Hlavní obsah

United v závěru ztratili body, Kozák s Aston Villou slavil výhru

Aktualizováno

Fotbalisté Manchesteru United ve 21. kole anglické Premier League neudrželi dvoubrankový náskok a remizovali s Newcastlem 3:3. Dvě branky hostů zařídil kapitán Wayne Rooney. Aston Villa porazila ve Villa Parku Crystal Palace 1:0 a dočkala se prvního domácího vítězství. V základní sestavě birminghamského celku se objevil po vleklém zranění po více než dvou letech útočník Libor Kozák.

Foto: Carl Recine, Reuters

Milan Srníček, bratr zesnulého brankáře Pavla, během minuty ticha v Newcastlu před zápasem s Manchesterem United.

Článek
Fotogalerie

Samotnému zápasu v St. James's Parku předcházelo uctění památky Pavla Srníčka obrovským potleskem hráčů a fanoušků na stadiónu, na němž bývalý český reprezentační brankář zažil největší slávu. Poctu Srníčkovi sledoval u postranní čáry jeho bratr Milan, oblečený v brankářově někdejším dresu s číslem 1.

Přestože Rudí ďáblové dva poslední zápasy vyhráli, stále se potýkají s herní krizí, čemuž napovídaly úvodní minuty, které patřily domácím. Obraz hry se však změnil v 9. minutě, kdy obránce Mbemba zahrál rukou v pokutovém území a rozhodčí Dean nařídil penaltu. Kapitán Rooney se chopil exekuce a bez problémů otevřel skóre. Trefil se tak v druhém utkání v řadě od listopadu 2014.

Hráči United postupně začali kombinovat a ve 27. minutě jen těsně minul soupeřovu branku Rooney. Záhy mohl vyrovnat Wijnaldum, ale nejlepší střelec Newcastlu tváří v tvář na de Geu nevyzrál. Před přestávkou úspěšně zakončil protiútok Jesse Lingard a zvýšil na 2:0. Do konce poločasu ještě snížil nizozemský záložník Wijnaldum osmým gólem v sezóně.

Po změně stran Straky zamkly soupeře, ale David de Gea odolával. Nepřekonal ho Georginio Wijnaldum ani Sissoko. Agresivní napadání nakonec přineslo kýžený gól. V 65. minutě shodil Smalling Mitroviče v předbrankovém prostoru a sám postižený srbský útočník z následné penalty srovnal účet zápasu. V poslední desetiminutovce se nejprve podruhé prosadil Wayne Rooney, ale konečnou podobu výsledku dal v samém závěru Paul Dummet.

Domácí se tak nadále krčí v sestupovém pásmu a v boji o záchranu jim od příštího utkání pomůže nová akvizice v podobě Jonja Shelveyho, jenž přestoupil ze Swansea za 12 miliónů liber (téměř 432 miliónů korun). Třiadvacetiletý anglický reprezentant podepsal smlouvu na pět let. Manchester United se propadl na šestou pozici a trenérská židle pod Louisem van Gaalem se nadále otřásá.

Aston Villa doma poprvé vyhrála

Začátek byl v režii Eagles. Již ve 2. minutě nastřelil Wilfried Zaha pravou tyč. Další možnost ke skórování měl hostující útočník Sako, ale jeho pumelice mířila nad bránu. Poté se osmělili domácí Villans. Začali lépe kombinovat a hosté byli pod neustálým tlakem. Jordan Ayew ani český útočník Libor Kozák se však proti brankáři Hennesseymu neprosadili.

Po téměř hodině hry se v brankovišti soupeře nejlépe zorientoval Joleon Lescott a hlavou poslal domácí do vedení. V závěru předvedl individuální akce Ayew, jeho střela z bezprostřední blízkosti však mířila vedle pravé tyče. Aston Villa se tak po devatenácti utkáních dočkala výhry, čímž ukončila rekordní sérii čekání na tři body. Crystal Palace nedokázal zvítězit počtvrté v řadě.

"V minulých týdnech jsme se hodně natrápili a dneska máme velkou radost. Zasloužili jsme si vyhrát. Bylo to jen 1:0, ale měli jsme spoustu šancí. Nezalezli jsme dozadu, ale snažili jsme se přidat druhý gól," pochvaloval si trenér Remi Garde, který převzal Aston Villu začátkem listopadu a dosud s ní uhrál jen čtyři remízy.

Anglická fotbalová liga - 21. kolo:
Aston Villa - Crystal Palace 1:0 (58. Lescott)
Bournemouth - West Ham United 1:3 (17. Arter - 74. a 84. Valencia, 67. Payet)
Newcastle - Manchester United 3:3 (42. Wijnaldum, 67. Mitrovič z pen., 90. Dummett - 9. z pen. a 79. Rooney, 38. Lingard)

Reklama

Související témata: