Hlavní obsah

Nejsem trenér na třicet let, vysvětloval Guardiola odchod z Bayernu, ale novou štaci neprozradil

Evidentně se mu ulevilo. Kouč Pep Guardiola měl možnost poprvé od oficiálního oznámení konce svého působení v mnichovském Bayernu předstoupit před novináře a potvrdit, že po sezóně skutečně odchází. „Do Anglie, která pro mě představuje novou výzvu. Nejsem totiž trenérem, který by zůstal v jednom klubu třicet let,“ objasňoval své důvody, ale název klubu Premier League, s nímž míní spojit svou budoucnost, ani tentokrát neprozradil.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Trenér Pep Guardiola potvrdil jen to, že má po sezóně namířeno do Anglie.

Článek

Zbývá mu ještě pět měsíců mnichovského angažmá a proto Pep Guardiola slíbil jedno hned na úvod.

„Udělám všechno pro to, aby šlo o pět úspěšných měsíců. Abychom dokončili bundesligu s jedinou porážkou, abychom vyhráli i Ligu mistrů, ale nebude to snadné," ujistil španělský kouč, který Champions League vyhrál v minulosti dvakrát s Barcelonou, na letošní první oficiální tiskové konferenci Bayernu.

Tři roky a dost

Nijak přitom netajil, že mu bylo v Mnichově dobře. „Byl jsem moc rád, že jsem mohl v Bayernu trénovat, byl jsem šťastný, že jsem mohl pracovat s jeho hráči. Potřeboval jsem ale novou výzvu. Nový klub, nové prostředí, nové lidi. Někdo to možná nedokáže pochopit, ale nejsem trenérem, který by působil v jednom klubu třicet let. Prostě tři roky a dost," ujišťoval Guardiola, že za jeho odchodem z Bavorska žádné jiné důvody nejsou a nikdo nechť je ani nehledá.

„Když jsem odcházel do Mnichova, všichni se mě ptali, proč právě Mnichov a Bayern. Já byl ale vděčný za možnost zde pracovat a hrát s mužstvem můj fotbalový styl. Teď se mě zase všichni ptají: Proč Anglie? Důvod je stejný. Nová výzva, nabízející se příležitost, ta pravá chvíle, která přišla," pokoušel se čtyřiačtyřicetiletý Guardiola vysvětlit, co ho žene za La Manche.

A to přesto, že si uvědomuje rizika, která ho v Premier League čekají, protože není dopředu jisté, že Angličanům svůj fotbalový styl vnutí, natož že s ním na ostrovech uspěje.

„Jenže právě to je důvod, proč to chci zkusit," namítal Guardiola, který ještě ani hráčům Bayernu svůj odchod oficiálně neoznámil.

Žádného hráče Bayernu neodloudí

„Možná na to bude čas během soustředění v Kataru, které nás čeká," vysvětloval a všechny ujistil, že na novou anglickou štaci nebude z Bayernu přetahovat žádné hráče. Na námitku, že z Barcelony také přivedl do Mnichova svého krajana Thiaga, reagoval s úsměvem.

„Ale to byl také jediný hráč, kterého jsem přivedl. A jen proto, že v Barceloně nehrál."

Angažování italského kouče Carla Ancelottiho do služeb Bayernu odcházející Guardiola kvitoval. „Perfektní tah. Je to inteligentní trenér a člověk se spoustou zkušeností a jeho příchod je dobrý pro všechny. Pro hráče, klub i novináře."

Jen jedno Guardiola na tiskové konferenci neprozradil - jméno klubu, do něhož má v Anglii namířeno. „Mám několik nabídek od anglických klubů, ale ještě jsem nic nepodepsal," řekl pouze a dodal, že chce zažít anglické stadióny a emoce, které na nich panují.

V souvislosti s Guardiolou, která má s Bayernem namířeno za třetím titulem, se na ostrovech nejčastěji spekuluje o Chelsea, Manchesteru United, Arsenalu a především o Manchesteru City, s nímž je údajně na kontraktu už předběžně domluvený.

Reklama

Související témata: