Hlavní obsah

Mourinho v Chelsea skončil! Sedm měsíců po zisku titulu ho Abramovič odvolal

Londýn/Praha

Kouč José Mourinho skončil na lavičce fotbalistů londýnské Chelsea sedm měsíců poté, co Blues přivedl v Premier League k mistrovskému titulu. Zprávu jako první přinesla BBC. Dvaapadesátiletému Portugalci definitivně zlomila vaz pondělní ligová prohra na hřišti Leicesteru a další propad tabulkou na šestnáctou příčku. Informaci o předčasném Mourinhově konci u týmu potvrdila poté i Chelsea v oficiálním prohlášení na svých klubových stránkách.

Foto: Paul Childs, Reuters

Kouč Chelsea José Mourinho v Chelsea předčasně skončil.

Článek

„Rozešli jsme se po vzájemné dohodě. Všichni v Chelsea poděkovali Josému za jeho nesmírný přínos pro náš klub. Jeho tři ligové tituly, zisk FA Cupu, Community Shield a tří Ligových pohárů z něho dělá nejúspěšnějšího manažera ve sto deset let trvající historii našeho klubu," píše se v oficiálním komuniké Chelsea, podle něhož se vedení i Mourinho dohodli, že v současné situaci bude pro obě strany nejlepší, aby se vydaly svou vlastní cestou.

Podle prohlášení Chelsea zůstane Mourinhův odkaz zapsán na Stramford Bridge i v Anglii napořád a trenér bude v klubu vždy vítán. Momentálně jde ovšem o to, aby mužstvo dosáhlo potenciálu, který v sobě má. Vedle špatných výsledků byly podle technického ředitele klubu Michaela Emenala důvodem Mourinhova odvolání i spory mezi koučem a hráči.

Mourinho do poslední chvíle nevěřil

Mourinho v loňské sezóně přivedl Chelsea k mistrovskému titulu, v té letošní se však Blues pod jeho vedením krutě nedaří. Portugalského kouče nespasil nakonec ani postup do jarního osmifinále Ligy mistrů, kam Blues zamířili z prvního místa ve skupině poté, co v posledním zápase porazili FC Porto.

Hned poté se nechal Mourinho slyšet, že si nedovede představit, že by ho ruský majitel klubu Roman Abramovič vyhodil.

„Nemyslím si, že by Roman Abramovič byl člověkem, jenž by měnil podle toho, jak fouká vítr. A to přesto, že vím, že vítr výsledků je větrem hodně silným a významným," meditoval Mourinho. „On totiž ví, kdo jsem, co jsem pro klub udělal, a je přesvědčen, že jsem pravým mužem pro trenérskou práci v Chelsea. Ostatně, i proto mě před dvěma lety přivedl zpátky na Stamford Bridge a v srpnu se mnou podepsal novou čtyřletou smlouvu," vypočítával Mourinho důvody, proč si je svou pozicí tak jistý bez ohledu na výsledky a postavení v tabulce.

Po pondělní prohře s Leicesterem se Mourinho pustil do kritiky hráčů. Řekl, že nechápe jejich špatné výkony a že jeho práce byla zrazena. Současně si posteskl, že se stal obětí vlastních úspěchů, za nic na světě ale nebyl ochoten připustit, že by ve službách Chelsea neměl pokračovat.

Přepočítal se.... Roman Abramovič ho v průběhu podzimu několikrát podržel, ale nyní ho stejně jako v roce 2007 uvolnil z funkce.

Přijde na Stamford Bridge Hiddink?

Okamžitě po odvolání Mourinha se začalo spekulovat o výši odstupného, které mu bude muset Abramovič zaplatit. Rodák ze Setúbalu s příjmem čtvrt miliónu liber týdně by si měl od ruského oligarchy přijít celkem na 40 miliónů liber (přibližně 1,5 miliardy korun).

Podle zákulisních informací by mohl Mourinha na lavičce Chelsea nahradit 69letý nizozemský kouč Guus Hiddink. Ten už na Stamford Bridge působil v roce 2009, kdy Abramovič předčasně vyhodil Brazilce Scolariho.

Hiddink je navíc momentálně volný, protože po předčasném konci u reprezentace Oranje zůstal bez angažmá. Chelsea odmítla spekulace kolem Mourinhova nástupce jakkoli komentovat, dokud nebude nový trenér opravdu jmenován.

Reklama

Související témata: