Hlavní obsah

Van Gaal obrátil. Rezignace? Nevidím důvod

Manchester

Fotbalisté Manchesteru United nevyhráli už osm soutěžních zápasů v řadě, naposledy se v pondělí rozešli v souboji s mistrovskou Chelsea bez branek. Slavný klub je v tabulce šestý, pět bodů za místy zajišťujícími postup do Ligy mistrů. Pozice Louise van Gaala je již řadu dní hodně vratká, čtyřiašedesátiletý trenér po předchozí prohře se Stoke připustil, že by mohl ve funkci skončit dokonce z vlastní vůle. Po dalším utkání však obrátil.

Foto: Carl Recine, Reuters

Kouč Rudých ďáblů Louis van Gaal před utkáním 18. kola anglické ligy

Článek
Fotogalerie

„Nemám důvod rezignovat. Možná to chtějí novináři, ale já to neudělám," vyhlásil Van Gaal. „Když za mě hráči budou bojovat, tak zůstanu, protože to je to nejdůležitější a dnes jste to viděli," dodal bývalý kouč Barcelony, Bayernu Mnichov a nizozemské reprezentace.

Rudí ďáblové skutečně podali v duelu s mistrem mnohem lepší výkon než o dva dny dříve a ukončili sérii tří ligových porážek, s trápící se Chelsea se však rozešli bezgólovou remízou. Domácí měli více ze hry než soupeř - Juan Mata a Anthony Martial nastřelili v prvním poločase brankovou konstrukci a další velké šance nevyužili po přestávce Ander Herrera s Waynem Rooneym. Manchester tak pošesté od 25. října remizoval 0:0. Osm zápasů bez výhry v řadě zažil klub z Old Trafford naposledy v období od listopadu 1989 do ledna 1990, kdy zaznamenal čtyři porážky a čtyři remízy.

O dalším působení Louise van Gaala u týmu United se na ostrovech mluví už několik týdnů. Fanoušci by asi na jeho místě raději viděli současného asistenta a někdejší hvězdu klubu Ryana Giggse, podle některých informací by mohl Nizozemce v Manchesteru nahradit právě z Chelsea nedávno odvolaný José Mourinho. Spekulacím už, zdá se, podlehli i někteří prodejci, kteří před zápasem s Chelsea prodávali šály spojující budoucnost Red Devils právě s charismatickým Portugalcem.

Van Gaal vnímá zvýšený tlak médií i nespokojenost fanoušků s výsledky týmu. Na otázku, zda se obává odvolání, však neodpověděl. „O tom se budu bavit s (výkonným místopředsedou) Edem Woodwardem, ne s vámi," řekl rozladěně novinářům již po sobotní prohře 0:2 na půdě Stoke.

Zkušený nizozemský stratég již dříve předeslal, že angažmá v Manchesteru United považuje za svoji poslední štaci, bez práce by tak či tak zřejmě dlouho zůstat nemusel. Podle serveru goal.com by jej například současný kouč Oranje Danny Blind rád uvítal na pozici technického ředitele tamního svazu.

Vystřídá José Mourinho Louise van Gaala na lavičce Manchesteru United?
Ano
76,2 %
Ne
23,8 %
Celkem hlasovalo 16011 čtenářů.

Reklama

Související témata: