Hlavní obsah

Lišky remizovaly s Villans, přesto jdou do čela! Terry v nastavení zařídil Chelsea bod

Aktualizováno

Fotbalisté Leicesteru pouze remizovali v rámci 22. kola Premier League v Birminghamu s Aston Villou 1:1, ale i tak se dostali do vedení soutěže. Manchester City jasně přehrál londýnský Crystal Palace 4:0 a přiblížil se lídrovi na rozdíl jednoho bodu. Obránce John Terry se stal ústřední postavou utkání mezi Chelsea a Evertonem. Nejdříve otevřel skóre vlastním gólem, ovšem v nastaveném čase vyrovnal na konečných 3:3. Tottenham na White Hart Lane porazil předposlední Sunderland 4:1 a po dvou zápasech naplno bodoval.

Foto: Carl Recine, Reuters

Leicesterský útočník Mahríz neproměnil proti Aston Ville pokutový kop.

Článek
Fotogalerie

Souboj týmů na opačných pólech tabulky nabídl atraktivní podívanou s mnoha šancemi na obou stranách. První závar před brankou domácího brankáře Bunna, který nastoupil místo tradiční opory Guzana, se odehrál ve 13. minutě, kdy si na Albrightonův centr naskočil nejlepší střelec soutěže Vardy, avšak hlavou těsně minul. Anglický objev sezóny se v koncovce trápí a netrefil se už v posledních šesti zápasech. Po hrubé chybě hostující obrany běžel na Schmeichela český útočník Kozák, ale gólmana v dresu Leicesteru nepřekonal.

Nejdůležitější okamžik se udál krátce před odehranou půlhodinou. Mark Bunn skvěle zakročil proti Vardyho povedené střele, ale Okazakiho dorážku dokázal zblokovat až za brankovou čárou. Japonský útočník se tak radoval ze čtvrté branky v probíhající sezóně. Ve 32. minutě zahrál Cissokho rukou v pokutovém území, ale Alžířan Mahríz na náhradníka Bunna z následné penalty nevyzrál.

V druhém poločase se Villans osmělili a snažili o vyrovnání. Bacunovi se srovnat ještě nepodařilo, ale Rudy Gestede se v 75. minutě probojoval k míči a ukončil neprůstřelnost Leicesteru, jež trvala 372 minut. V posledních minutách se přiostřilo, ale ani jedno mužstvo vítězství na svou stranu nestrhlo. Lišky se i přes dělbu bodů posunuly do vedení Premier League. Birminghamský klub naopak nedokázal navázat na výhru proti Crystal Palace a na místa zajišťující účast v nejvyšší soutěži ztrácí propastných devět bodů.

Terry zachráníl remízu v deváté minutě nastavení

Na Stamford Bridge patřila první čtvrthodina Blues, během níž se ocitl ve velké příležitosti Willian, ale na Tima Howarda si nepřišel. Poté převzali iniciativu hráči Evertonu, jenže Oviedo netrefil ideálně a v závěru nepřekonal belgického brankáře v dresu Chelsea Kevin Mirallas.

Druhý poločas přinesl záhy změnu ve skóre. John Terry ve snaze odvrátit centr z malého vápna, rozvlnil síť za vlastním gólmanem. Po vedoucí brance liverpoolský klub pokračoval v ofenzivním tažení a v 53. minutě orazítkoval Barkley levou tyč. Hostující euforii podpořil dalším gólem záložník Mirallas, jenž pohotově zužitkoval Bainesův pas, a zdálo se, že Everton po dvaceti střetnutích konečně Chelsea udolá.

Londýnský tým se však rychle oklepal a během dvou minut se mu zásluhou Španělů Costy a Fabregase podařilo vyrovnat. V první nastavené minutě vstřelil vedoucí branku Mori a Toffees mířili za prvním doublem od sezóny 1978/1979, jenže v samém konci vyrovnal po Oscarově přiťuknutí obránce Terry těžící z ofsajdového postavení. Hráči Blues tak prodloužili domácí neporazitelnost proti Evertonu a podruhé v řadě si připsali remízu.

"Je to srdcervoucí, obrovská chyba. Byl to pro fanoušky fantastický zápas, ale úroveň rozhodčích byla ďábelská. Byla to vynikající podívaná, ukázali jsme velké schopnosti a charakter, je v nás ale pochopitelný pocit frustrace," uvedl kouč Evertonu.

"Pokaždé se snažím komentovat věci férově. Viděl jsem to a mohu souhlasit," konstatoval jeho protějšek Hiddink. "V posledních minutách jsme poslali naše dva stopery dopředu a nakonec se to vyplatilo. Tým si to za tu snahu zasloužil," dodal.

Citizens deklasovali Crystal Palace

Ve vyrovnaném prvním poločase se na Etihad Stadium čekalo na první gól do 22. minuty, kdy z dálky napřáhl Fabian Delph a rozvlnil síť za brankářem Hennesseym. Po půl hodině měl možnost skórovat z přímého kopu útočník Cabaye, ovšem Hart skvěle zasáhl. Druhá branka padla v závěru po střele Sergia Agüera, kterou tečoval obránce Dann.

Po změně stran Citizens v poklidu kontrolovali hru a po krásné spolupráci přidal další zásah znovu argentinský útočník. V závěru mohl ještě z protiútoku Agüero dovršit hattrick, ale týmově míč posunul Davidu Silvovi a ten do odkryté branky zařídil definitivní tečku zápasu. Eagles popáté v řadě nevstřelili ani gól a třikrát za sebou nezískali ani bod.

Eriksen režíroval výhru Spurs

Domácí naplnili roli favorita. Brzy se mohli fanoušci Spurs radovat z úvodního gólu, jenže Alderweireld mířil jen doprostřed brány. V následné půlhodině si Kohouti vytvořili další obrovské šance, ale Kane, Alli, ani Lamela své příležitosti nevyužili. V závěru přišla gólová situace na obou stranách. Skóre otevřel hostující Patrick van Aanholt, jenž si naběhl na ideální přihrávku Johnsona a prostřelil Llorise. Záhy však po zmatcích v pokutovém území soupeře srovnal Christian Eriksen. Dánský záložník tak skóroval ve všech čtyřech zápasech, do nichž proti Černým kočkám nastoupil.

Po přestávce londýnský klub nadále vévodil ve všech aspektech a po hodině hry přetavil dominanci ve vedoucí trefu Dembélé. Gólový účet navýšil znovu Eriksen, jenž potvrdil, že se mu proti Sunderlandu daří. Povedený debut neprožil obránce Kirchhoff, který v 77. minutě faulem nabídl domácím penaltu. Tu Harry Kane bez potíží proměnil, čímž uzavřel účet zápasu. Tottenham si tak upevnil čtvrtou pozici v tabulce.

Anglická fotbalová liga - 22. kolo:
Tottenham - Sunderland 4:1 (42. a 67. Eriksen, 59. Dembélé, 79. Kane z pen. - 40. van Aanholt)
Bournemouth - Norwich 3:0 (10. Gosling, 54. Daniels z pen., 75. Afobe)
Chelsea - Everton 3:3 (64. Costa, 66. Fábregas, 90.+9 Terry - 50. vlastní Terry, 56. Mirallas, 90. Funes Mori)
Manchester City - Crystal Palace 4:0 (41. a 68. Agüero, 22. Delph, 84. Silva)
Newcastle - West Ham United 2:1 (6. Pérez, 15. Wijnaldum - 49. Jelavič)
Southampton - West Bromwich 3:0 (5. a 35. z pen. Ward-Prowse, 72. Tadič)
Aston Villa - Leicester 1:1 (75. Gestede - 28. Okazaki)

Reklama