Hlavní obsah

Podívejte se do zrcadla a smyjte ze sebe poslední půlrok, nabádal trenér hráče Chelsea

Nelehkou úlohu má před sebou dočasný trenér Chelsea Guus Hiddink, kterého klub z Londýna jmenoval do funkce po odvolaném José Mourinhovi. Zkušený Nizozemec v kabině oznámil všem hráčům, co od nich očekává. Vyhnout se nemohl tématu nedávné minulosti, v níž byl od týmu odvolán trenér José Mourinho. Tím nejdůležitějším ale zůstává pohled do budoucnosti. A v té chce Hiddink vidět v modrých dresech hráče s touhou po vítězství.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Dočasný trenér Chelsea Guus Hiddink

Článek

„Oni (hráči) obrovskou touhu do hry prostě mít musí," vysvětloval devětašedesátiletý trenér, co svým novým svěřencům zdůrazňoval. „Pokud tu touhu do hry nemáš, prosím, zaklepej na mé dveře a můžeme se o tom pobavit," povídal Hiddink. „Bude to stručné povídání," dodal ale.

Co tím myslel, odhalil později. „Pokud ji (touhu) mít nebudou, řeknu jim: ‚Děkuju pěkně, na shledanou'. Hráče bez touhy nepotřebuji," odmítl a pokračoval: „Silně jsem na ně apeloval, neprosil je, oni přece mají povinnost podávat skvělé výkony. Jsou ve velkém klubu. Jsou velmi dobře placeni. Oni té touhy prostě musí mít plné srdce."

Povídali jsme si o tom, proč tu jsem

S Mourinhem vedli podle britských médií tichou válku vybraní hráči z kabiny. Nahlas se hovořilo o Costovi, Hazardovi a Fábregasovi. To mělo portugalskému trenérovi zlomit vaz. „Mluvil jsem s týmem a trochu jsme se dotkli minulosti. Toho, proč tu jsem. Povídali jsme si o důvodu, proč jsme teď na dně," vyprávěl kouč, který v Chelsea působil jako dočasný trenér v roce 2009.

„Teoreticky bych tu neměl být. Teď, uprostřed sezóny. To znamená, že věci nešly tak dobře, jak se předpokládalo na začátku sezóny," pokračoval Hiddink. „Řekl jsem jim, aby se každý z nich podíval do zrcadla, ne jen na dvě vteřiny, ale déle, a našli to, čím by nám mohli přispět ke zlepšení," narážel trenér na nelichotivou patnáctou příčku v Premier League.

„Řekl jsem hráčům, aby se do toho zrcadla podívali a byli hyperkritičtí. V těch dvou trénincích, které jsem s týmem zatím absolvoval, si nemůžu stěžovat na jejich postoj nebo ambice. Musí teď prokázat, čeho jsou schopní a smýt ze sebe poslední půlrok," vyzývá Hiddink své svěřence, kterým se sice nedaří v domácí soutěži, v Lize mistrů ale vybojovali postup z první příčky a v osmifinále se střetnou s Paris Saint-Germain.

Reklama

Související témata: