes tyto problémy hostující mužstvo od začátku naplňovalo roli favorita. Během prvního poločasu si vytvořilo řadu příležitostí, ale ani Giroud nemířil přesně.

V druhém poločase přidali londýnští na aktivitě a ve 49. minutě se fanoušci Arsenalu mohli radovat z branky, když si Olivier Giroud poradil s centrem Özila. Hosté dále v klidu kombinovali a v 68. minutě se prosadili podruhé. Domácí brankář Fabianski neudržel balón a Laurent Koscielny zvýšil na 2:0. O pět minut později už to bylo o tři branky. Mesut Özil našel krásným pasem Joela Campbell a kostarický útočník upravil na konečných 3:0. Arsenal tak na čtvrtý pokus porazil Swansea.

Touré z penalty udržel Citizens v čele

Hráči Manchesteru City udolali na svém Etihad stadionu Norwich 2:1 a nadále se drží na pozici lídra. Velkou měrou se o tři body zasloužil záložník Yaya Touré, který v 89. minutě proměnil pokutový kop. Bývalý sparťanský útočník Wilfried Bony odehrál za domácí tým celé utkání.

Domácí byli od začátku zápasu aktivní. Ve 14. minutě se pohlednou akcí blýskl Bony, ale hostující brankář Ruddy vytáhl exceletní zákrok. Svěřenci Manuela Pellegriniho pokračovali ofenzivních choutkách, ale Touré ani Kompany nedokázali překonat výborně chytajícího gólmana Norwiche.

I v druhém poločase Citizens diktovali tempo hry, jenže defenzíva hostů byla stále ve střehu. Až v 67. minutě propukl na stadionu jásot domácích fanoušků. Belgičan De Bruyne rozehrál rohový kop a argentinský obránce Otamendi změnil skóre na 1:0.

Už se zdálo, že si hráči Manchesteru výhru pohlídají, jenže v 83. minutě neudržel Joe Hart lehký centr a Jerome vyrovnal na 1:1. O několik chvil později však Norwich o cenný výsledek přišel. Ve vlastním pokutovém území zahrál rukou Martin, viděl červenou kartu a následnou penaltu proměnil Touré. V závěru ještě mohl z další penalty zvýšit Kolarov, ale poslal míč mimo. Kanárci tak prohráli čtvrtý zápas v řadě.

Vardy vystřelil Liškám další výhru

Anglický útočník ve službách Leicesteru Vardy pomohl gólem otočit vývoj zápasu s West Bromwichem a Lišky i díky němu vyhrály 3:2. Trefil se po osmé v řadě a stal se teprve druhým hráčem v historii, jenž tento počin dokázal. Dvěma brankami se na výhře podílel další Angličan Mahrez.

V úvodu utkání se více dařilo hostujícímu týmu. Lišky aktivně napadaly a vytvořily si několik slibných příležitostí, ale chyběla přesnost v zakončení. Po půl hodině si na rohový kop naskočil venezuelský útočník Rondón a poslal domácí do vedení.

Po přestávce se snažili hráči Leicesteru vyrovnat a ofenzivním stylem hry dělali soupeři problémy. V 57. minutě se už hosté dočkali. Na centr Sessegnona si naběhl Riyiad Mahrez a chladnokrevně vyrovnal na 1:1. O sedm minut později přišel znovu čas Angličana Mahreze. V pokutovém území se vybojoval balón a překonal bezmocného brankáře Myhilla. V 77. minutě navýšil na 3:1 Vardy. V závěru ještě fauloval hostující Dyer ve vlastním pokutovém území a Rickie Lambert bez problémů snížil na 2:3. Svěřenci kouče Ranieriho těsnou výhru ubránili a vyšvihli se na třetí místo tabulky za Arsenal.

Anglická Premier League - 11. kolo
Chelsea - Liverpool 1:3 (4. Ramires - 45.+3 a 74. Coutinho, 83. Benteke)
Swansea - Arsenal 0:3 (49. Giroud, 68. Koscielny, 74. Campbell)
Crystal Palace - Manchester United 0:0
Manchester City - Norwich 2:1 (67. Otamendi, 89. Touré z pen. - 83. Jerome)
Watford - West Ham 2:0 (39. a 48. Ighalo)
West Bromwich - Leicester 2:3 (30. Rondón, 84. Lambert z pen. - 57. a 65. Mahrez, 77. Vardy)
Newcastle - Stoke City 0:0

Reklama