Hlavní obsah

Guardiola prý sice neví, kam půjde, ale už si vyhlédl posily pro Citizens

Kouč Josep Guardiola převezme v létě fotbalisty Manchester City. Anglická média už mají jasno, i když španělský trenér tvrdí, že jméno klubu ještě nezná. „V Bayernu v létě končím. Je mi čtyřiačtyřicet let a přišel čas, abych zkusil špičkový klub v Premier League,“ uvedl tento týden Guardiola.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Bayernu Josep Guardiola, budoucí kouč Manchesteru City, píší v Anglii.

Článek

Nabídce šejka Mansúra, majitele Citizens, se nedá odolat. Roční plat 25 miliónů eur ročně (asi 670 miliónů korun) by z Guardioly udělalo nejlépe placeného trenéra napříč všemi sporty. Myslí hodně vysoko. Do tří let chce vybudovat na Etihad Stadium nejlepší fotbalový klub planety. Jak se to dělá, ví moc dobře z Barcelony i Bayernu Mnichov.

Messi, Piqué, Alaba a Pogba - ty chci!

Anglický list The Sun přišel s rozsáhlým článkem, v němž na základě informace svého zdroje podrobně celou situaci rozebírá. Guardiolovo mlčení je prý jen hra, stejně jako Mansúrova trpělivost se stávajícím koučem Manuelem Pellegrinim. Ten prý má jistotu do léta a po odvolání nebude škodný. Jména dalších trenérů, o nichž se v souvislosti s Citizens spekuluje, jsou kamufláží. Zástupci Manchesteru City jednali s Guardiolou ještě v době, kdy byl volný a údajně se s nimi měl dohodnout, že Bayern bude jen přechodnou štací. Majitel Citizens mu také nabídl odkoupení třinácti procent akcií společnosti City Football Group za 265 miliónů liber (9,6 miliardy korun).

Guardiola měl prý v minulých dnech jednání se šejkem Mansúrem nejen o svém příchodu, ale především o posilách. A netroškařil. Vybral si kvarteto Lionel Messi, Gerard Piqué z Barcelony, Davida Alabu z Bayernu a zálusk má i na Paula Pogbu, klenot Juventusu. K novému chlebodárci byl ale vstřícný. Na jejich získání dostal Mansúr dva roky...

Guardiolu láká i možnost spolupracovat s lidmi, které zná z Barcelony. Klíčovým záložníkem Citizens je Yaya Touré, kterého trénoval, a v managementu na Etihad Stadium působí jeho bývalí kolegové generální ředitel Ferran Soriano a sportovní ředitel Txiki Begiristain. Šejk Mansúr nezahálí. Zopakoval svoji nabídku Messimu a nabídl mu týdenní plat 800 000 liber (téměř 29 miliónů korun).

Ostatní zájemci to vzdali

Guardiola prý podle vlastních slov nechce práci na celý život, ale výzvu na celý život. Proto se rozhodl pro bohatý klub, kde by svoje plány mohl uskutečnit a dostal by prostor. I když jsou arabští šejkové hodně netrpěliví, Guardiola si troufá zásobovat je průběžně trofejemi, jako to dokázal v Barceloně.

Podle anglických médií ostatní zájemci o Guardiolovy služby prý svoji snahu vzdali. Mělo jít o Chelsea a Manchester United, který ihned oznámil, že Guardiolu nehodlá oslovit. Zájemce totiž odrazuje nejen výše Guardiolova platu, ale zejména požadavky na hráče z kategorie miliardových.

Reklama

Související témata: