Hlavní obsah

Čech skvělým výkonem zajistil Arsenalu bod, Rooney rekordmanem

Liverpool
Aktualizováno

Fotbalisté Arsenalu i s Petrem Čechem v brance uhráli v rámci 22. kola anglické Premier League bezbrankovou remízu se Stoke a vrátili se do čela tabulky o skóre před Lišky z Leicesteru. Ústřední postavou byl český reprezentační gólman, který výtečnými zásahy zajistil londýnskému klubu alespoň bod. Manchester United udolal ve šlágru kola Liverpool a posunul se na páté místo tabulky. Jedinou branku vstřelil kapitán Wayne Rooney, který tak překonal rekord Thierry Henryho.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Petr Čech z Arsenalu při jednom ze zákroků proti Stoke.

Článek
Fotogalerie

Svěřenci trenéra Wengera přijeli na Britannia Stadium bez nejlepšího nahrávače soutěže Mesuta Özila. Domácí i hosté se snažili vydobýt herní převahu, ale po celý poločas se odehrával tuhý boj ve středu hřiště. Výraznější možnost si vypracovat Afellay, jenž střelou z dálky vystrašil Petra Čecha. V největší šanci se ocitl Francouz Giroud, jenže proti němu skvěle zakročil brankář Butland skvěle. Po půl hodině se uvolnil Oxlade-Chamberlain, ale opět se vytáhl domácí gólman.

Hned v úvodu druhé půle vyšplhal na Ramseyho roh Olivier Giroud, Butland však oslavám Arsenalu znovu zamezil. Postupně přebírali iniciativu domácí Potters a v 56. minutě se vyznamenal Petr Čech proti Joseluovi. Zlikvidoval i následnou dorážku Krkiče. O dalších deset minut později se znovu připomněl Joselu. V posledních minutách byli Kanonýři nebezpečnější, ovšem poslední závar si připsalo Stoke, které zůstalo sedmé. Petr Čech si připsal desáté čisté konto v sezóně a navýšil vlastní rekord Premier League v počtu nul.

Čech po zápase ohodnotil dělbu bodů jako zasloužený výsledek. "Myslím, že Stoke hrálo výborně. V prvním poločase podali dobrý výkon a měli i velkou šanci, ale Jack Butland dobře zasáhl. Po přestávce se hra změnila a šance měl i soupeř. Mohli jsme vyhrát, ale i prohrát. Bod bereme," řekl po zápase.

Také Butland měl pro svého kolegu slova chvály. "Jeho statistiky mluví za sebe. V prvním poločase neměl žádný zákrok, ale po přestávce svůj tým několikrát podržel. To je známka špičkového brankáře," řekl Butland na adresu českého brankáře.

United vezou tři body z Liverpoolu

Bitva dvou gigantů, kteří se v probíhajícím ročníku zatím trápí, přinesla na Anfield Road opatrný a zarputilý výkon. První rohový kop byl k vidění až ke konci poločasu. Domácí předváděli kvalitní a intenzivní napadání, kterým dostávali Rudé ďábly pod tlak.

Po deseti minutách Reds poprvé zahrozili. Lallana se ocitl před gólmanem de Geou, Španěl se však překonat nenechal. Následnou střelu vyprodukoval Firmino, ta jen těsně minula levou tyč. Po chybné rozehrávce se ve vápně zjevil domácí kapitán Henderson, jenže obrana hostů ho obestoupila a jeho pokus zblokovala. Aktivní Henderson měl další možnost po půl hodině, ale nezakončil podle představ. V závěru půle přišla komplikace pro střídačku United, když musel odstoupit Ashley Young.

Po přestávce pokračovalo ofenzivní úsilí hráčů Liverpoolu. Parádním zákrokem se proti Emre Canovi blýskl de Gea. Na druhé straně prošel až do zakončení Martial, ovšem nemířil přesně.

Po hodině začali s pressingem i van Gaalovi svěřenci a hra se přelévala z jedné strany na druhou. Domácí se po desetiminutové odmlce opět zabydleli před brankou soupeře a bojovností si vytvářeli další pozice ke skórování. Pozorná defenzíva Ďáblů však odolala a v 79. minutě přišel rozhodující okamžik celého zápasu. Po rohovém kopu Fellaini přehlavičkoval Sakha a odražený balón od břevna uklidil za záda brankáře Mignoleta Wayne Rooney. Anglický reprezentační kapitán tak skóroval počtvrté v řadě, což se mu naposled podařilo v březnu 2012. Zároveň vstřelil 176. brankou za jeden klub, čímž překonal rekord Thierryho Henryho.

Anglická fotbalová liga - 22. kolo:
Liverpool - Manchester United 0:1 (79. Rooney)
Stoke - Arsenal 0:0

Reklama

Související témata: