Hlavní obsah

Nejlepší střelec Premier League chce vychovat nástupce. Co chystá pro fotbalové outsidery?

Leicester

Jeho příběh je opravdu výjimečný. Rychlonohý útočník se doslova prostřílel z osmé ligy až do Premier League, kde je momentálně se 14 zásahy po čtrnácti kolech nejlepším střelcem a navíc získal místo v anglické reprezentaci. Nyní Jamie Vardy oznámil, že v rámci svého letního kempu hodlá pomoci dalším hráčům z nižších soutěží, aby se uplatnili v profesionálním fotbale.

Foto: Craig Brough, Reuters

Útočník Leicesteru Jamie Vardy.

Článek

Jamie Vardy ještě před třemi lety nehrál ligový fotbal. Ve svých pětadvaceti letech nastupoval za celek Fleetwood Town působící tehdy v páté nejvyšší soutěži. Ve dvaadvaceti hrál dokonce ještě o tři úrovně níže za Stocksbridge Park Steels, kde se uchytil po propuštění z akademie Sheffieldu Wednesday. Jeho kariéra začala strmě stoupat po přestupu do Leicesteru City, kterému výrazně pomohl k postupu do Premier League, následně se v květnu tohoto roku dočkal pozvánky do národního týmu.

O víkendu proti Manchesteru United skóroval v jedenáctém zápase v řadě a překonal rekord Ruuda van Nistelrooije. Je rekordmanem Premier League, která byla založena roku 1992. Zároveň vyrovnal historický rekord Stana Mortensena z Blackpoolu, který se v anglické nejvyšší soutěži prosadil v 11 duelech v řadě v sezóně 1950/51.

Nezapomněl na své zápolení v nižších soutěžích

Přestože Vardy momentálně prožívá vrchol kariéry a v Británii je doslova celebritou, nezapomněl Vardy na své nedávné zápolení v nižších soutěžích. Osmadvacetiletý kanonýr by tak rád pomohl dalším fotbalistům, kteří mají na to, aby hráli na profesionální úrovni, jen dosud neměli takové štěstí. Vardy prohlásil do anglických médií, že chystá otevřít letní kemp s názvem „V9", který bude určen pro neligové fotbalisty.

„Vím, že jsou hráči, kteří jsou v podobné pozici, jako jsem byl já a pouze potřebují dostat šanci," cituje oporu Leicesteru City list The Guardian.

„Stále více fotbalistů vypadne ze systému příliš brzy, jako se to stalo mně, když jsem byl v Sheffieldu Wednesday. V šestnácti jsem skončil, protože si mysleli, že jsem příliš malý. Pamatuji si, co jsem cítil, jak bylo těžké se z toho dostat a myslet na profesionální kariéru," vzpomíná anglický reprezentant.

„Po několika rozhovorech s mým agentem Johnem Morrisem a snoubenkou Becky jsme se rozhodli zřídit V9, abychom odhalili další talenty a dali jim šanci," oznámil hvězdný zakončovatel. Právě zmíněný agent John Morris je jedním ze strůjců Vardyho vzestupu, když pomohl realizovat přestup z Fleetwoodu o tři soutěže výš do tehdy druholigového Leicesteru.

Akce by se měla pořádat v květnu. Do té doby by měli být vyhledáni fotbalisté, kterým bude nabídnuta účast. Na tréninková utkání pak budou pozváni zástupci klubů z Premier League i nižších profesionálních soutěží. Poté se dozvíme, zda se v rámci nového projektu podařilo najít "nového Vardyho".

Reklama