Hlavní obsah

Sir Ferguson? To je fotbalový John Lennon, nechal se před šlágrem slyšet kouč Liverpoolu Klopp

Liverpool/Praha

Čeká je vzájemný souboj, přesto německý kouč ve službách Liverpoolu Jürgen Klopp svého staršího a zkušenějšího kolegu na lavičce Manchesteru United Louise van Gaala před nedělním ligovým zápasem vychvaluje a velebí. A to přesto, že se na nizozemského trenérského diktátora snáší kritika ze všech stran a na Ostrovech se vehementně spekuluje o jeho odvolání. „Jsme každý jiný, ale musím ho respektovat, protože je jedním z nejúspěšnějších trenérů na světě,“ nechal se slyšet Klopp před nedělní ostře sledovanou partií na Anfield Road.

Foto: Toby Melville, Reuters

Trenér Liverpoolu Juergen Klopp během utkání s West Hamem

Článek
Fotogalerie

Všechno vlastně začal sir Alex Ferguson. To on před nedělním šlágrem fotbalové Premier League mezi Liverpoolem a Manchesterem United mluvil s uznáním o Kloppových trenérských přednostech a schopnostech a nijak netajil, že Reds vede v konfrontaci s jeho Manchesterem právě on.

„To nejlepší, co jsem mohl udělat, bylo jen sedět a poslouchat. Prvních deset minut mi trvalo, než jsem začal plně chápat jeho jazyk a obsah jeho slov, ale pak už to bylo o.k." líčil Klopp své setkání s trenérskou veličinou Fergusonem, která se na Old Trefford ujala funkce sportovního ředitele.

„Bylo pro mě ctí s ním mluvit. Vždyť je to možná ten největší trenér. John Lennon fotbalu," opětoval Klopp komplimenty.

K těm, jež mu složil Ferguson, se vyjádřil opatrně. „Dobře se poslouchaly, ale teď je musím potvrdit prací."

V neděli k tomu bude mít příležitost, neboť jeho Liverpool po středečním duelu s Arsenalem hostí dalšího velikána. Manchester United vedený tolik kritizovaný Van Gaalem. Ti dva se dobře znají ještě z doby působení v Německu, kdy Van Gaal vedl mnichovský Bayern a Klopp Dortmund.

„Podstoupili jsme mnoho náročných konfrontací a v té nedělní bude chtít být úspěšný každý z nás. Louis van Gaal je jedním z nejúspěšnějších trenérů na světě, který získal mnoho titulů a má zvláštní představu o fotbale. On je samozřejmě mnohem zkušenější, takže ho musím respektovat a pracovat s informacemi, které mám o něm a jeho týmu," nechal se slyšet Klopp a vyjádřil se pochvalně o výkonu, který Manchester United podal v úterním střetnutí v Newcastlu. „Domácí hráli velice dobře, Van Gaalův celek na tuto hru velice dobře reagoval," glosoval duel, který skončil remízou 3:3.

Podle Kloppa mohou vzájemné střetnutí rozhodnout i nápady, s nimiž oba trenéři přijdou. „Nebudu říkat, že já mám lepší, i když pravdou je, že každý z nás je jiný. Já jsem daleko živější a temperamentnější než on, což ale pokaždé nemusí být dobré," přiznal německý kouč na lavičce Liverpoolu.

Netajil, že nedělní utkání bude důležité pro obě mužstva. „Jsme v tabulce těsně za sebou, takže body potřebují oba týmy. Pro mě osobně to bude hodně zvláštní zápas. Proti Arsenalu jsem si užil ve středu skvělou atmosféru u nás na Anfield Road, ale myslím, že proti Manchesteru můžeme vytvořit ještě lepší," naznačil Klopp, jak moc spoléhá na podporu fanoušků.

Souboj v neděli je velmi důležité, protože stojíme spolu v tabulce velmi těsné. Oba týmy potřebují body.

Reklama