Hlavní obsah

Z třetiligového fotbalisty se během pěti měsíců stala hvězda Premier League i reprezentace

Londýn

Když se řekne anglický fotbalový zázrak, vybaví se vám zřejmě kanonýr Jamie Vardy a jeho tažení s Leicesterem, který senzačně vede Premier League. Na britských ostrovech však sledují ještě jeden parádní vzestup. Má ho na svědomí devatenáctiletý záložník Bamidele Jermaine "Dele" Alli.

Foto: Cathal Mcnaughton, Reuters

Dele Alli v zápase proti Sunderlandu.

Článek

Sestřih z utkání Southampton - Tottenham. Další skvělý zápas Dele Alliho.

Fotbalista, který ještě v květnu hrál anglickou třetí nejvyšší soutěž League One za celek Milton Keynes, je nyní členem anglické reprezentace a hvězdou Premier League. Naposledy na sebe pořádně upozornil v sobotním utkání svého Tottenhamu na hřišti Southamptonu.

Dele Alli opět předvedl, co je mu vlastní. Nebojácně vybojoval míč a následně přihrál na trefu Harryho Kanea. Krátce nato sám vstřelil gól na 2:0. Skóre z první půle pak vydrželo až do závěrečného hvizdu.

Rok 2015 v podání Dele Alliho:
2. únorTottenham kupuje Dele Alliho za pět miliónů liber (zhruba 185 miliónů korun), ale nechává jej ještě v Milton Keynes na hostování.
3. květnaHraje poslední zápas za třetiligový klub Milton Keynes, kde působil ve stejné soutěži od svých 16 let.
8. srpnaDebutuje v Premier League proti Manchesteru United, v 77. minutě střídá Erica Diera.
22. srpnaOpět naskakuje jako střídající hráč proti Leicesteru, v 65. minutě nahrazuje Erika Lamelu a v 81. minutě střílí svůj první gól v Premier League.
13. záříPoprvé nastupuje v základní sestavě Tottenhamu do utkání Premier League. Kohouti porážejí Sunderland 1:0.
1. říjnaJe poprvé nominován do anglické reprezentace pro kvalifikaci na mistrovství Evropy. Trenér Roy Hodgson se rozhodl vyzkoušet Alliho, přestože měl za sebou teprve šest startů v Premier League, z toho pouhé tři v základní jedenáctce. „Byli jsme unešení tím, co jsme od něj viděli. Do turnaje ve Francii nám chybí rok, takže je dobrá příležitost ho lépe poznat. Je to určitě zajímavý talent,“ chválil nového svěřence kouč Hodgson. A co na to Alli? „Neměl jsem slov,“ vzpomínal na moment, kdy se o nominaci dozvěděl.
12. říjnaPoprvé se dostává do hry v dresu anglické reprezentace. Proti Litvě odehraje závěrečných 23 minut. Anglie vítězí ve Vilniusu 3:0.
17. listopaduHraje se přátelské klání Anglie s Francií. Střetnutí je ve znamení smutku po teroristických útocích na Paříž. Albion však hosty z France nešetří a nejvíce je na hřišti ve Wembley vidět Dele Alli, jenž hraje první zápas v základu reprezentace. V první půli nejprve využívá akci, kterou sám vybojoval čistým tvrdým skluzem. Anglii posílá do vedení povedenou ranou zpoza šestnáctky. Po změně stran pak v dalším ostrém souboji opět ostrým skluzem získal balón a rozehrál akci do křídla, na jejímž konci zvýšil na konečných 2:0 Wayne Rooney. Fotbalová Anglie po tomto duelu nejvíc mluví právě o Allim, který se stal novou místní superstar.

Reklama

Související témata: