Hlavní obsah

Čech sní po vyrovnání rekordu o titulu s Arsenalem: To by bylo úplně nejkrásnější

Čekání fotbalového brankáře Petra Čecha na rekordní čisté konto skončilo v neděli odpoledne. Borec patřící Arsenalu vychytal 169. čisté konto v Premier League při vítězství 2:0 na půdě Aston Villy. Třiatřicetiletý plzeňský rodák vyrovnal historický zápis soutěže, který dosud držel David James.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Jásající Petr Čech.

Článek

„Jsem rád, že po čtyřzápasovém čekání se nula konečně povedla," uvedl na svých stránkách Petr Čech, jenž v předešlých čtyřech kolech vždy inkasoval alespoň jeden gól.

Jeho tým se v neděli ujal vedení už v osmé minutě, do šaten šel s dvoubrankovým náskokem. Za celý duel domácí jen dvakrát vystřelili mezi tyče. „Měli jsme zápas pod kontrolou. V poločase mě napadlo, že bychom mohli utkání dohrát s nulou. Hráli jsme zodpovědně. Posledních deset minut bylo patrné, že nám po náročném týdnu ubývají síly a dělali jsme trošku více chyb, ale domácí jsme i přes jejich zvýšenou agresivitu do vyložených šancí nepustili," ohlížel se za utkáním Čech, pro něhož šlo o sedmou nulu v dresu Arsenalu po letním přestupu z Chelsea, kde prožil jedenáct sezón.

„Když jsem přišel do Anglie, vůbec jsem nepřemýšlel nad nějakými rekordy. A nyní mám sto šedesát devět nul. Poděkování patří všem spoluhráčům, s nimiž jsem od příchodu do Anglie v létě 2004 nastupoval. Jsou velkou součástí mého rekordu. Sám bych nuly nezvládl," přemítal český gólman.

Na bilancování je čas

Bezprostředně po utkání si užíval potlesku fanoušků, s gratulacemi přispěchali spoluhráči a spousta dalších čekala na telefonu či sociálních sítích. „Je to neuvěřitelný osobní úspěch. Mám v plánu si po dalším utkání s čistým kontem, kdy se na čele statistik osamostatním, schovat dres. Bylo by super dosáhnout takového milníku před domácím publikem hned příští pondělí s Manchesterem City. Ale já jdu do každého zápasu se stejným cílem. Ať je to přátelák, liga nebo Liga mistrů, vždycky chci především vyhrát a pomoci týmu co nejlepším výkonem," připomínal Čech, že týmové úspěchy jsou vždy na prvním místě.

Odmítá se ohlížet za dosavadní érou v Premier League. „Na bilancování je čas. Věřím, že ještě nějaké nuly vychytám. Zatím mi pomohly ke čtyřem titulům a já doufám, že s Arsenalem budeme bojovat o pátý. To by bylo úplně nejkrásnější," zasnil se Čech.

Arsenal je nyní minimálně do pondělí na čele soutěže. „Z toho mám obrovskou radost. Čisté konto byla třešnička na dortu," prohlásil Čech a nechtěl spekulovat, k jakému číslu se může v počtu nul dostat. „Záleží, jestli budu zdravý, udržím si výkonnost. Smlouvu mám na čtyři roky a uvidím třeba za dva roky, jak na tom budu. Ale ve fotbale člověk nikdy neví, nedá se nic plánovat," přemítal.

Ač už je stará přes jedenáct let, velmi dobře si Čech vybavil po rekordním zápisu první nulu: „Vychytal jsem ji při debutu v Chelsea. Porazili jsme 1:0 Manchester United, gól dal poměrně brzy Gudjohnsen a pak jsme to ubránili. Z těch dalších si člověk vybaví spíš milníky, jako třeba stou nulu. Když jsem jich měl sto padesát, věděl jsem, že rekord už tak strašně daleko není a začal jsem to trosku víc počítat."

Reklama