Hlavní obsah

Jako na rande v nočním klubu. Také si musíte věřit, vysvětluje kouč West Hamu

Londýn/Praha

Sám si rozhodně nepředstavoval, že bude za La Manchem zažívat takové úspěchy. Ostatně, když Slaven Bilič skončil na lavičce chorvatské fotbalové reprezentace a ujal se anglického West Hamu United, očekával proměnu Kladivářů málokdo. Jenže Bilič s nimi po jednadvaceti odehraných kolech Premier League figuruje na pátém místě a koketuje s účastí v pohárové Evropě. „Základem všeho je víra hráčů, že mohou skončit v top čtyřce,“ glosoval Bilič neskutečný vzestup West Hamu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Kouč West Hamu Slaven Bilič diriguje své svěřence.

Článek

Kladiváři představují obrovské překvapení letošní Premier League. Vždyť v loňské sezóně hráli ve spodní polovině tabulky a teď se derou na výsluní. A na „Top čtyřku" skutečně aspirují, neboť od čtvrtého Tottenhamu je dělí jediný bod.

„Jestli se mě ptáte, zda jsem myslel vážně svá slova o účasti v Lize mistrů a zda nezačínám být trochu namyšlený, odpovím jednoduše - ne, nejsem," reagoval Bilič na humbuk způsobený prohlášením, že chce s West Hamnem o účast v Champions League bojovat a třeba se do ní i dostat.

„Nejsme favoritem, který by se měl ucházet o místo v první čtyřce. Víme, že jsme West Ham a proto přistupujeme ke každému zápasu a každému soupeři s respektem. Ale také bez obav a hlavně s vírou v úspěch, která je základem všeho," nechal chorvatský kouč nahlédnout do své filosofie a nabídl několik přirovnání.

„Když půjdete skládat řidičské zkoušky a dopředu si budete říkat, že je neuděláte, samo sebou že při nich neuspějete. A když si dáte v nočním klubu rande s dívkou a budete si myslet, že vás odmítne, jakmile se k ní přiblížíte, pochopitelně že žádnou šanci mít také nebudete. A ve fotbale je to stejné," nechal chorvatský kouč nahlédnout do svého nitra.

Stejnou filosofii pumpuje do svých svěřenců. V dosavadním průběhu sezóny i teď, kdy jeho tým hraje v sobotu v Newcastlu.

„Pokud jste si jistí, že máte příležitost dostat se do Ligy mistrů, musíte se jí držet, jít za ní a udělat další krok. I třeba když všichni kolem tvrdí, že už ho nejste schopni a že nemáte šanci," prozrazoval Bilič, co hráčům opakuje a co od nich chce. Netajil přitom, že jim dává za příklad Sunderland, který se také drží už jednadvacet kol překvapivě na výsluní a který Kladiváře inspiruje.

Reklama