Hlavní obsah

Tažení Lišek je inspirací pro celý svět, chválí kouč Arsenalu Wenger vzestup Leicesteru

Londýn/Praha

Když v sedmém kole Premier League vyhrál Arsenal 5:2 na hřišti Leicesteru, nikoho to nepřekvapilo. Jenže od té doby uběhlo čtvrt roku a konstelace se zásadně změnila. Vždyť Lišky vedou po patnácti odehraných kolech tabulku a Kanonýři jsou s dvoubodovým odstupem za nimi na druhé příčce. „Nejen pro anglický fotbal, ale pro fotbal na celém světě může sloužit příklad Leicesteru jako inspirace,“ připomíná s odstupem času kouč Arsenalu Arséne Wenger, jak moc si zmiňovaného vítězství cení.

Foto: Carl Recine, Reuters

Rijád Mahríz z Leicesteru (v modrém dresu) překonává brankáře Chelsea Thibauta Courtoise.

Článek

Leicester vedený trenérem Claudiem Ranierim je největším překvapením podzimu. A nejen na Ostrovech.

„Hlavně je důkazem, že i klub, jehož rozpočet není nejvyšší, může konkurovat těm největším a ekonomicky nesilnějším. Nezáleží na kupní síle, ale na tom, jak inteligentně a kompetentně je veden," glosuje Wenger s respektem vzestup Lišek a tvrdí, že on osobně bral Leicester vždycky vážně.

„Ex post se ukazuje, jak skvělého výsledku jsme koncem září na jeho hřišti dosáhli a jak výborný výkon jsme ten den podali," připomínal jasnou výhru.

Přitom i jeho tým zažívá báječnou sezónu. A to i navzdory tomu, že trápí spousta zranění, neboť dlouhodobě mimo hru jsou Rosický, Welbeck, Wilshere, k nimž se přidali Sánchez, Cazorla, Coquelin.

Nakupovat? Ano, ale jen kvalitu

I proto je hodně aktuální otázka, zda v panující situaci bude Wenger v lednovém přestupním termínu nakupovat posily, nebo v duchu svých zvyklostí šetřit.

„Přestupové okno se otevře na patnáct dnů a jsme připraveni jednat. Musíme ovšem vycházet z toho, kteří hráči jsou a budou dostupní a nikoli se nechat strhnout jen k rychlým nákupům. Potřebuji do mužstva opravdovou kvalitu," odpověděl trochu vyhýbavě francouzský kouč ve službách Arsenalu, na něhož čeká v pondělí další velký zápas, neboť na svém stadiónu přivítá Manchester City.

A právě kolem Citzizens se nyní na Ostrovech vyrojily nové informace, že trenér Pellegrini na jejich lavičce skončí a mužstva se ujme Pep Guardiola.

„Nevím, nakolik jde o mediální spekulace a nakolik o reálné informace, ale v dnešní době k naší práci tyto hry prostě patří. A Pellegrini je natolik zkušeným trenérem, že se s nimi vyrovná a před naším vzájemným zápasem ho rozhodně nijak neovlivní," nechal se slyšet Wenger.

Reklama

Související témata: