Hlavní obsah

Saints deklasovali Čechův Arsenal, Van Gaal je po další prohře na odstřel

Aktualizováno

Fotbalisté Southamptonu rozdrtili v 18. kole anglické Premier League Arsenal i s Petrem Čechem v brance 4:0 a ukončili jeho prosincovou 100% úspěšnost. Stoke přehrálo trápící se Manchester United 2:0, Rudí ďáblové prohráli potřetí v řadě. Vedoucí Leicester prohrál ve šlágru kola na hřišti Liverpoolu 0:1 a poprvé v sezóně vyšel venku naprázdno. Citizens deklasovali Sunderland 4:1 a přiblížili se druhému Arsenalu. Hiddinkova premiéra na lavičce Chelsea vítězná nebyla, přesto hráči Blues zastavili vítěznou šňůru Watfordu.

Foto: Alan Walter, Reuters

Jose Fonte oslavuje další trefu Southamptonu do sítě Arsenalu, zatímco gólman Kanonýrů Petr Čech bezmocně leží na zádech.

Článek
Fotogalerie

Nizozemský brankář Maarten Stekelenburg se vrátil do sestavy Saints a jistým výkonem zajistil po dlouhé době svému týmu čisté konto. Po čtvrt hodině bez potíží zakročil proti Monrealovi. O několik minut později se na opačné straně opřel do míče Cuco Martina a obstřelil bezmocného Petra Čecha. Kanonýři po inkasované brance ožili a začali dotírat na obranu domácích. V rychlém sledu měl dvě příležitosti Walcott, ale ani v jednom případě branku neohrozil. Ke konci se řítil na Čecha osamocený Long, avšak přestřelil.

Na začátku druhé půle zachránil další londýnskou pohromu hvizd rozhodčího kvůli ofsajdovému postavení, jenže vzápětí stejně navýšil Long. Po hlavičce domácího kapitána Fonteho už to bylo 3:0. Arsenal se snažil snížit, ovšem nepřesnou hrou se zbytečně připravoval o balón. V úplném závěru přidal svůj druhý gól irský útočník Long a završil na ostudných 4:0. Svěřenci kouče Koemana tak po pěti nezdarech konečně naplno bodovali. Český reprezentační gólman si na překonání rekordu v počtu vychytaných nul musí počkat. Jeho spoluhráči odmítli vystřídat v čele ligy Leicester.

Stoke si vyšláplo na United

Na Britannia Stadium se svěřenci kouče Louise van Gaala museli stále obejít bez distancovaného Schweinsteigera, i tak si vypracovali první příležitost zásluhou Herrery. Poté převzali iniciativu domácí a v 19. minutě se dostali do vedení po obrovské chybě Memphise Depaye. V pokutovém území hlavičkoval pouze k Johnsonovi, po jehož přihrávce otevřel skóre Bojan Krkič. Druhý gól přidal záhy nechytatelnou střelou Arnautovič.

Do druhého poločasu nastoupil místo často chybujícího Depaye Rooney, ale ofenzivní pojetí United nevylepšil. Hosté sice kontrolovali balón, ale veškeré akce skončily u pozorné obrany Potters či koncentrovaného brankáře Butlanda.

Manchester, od ukončení Fergusonovy éry, potřetí za sebou nedokázal na stadiónu Stoke zvítězit. Křeslo pod nizozemským trenérem se otřásá v základech. Klub již sedm zápasů čeká na výhru a prožívá nejhorší období od roku 1998. Potters porazili United teprve podruhé od roku 1984.

Liverpool zastavil Leicester

Diváci na Anfield Road byli svědkem útočné podívané obou mužstev. Německý stratég Klopp se musel obejít bez Slováka Škrtela, ale v obraně domácích nebyla vynucená změna znát. První poločas vyšel lépe Reds, kteří aktivně napadali a permanentně ohrožovali Schmeichelovu branku. Po čtvrt hodině měl velkou příležitost Lallana, jenže netrefil přesně. Ve 25. minutě střílel Origi, jenže hostujícího gólmana nepřekonal. Na druhé straně si velkou šanci připravil Mahríz, ale brankář Mignolet skvěle zasáhl.

Po hodině hry se liverpoolský celek dočkal branky. Firmino pokryl balón a ideálně předložil neomylnému Bentekemu. V 74. minutě se před Mignoletovou brankou ocitl Dyer, ale reprezentační gólman Belgie Liverpool podržel. Lišky v posledních minutách zatlačily Reds až před pokutové území, ale vyrovnat se jim nepodařilo. Hosté tak poprvé v sezóně prohráli na hřišti soupeře a po deseti utkáních v řadě nebodovali. Liverpool je prvním klubem, jenž vynuloval Vardyho, Mahríze a spol.

City deklasovalo Sunderland

Domácí vlétli do zápasu jako uragán, rychlým pressingem dostávali hosty pod tlak a po gólech Sterlinga, Tourého a Bonyho brzy vedli 3:0. Ke konci poločasu se probudily Černé kočky a brankář Hart musel ukázat veškerý um, aby Boriniho střelu zneškodnil.

Po přestávce se obraz hry příliš nezměnil. Kevin de Bruyne se v pokutovém území probojoval k míči a překonal nešťastného gólmana Mannonea. Po hodině hry překazil Hartovi čisté konto z ojedinělé akce hostů Borini. V 69. minutě zahodil penaltu Bony, ale Citizens to nemuselo mrzet. V poklidu si dokráčeli pro další výhru a před vlastními příznivci neprohráli v nejvyšší soutěži proti Sunderlandu dlouhých 34 let.

Chelsea zastavila rozjetý Watford

Premiéra nového kouče Guuse Hiddinka na lavičce Chelsea pokračovala v duchu jeho minulého angažmá na Stamford Bridge. Londýňané v předchozích 22 utkáních pod taktovkou Nizozemce prohráli pouze jediné střetnutí. Již ve 4. minutě promarnil šanci útočník Costa. Po půl hodině Španěl složil reparát a rozjásal fanoušky Blues. V závěrečných minutách přišla komplikace pro domácí. Matič zahrál ve vápně rukou a z následné penalty srovnal Troy Deeney.

Po změně stran se dostal Watford dokonce do vedení a potvrzoval výsledkovou formu z posledních zápasů. Trefil se Nigerijec Ighalo, jenž se skóroval popáté v řadě a překonal klubový rekord. Domácí po inkasované brance přidali na agresivitě a svým druhým gólem vyrovnal na 2:2 Diego Costa. Ke konci odmítl vítězství Blues Oscar, který zahodil penaltu. Chelsea tak přerušila čtyřzápasovou výherní sérii Hornets.

Anglická fotbalová liga - 18. kolo:
Stoke - Manchester United 2:0 (19. Krkič, 26. Arnautovič)
Aston Villa - West Ham United 1:1 (62. Ayew z pen - 45.+2 Creswell)
Bournemouth - Crystal Palace 0:0
Chelsea - Watford 2:2 (32. a 65. Costa - 42. Deeney z pen., 56. Ighalo)
Liverpool - Leicester 1:0 (63. Benteke)
Manchester City - Sunderland 4:1 (12. Sterling, 17. Touré, 22. Bony, 54. de Bruyne - 59. Borini)
Swansea - West Bromwich 1:0 (9. Ki Song-Jung)
Tottenham - Norwich 3:0 (26. z pen. a 42. Kane, 80. Carroll)
Newcastle - Everton 0:1 (90.+3 Cleverley)
Southampton - Arsenal 4:0 (55. a 90.+2 Long, 19. Martina, 69. Fonte)

Reklama