Hlavní obsah

Mourinho dlouho bez práce nebude, má nakročeno do Manchesteru United

Ondřej CupalSport.cz

Ještě neuplynul ani týden od vyhazovu Josého Mourinha od fotbalistů Chelsea a už se hledá, na lavičku kterého velkoklubu slavný Portugalec usedne. Dvaapadesátiletý rodák ze Setúbalu má nakročeno na Old Trafford. Projděme si, co všechno tomu nasvědčuje.

Foto: Profimedia.cz

Sir Alex Ferguson (vlevo) a José Mourinho se vždy vzájemně respektovali.

Článek

Sestřih z utkání Chelsea - Sunderland

Sestřih z utkání Manchester United - Norwich

Aby mohl trenér přijít do nového angažmá, je potřeba, aby předchozímu šéfovi lavičky buďto končila smlouva, anebo aby se jeho tým výsledkově zmítal v křeči. To druhé pro Rudé ďábly platí do puntíku. Pod vedení Nizozemce Louise van Gaala čekají na výhru dlouhých šest zápasů.

A to v období, kdy se to rozhodně nehodí. Rooney a spol. kvůli této nelichotivé bilanci vypadli z milionářské Ligy mistrů a zavděk musejí vzít pro takový velkoklub jen Evropskou ligou. Ještě v polovině prosince navíc United bojovali o vedení v tabulce, teď na překvapivého lídra z Leicesteru ztrácí devět bodů. Ještě předtím navíc vypadli z Ligového poháru s druholigovým Middlesbrough.

Ale to, co nejvíc zajímá fanoušky i majitele, jsou trofeje. V minulosti si všichni kvůli dlouhému čekání na trofej utahovali z Arsenalu, ale na Old Trafford se do vitrínky nová trofej nepřidala už dva a půl roku. A výkony nenasvědčují tomu, že by se to mělo pod Van Gaalem změnit.

S Guardiolou už vedou námluvy rivalové

V United si možná tajně brousili zuby na angažování Pepa Guardioly, v současnosti nejcennějšího trenérského zboží. Ale jak se zdá, se Španělem navázali námluvy už před sezónou šejkové z rivalského City. Guardiola před několika dny oznámil, že na konci sezóny skončí v Bayernu, kde ho nahradí Carlo Ancelotti. Stávající kontrakt Manuela Pellegriniho v Citizens má sice vypršet až v létě roku 2017, nicméně pro bohaté majitele v čele klubu zřejmě nebude problém vyplatit chilskému kouči tučnou kompenzaci.

Mourinho má na Britských ostrovech mezi trenéry mnoho kritiků. Válku s ním nejčastěji vedl Arséne Wenger z Arsenalu. Mezi jeho odpůrce ale nelze počítat Alexe Fergusona. S tím si Mou už od svého prvního působení v Chelsea rozuměl na výbornou. O fotbale společně nejednou debatovali nad tradiční sklenkou vína ve VIP prostorách Old Trafford. A Skot se šlechtickým titulem Sir sice už na lavičce United nesedí, pořád má v klubu ale velký vliv.

V britských médiích se spekuluje o tom, že v Chelsea Mourinhovi zlomila vaz vnitřní válka mezi ním a některými hráči. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o Hazardovi, Costovi a Fábregasovi. Fanoušci klubu ale trenérovi v sobotním zápase proti Sunderlandu jednoznačně vyjádřili podporu. Není přesto Mourinho rozladěný a nepotřebuje si od trénování odpočinout?

Na tuto otázku za Portugalce odpověděla jeho zastupující agentura: „José se během své kariéry několikrát rozhodl, že ten který klub opustí. Jen v Chelsea bylo rozhodnuto, že musí odejít. Nebude si proto brát volno, nepotřebuje ho, protože není unavený," sdělila agentura.

Nic tedy nebrání v tom, aby se Mourinho chopil nové výzvy...

Vystřídá José Mourinho Louise van Gaala na lavičce Manchesteru United?
Ano
76,2 %
Ne
23,8 %
Celkem hlasovalo 16011 čtenářů.

Reklama

Související témata: