Hlavní obsah

Leicester v přestřelce udolal Everton, Chelsea poprvé bez Mourinha zvítězila

Londýn
Aktualizováno

Fotbalisté Leicesteru přehráli v 17. kole anglické Premier League Everton 3:2, vyhráli potřetí za sebou a i nadále povedou ligovou tabulku. Dvěma góly se na vítězství podílel útočník Mahríz. Chelsea hrající první zápas po propuštění kouče Mourinha jasně zvítězila na Stamford Bridge proti Sunderlandu 3:1 a po třech zápasech naplno bodovala. Překvapení se zrodilo na stadiónu Manchesteru United, kde domácí nestačili na Norwich a prohráli 1:2.

Foto: Phil Noble, Reuters

Shinji Okazaki (vlevo) se raduje z vlastní branky se spoluhráči z Leicesteru Jamiem Vardym (vpravo) and Marcinem Wasilewskim.

Článek
Fotogalerie

Na stadiónu v Goodison Parku útočili hlavně domácí, kteří se od úvodních minut usadili před brankou Kaspera Schmeichela. Everton hrál aktivně a ve velké šanci se ocitl Barkley, jenže netrefil ideálně. O chvíli později udeřily Lišky. Okazaki se prosmýkl do pokutového území, kde byl faulován. K penaltě se postavil Rijád Mahríz a milimetrovou střelou poslal hosty do vedení. Po půlhodině vyrovnal Lukaku, když se nejprve nadvakrát neprosadil Barkley. Belgický reprezentant se prosadil v osmi soutěžních duelech v řadě, což se v dresu Evertonu podařilo naposled Davidu Hicksonovi v roce 1954.

V druhém poločase se hra vyrovnala. Leicester převzal iniciativu a v rozmezí čtyř minut utekl soupeři do dvougólového vedení. V 65. minutě fauloval Vardyho gólman Howard a Mahríz se z penaltového puntíku opět nemýlil. Byl to již 13. zásah alžírského střelce v probíhající sezóně. Další branku přidal po spolupráci s nejlepším střelcem soutěže Vardym Japonec Okazaki. V závěru se podařilo liverpoolskému celku snížit zásluhou Mirallase, ale překvapivý lídr anglické nejvyšší soutěže si výhru pohlídal. Lišky neprohrály už desátý zápas v řadě a upevnily si vedoucí pozici.

Chelsea zabrala

Hráči Blues po vyhazovu Josého Mourinha začali dominantně a dali zapomenout na výsledkovou mizérii z předchozích utkání. Pod dohledem dosavadních asistentů portugalského stratéga se dostali záhy do vedení díky hlavičce Branislava Ivanoviče. Po čtvrt hodině už to bylo o dvě branky, když skóre navýšil Pedro. Domácí soupeře nepustili na vlastní polovinu hřiště a neustále ohrožovali brankáře Pantilimona.

Ihned po změně stran využil pokutový kop Oscar a zvýšil na 3:0. V 53. minutě se poprvé do zakončení dostali hosté a nikým nebráněný Borini překonal bezmocného Courtoise. Chelsea však nadále diktovala tempo hry a bez problémů si připsala vítězství. Potvrdila, že se jí proti Sunderlandu daří, vyhrála 18 z 21 vzájemných zápasů. Černé kočky naopak prohrály potřetí za sebou a krčí se u dna tabulky.

Kanárci dobyli Old Trafford

Ikona Rudých ďáblů Wayne Rooney se vrátila do sestavy po zranění a připsala si jubilejní 500. start v manchesterském dresu. Domácí se v posledních týdnech trápí, což demonstrovali výkonem proti Norwichi.

Kanárci hráli neohroženě, a přestože svěřenci nizozemského trenéra van Gaala měli balón převážně na svých kopačkách, udeřili ke konci půle jako první. Ve 38. minutě vyslal Redmond rychlý pas na Camerona Jeromeho, který de Geovi prudkou střelou nedal šanci.

Po změně stran vystřelil hostující Alexander Tettey a navýšil na 2:0. United se probrali z letargie až po hodině hry a v 66. minutě zužitkoval Rooneyho hlavičku Martial. Závěrečný tlak domácích s vypětím všech sil hosté přečkali a mohli slavit cenné body v boji o záchranu.

Anglická fotbalová liga - 17. kolo:
Chelsea - Sunderland 3:1 (5. Ivanovič, 13. Pedro, 50. Oscar z pen. - 53. Borini)
Everton - Leicester 2:3 (32. Lukaku, 89. Mirallas - 27. a 65. oba z pen. Mahrez, 69. Okazaki)
Manchester United - Norwich 1:2 (66. Martial - 38. Jerome, 54. Tettey)
Southampton - Tottenham 0:2 (40. Kane, 43. Alli)
Stoke - Crystal Palace 1:2 (76. Krkič z pen. - 45.+1 Wickham z pen., 88. I Čong-jong)
West Bromwich - Bournemouth 1:2 (79. McAuley - 52. Smith, 87. Daniels z pen.)
Newcastle - Aston Villa 1:1 (38. Coloccini - 61. Ayew)

Reklama

Související témata: