Hlavní obsah

Rekord, řežba o titul, rande s Messim. Čecha čekají pracovní Vánoce a velké výzvy

Londýn/Praha

Štědrý den s rodinou oslaví, jak se patří. Jinak si ale sváteční pohody moc neužije, čekají ho z velké části pracovní Vánoce. Fotbalový brankář Petr Čech, který s velkým náskokem zvítězil v první části ankety Zlatý míč České republiky, má před sebou další velké výzvy. Pondělní přímou bitvu o titul s Manchesterem City, vylepšení rekordu Premier League a pomalu už také může myslet na dvě utkání proti Messimu a spol. v Lize mistrů.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Jásající Petr Čech.

Článek

Vyrovnal jste Jamesův zápis v počtu čistých kont, příští, už 170. nulou budete mít rekord Premier League jen sám pro sebe. Může se vám to povést hned v pondělí proti Manchesteru City?

Do každého utkání jdu s tím, že gól dostat nechci, abychom měli šanci vyhrát. To platí i teď, kdy je před námi velmi důležitý zápas pro oba týmy. Oba jsme nahoře a vstupujeme do fáze sezóny, kdy každý bod bude důležitý. Hlavní je vyhrát, nula není na prvním místě. Když padne, budu rád.

Považujete Citizens za největšího konkurenta v Anglii? A co říkáte senzačnímu lídrovi z Leicesteru?

Tabulka je tak našlapaná, že teď je těžké hledat favorita. Prvních šest týmů má prakticky šanci hrát o titul, včetně Leicesteru. Daří se mu, využil toho, že všichni ztrácejí body. Záleží, jak si povedou s týmy, co jsou okolo nich. Ale vše je možné, není rozhodující, kdo je favorit na papíře. Třeba i Liverpool s novým trenérem se chce dostat nahoru. Čekám, že boj o titul bude zamotaný až do posledního kola.

Jak prožijete svátky?

Vánoce strávím pracovně, protože 26. hrajeme v Southamptonu a již první svátek pocestujeme. Důležité je, že bude čas užít si Štědrý den s rodinou. Všechno bude, jak má být, pak už ale nastoupí pracovní svátky... Vánoční stromeček jsme dělali ve čtvrtek, kdy tady začaly prázdniny pro děti.

Je čas bilancování. Se začátkem sezóny můžete být spokojený, že?

Vážím si postupu na mistrovství Evropy. Jsme malý národ, přitom není tolik zemí, které stejně jako my od roku 1996 nechyběly na žádném evropském šampionátu. Je to obrovský úspěch. Tím spíš, když si uvědomíme, že se mění generace, hráčů ubývá a mladí si oblíbili i jiné sporty. A my pořád dokážeme postupovat... A také si cením, jak jsem se v Arsenalu začlenil do nového týmu.

První poločas českého Zlatého míče jste vyhrál s velkým náskokem před Davidem Lafatou. Koho byste dal na první místo vy sám?

Pokud jde o podzim, jsou hráči, kteří by mohli vyhrát, ale byli také zranění - třeba Tomáš Sivok. Kdybych měl vybrat jednoho, tak asi Lafiho. Góly dává pořád, je hodně důležitý pro Spartu a hrál dobře i za reprezentaci.

A komu byste přisoudil celosvětový Zlatý míč?

Ronaldo nebo Messi... Těžko se mezi nimi vybírá, když sledujete jejich čísla, co jsou schopní sami uhrát. Já bych jim to pro letošek rozdělil, ať si každý vezme svou půlku!

Také nás čeká vyhlášení českého Sportovce roku.

Dal bych první Hejnovou, vyhrát Diamantovou ligu i titul mistryně světa... Celý rok byl pro český sport úspěšný. Dařilo se zimním sportům i ostatním. Získávali jsme medaile, máme hodně mistrů světa - jen tak dál.

V roce příštím vás čeká osmifinále Ligy mistrů. S Arsenalem jste vyfasovali Barcelonu, což je asi nejtěžší možný los.

Je třeba mít trochu štěstí a podat optimální výkon. Favoritem nejsme, tím je Barcelona. S každým se ovšem dá vyhrát, dokázali jsme to doma s Bayernem. Věřím, že šance je, člověk chce dojít co nejdál. V Lize mistrů se top týmům nikdy nevyhnete. Záleží na aktuální formě a štěstí. A já doufám, že formu mít budeme.

Lionel Messi vám ještě nikdy nedal gól. Věříte, že fotbalovému géniovi znovu odoláte?

Důležitější je postup, než jestli mi Messi nedá gól. Byl bych rád, kdyby má série pokračovala. Když on mi gól nedá a vypadneme, bude to hezké, ale radši bych bral postup. Každopádně nás čeká spousta práce. Nejen on, také Neymar, Suárez a Iniesta, téhle čtyřce se mimořádně daří. Musíme se na ně pořádně připravit, pak je šance...

Barca teď disponuje největší možnou ofenzivní sílou, nemyslíte?

Není to noční můra, je to výzva. Musíte si dávat pozor na každého jejího hráče, s Bayernem si ovšem taky nevyberete... Fotbal přece hrajete, abyste měli šanci utkávat se s nejlepšími. Já se těším, je to svátek, pro který fotbal dělám.

K fotbalu se teď vrací váš bývalý manažer Pavel Zíka. Nepřestoupíte k němu ze Sport Investu?

Někde se objevilo, že se vracím. To však vůbec nepřipadá v úvahu. Bylo mi sedmnáct, když jsem u nich začínal. O té doby jsou se mnou pořád ti samí lidé, kteří posunuli firmu ještě dál, když pan Zíka odešel. Jak teď Sport Invest funguje, nemyslím si, že má v našem fotbale konkurenci. Všichni se snaží jim šlapat na paty, ale servisem pro sportovce a způsobem práce jsou stále napřed. Určitě nemám sebemenší důvod něco měnit.

Reklama