Hlavní obsah

Mourinho je falešný člověk, jako trenér skončil, má jasno jeho bývalý hráč z Blues

Londýn/Praha

Trenér José Mourinho je ješitný člověk, kterému nezáleží na klubu ani na hráčích, ale jen na svém vlastním prospěchu. To si o Portugalci myslí rumunský útočník Adrian Mutu, který na Stamford Bridge pod Mourinhem působil v roce 2004.

Foto: Profimedia.cz

Adrian Mutu nezažíval v Chelsea šťastné chvíle.

Článek

Mutu přestoupil do Chelsea v roce 2003 z italské Parmy za balík 22,5 miliónu eur a ve svém novém angažmá se neuvedl vůbec špatně, když ve třech zápasech nastřílel čtyři branky. Ale do základní sestavy se přesto natrvalo neprosadil. A hůř bylo ještě poté, co do týmu přišla vycházející trenérská hvězda José Mourinho.

„První, co udělal, když (do Chelsea) přišel, bylo, že šel za největšími hráči v týmu a snažil se je rozčílit. Bylo mu fuk, jestli je to John Terry nebo Frank Lampard; dělal to pro zábavu. To byl jeho způsob jednání a nehodlal kvůli nikomu nic měnit," vzpomíná Mutu. „Mourinho byl v minulosti skvělý trenér, ale jako člověk byl falešný," řekl bez skrupulí Mutu.

„Zabývá se jenom sám sebou a vůbec neuvažuje nad tím, jak se jeho hráči cítí nebo co si myslí," pokračoval pro Daily Mirror šestatřicetiletý fotbalista, který v současnosti působí v Indii v týmu FC Pune City. „Jako trenér skončil. Pro něj už není cesta zpátky. Jak by člověk mohl vybřednout z takové situace (ve které se nachází)?"

Mutu hrál v Praze. I přes Mourinhův zákaz

Portugalec a Mutu si během společného angažmá v Chelsea nerozuměli. Portugalec v ofenzívě spoléhal zejména na svého oblíbence Didiera Drogbu a Rumun většinu zápasů začínal na lavičce. A po skandálu s pozitivním testem na kokain už ani tam ne. Mutu si přitížil i tím, že v říjnu 2004 odjel do Prahy na kvalifikační zápas o postup na MS (Češi vyhráli 1:0 díky gólu Kollera z penalty - pozn. red.), přestože Mourinho vedl Mutua na listině zraněných hráčů.

Způsob, jakým s hráči Mourinho jedná, je podle Mutua také důvodem, proč se Chelsea v letošní sezóně nedaří. „Podívejte se, kolik jeho hráčů vypadá nešťastně. Proč? On je ten důvod. Nemůže prostě mluvit s hráči tak, jak s nimi mluví," je přesvědčený Mutu.

Blues se sice v anglické nejvyšší soutěži nedaří, v Lize mistrů se ale Chelsea probojovala z prvního místa do osmifinále a sílící hlasy o Mourinhově odvolání minimálně na několik dní opět utichly.

Reklama

Související témata: