Hlavní obsah

Před zápasy anglické ligy se bude hrát francouzská hymna

Londýn

Před zápasy víkendového kola anglické fotbalové ligy se bude na stadiónech hrát francouzská hymna. Vedení Premier League se tak rozhodlo uctít památku obětí pátečních teroristických útoků v Paříži, při kterých zahynulo 129 lidí.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Londýnský stadión Wembley v předvečer přátelského utkání Anglie - Francie.

Článek

"Pustit Marseillaisu jako ukázku solidarity a uctění památky je správná věc. Zejména vzhledem k tomu, jak k sobě máme blízko a jaký je náš dlouhodobý vztah s Francií," řekl podle serveru BBC Richard Scudamore, výkonný ředitel Premier League, ve které aktuálně působí 72 francouzských hráčů. Větší zastoupení už má v soutěži pouze Anglie.

Oběti útoku v Paříži už v úterý uctili reprezentanti Anglie a Francie při přípravném utkání ve Wembley. Před zápasem byl navíc velký oblouk stadiónu osvětlen barvami francouzské trikolóry a hlavnímu vstupu dominoval nápis "Rovnost, volnost, bratrství" ve francouzštině.

Před utkáním pak přinesli na hřiště smuteční věnce britský princ William a trenéři Roy Hodgson s Didierem Deschampsem, zápasu také předcházela minuta ticha. Obě hymny na hřišti zpívali všichni hráči včetně náhradníků, francouzskou Marseillaisu navíc zpívala i řada anglických fanoušků.

Reklama

Související témata: