Hlavní obsah

Spekulace se potvrdily, Chelsea má očekávaného dočasného trenéra

Londýn
Aktualizováno

Do konce sezóny povede fotbalisty Chelsea nizozemský trenér Guus Hiddink. Devětašedesátiletý kouč, který vedl Chelsea jako dočansý kouč již v roce 2009, podepsal na Stamford Bridge smlouvu do konce probíhající sezóny. V té se Chelsea prozatím velmi nedaří, po šestnácti kolech je v tabulce bod od sestupového pásma. Hiddink u týmu střídá ve čtvrtek odvolaného Josého Mourinha.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Staronový trenér Chelsea Guus Hiddink.

Článek

V roce 2009 Hiddink tým vyvedl z krize ke třetímu místu v lize a triumfu v Anglickém poháru. V dnešním ligovém utkání proti Sunderlandu ještě povedou tým asistenti Steve Holland a Eddie Newton.

"Jsem rád, že se vracím na Stamford Bridge. Chelsea je jedním z největších klubů na světě, ale momentálně se nepohybuje tam, kam patří. Nicméně jsem si jistý, že tuto sezónu ještě dokážeme zachránit," řekl Hiddink. "Těším se na práci s hráči i lidmi v tomto skvělém klubu i na to, že obnovím skvělý vztah s fanoušky Chelsea," dodal.

Hiddink v minulosti trénoval reprezentace Nizozemska, Koreje, Austrálie, Ruska a Turecka, na klubové úrovni vedl například Real Madrid, Valencii, PSV Eindhoven či Machačkalu. S Nizozemci a Korejci skončil čtvrtý na mistrovství světa, s Ruskem získal bronz na Euru. PSV pomohl k šesti domácím titulům či vítězství v PMEZ, s Realem vyhrál Interkontinentální pohár.

Naposledy po loňském MS v Brazílii převzal nizozemský národní tým, avšak druhé angažmá u "Oranjes" mu nevyšlo a v červnu kvůli sérii špatných výsledků v kvalifikaci ME včetně porážky 1:2 s českým týmem odstoupil.

José odpočívat nepotřebuje

Dvaapadesátiletý Mourinho byl odvolán ve čtvrtek, o tomto kroku se spekulovalo už delší dobu. Majitel Blues Roman Abramovič kontroverzního Portugalce několikrát podržel, ale nakonec ho stejně jako v roce 2007 uvolnil z funkce. Vedení Chelsea vedle špatných výsledků označilo za důvod i spory mezi koučem a hráči.

Mourinho trénoval londýnský klub při svém druhém angažmá od předloňského června a v létě po zisku titulu podepsal novou smlouvu na čtyři roky. Za její předčasné ukončení údajně dostane 40 miliónů liber (asi 1,5 miliardy korun).

Včetně prvního angažmá na Stamford Bridge v letech 2004 až 2007 dovedl Chelsea celkem k osmi vesměs domácím trofejím. Další tituly včetně prvenství v Lize mistrů získal s FC Porto, Interem Milán či Realem Madrid.

"Nebere si dovolenou, nepotřebuje to, není unavený. Zůstává pozitivně naladěný a už se dívá dopředu," uvedla v prohlášení agentura CAA Sports Management, která Mourinha zastupuje. "Protože José miluje fotbal, bude i nadále chodit na zápasy a fandit svým přátelům. Nebude však navštěvovat ostře sledovaná utkání, aby nezavdal důvod ke spekulacím ohledně své budoucnosti," píše se v prohlášení.

Je Guus Hiddink pro Chelsea správná volba?
Ano
74,4 %
Ne
25,6 %
Celkem hlasovalo 3621 čtenářů.

Reklama

Související témata: