Hlavní obsah

Trápení Rudých ďáblů pokračuje, trenér Van Gaal odletěl do Holandska

Manchester/Praha
Aktualizováno

Mizérie Rudých ďáblů graduje, nizozemský kouč Van Gaal dal přesto hráčům v neděli a v pondělí volno a sám odletěl domů do Holandska. Okamžitě tím rozvířil spekulace, zda se snad nerozhodl ukončit svou nepovedenou misi na Old Trafford dobrovolně a uvolnit lavičku nástupci. Důvod nepřítomnosti čtyřiašedesátiletého kouče je však prozaický. Van Gaal odletěl domů jen proto, aby oslavil narozeniny své dcery.

Foto: Phil Noble, Reuters

Už ani samotný Louis van Gaal se na hru Rudých ďáblů nemůže dívat...

Článek

Sestřih utkání Manchester United - Southampton

Po vítězství v ostře sledovaném šlágru nad Liverpoolem v předchozím kole se nizozemský kouč Manchesteru United Van Gaal domníval, že u fanoušků zabodoval a konečně si u nich vylepšil renomé, jenže domácí prohra se Southamptonem ho vrhla zase zpátky. Rozčarovaný Old Trafford vypískal jeho i hráče, bývalý generální manažer Rudých ďáblů David Gill se v rozhovoru pro BBC nechal slyšet, že vhledem k investicím do mužstva by očekával daleko lepší výsledky.

Bilance trenérů Manchesteru United
Sir Alex Ferguson1986 - 201381052865,2
David Moyes2013 - 2014341750
Ryan Giggs20144250
Louis van Gaal2014 - současnost613049,2
V jednotlivých sloupcích jméno trenéra, jeho působení v Manchesteru United, počet odkoučovaných zápasů, počet vítězství, procentuální úspěšnost

První porážka v letošním roce vrátila Manchester United a jejich trenéra tam, kde byli na konci roku loňského. Do marasmu a fotbalové bídy, z níž stále nemohou vybřednout. Domácí prohra 0:1 se Southamptonem všemu nasadila korunu, takže žádný div, že fanoušci Rudých ďáblů po závěrečném hvizdu doslova zuřili a znovu se dožadovali odvolání Van Gaala.

Pocity nezmění, může jen dál pracovat

„Byla to ta nejhorší reakce diváků, jakou jsem zažil," přiznával nizozemský trenér, jemuž se stále nedaří mužstvo nastartovat a prodrat se s ním do první čtyřky. O fotbale, který jeho svěřenci předvádí, pak darmo mluvit.

„Vím samozřejmě, proč tak reagovali, protože i já sledoval velice špatné utkání. Na pocitech fanoušků nemohu nic změnit. Jediné co mohu, je dál tvrdě pracovat se svými svěřenci, aby se naše hra zlepšila. A to je také to, co dělám," reagoval na rostoucí nespokojenost Van Gaal, jehož tým ztrácí po třiadvaceti odehraných kolech na čtvrtý Tottenham pět bodů.

„Všichni jsou zklamaní, protože po velkých investicích doufali v lepší výsledky," reagoval na pokračující mizérii někdejší generální ředitel Manchesteru United David Gill, který stál ve slavné Fergusonově éře v pozadí všech úspěchů. I jemu není po chuti, že klub zaplatil 230 miliónů liber za nové akvizice, ale resumé je mírně řečeno nedostatečné.

Není divu, že se po těchto slovech začalo ještě více spekulovat o příchodu Mourinha a také o námluvách s Guardiolou, který má v létě přijít na Ostrovy. David Gill, jenž zprostředkovával v minulosti všechny velké transfery na Old Trafford a v současnosti pracuje jako místopředseda anglické fotbalové sociace, však nic z toho nepotvrdil, naopak vyzval příznivce Manchesteru United ke klidu.

Zaskočila Van Gaala konkurence?

„Nechci mluvit o kvalitě fotbalu, který Manchester hraje, nebudu tady ale přece sedět a vykládat, že je atraktivní. Pro mě byl atraktivní fotbal ten, který jsme hráli, když na křídle běhal Giggs a v mužstvu nastupovali Beckham, Scholes a spol. A útočný fotbal chceme hrát zase, což je klíčový úkol do budoucna."

Že se Manchester United této vizi pod Van Gaalem ani nepřibližuje, natož aby ho hrál, je nad slunce jasné. Gill však v rozhovoru pro BBC řekl, že si nemyslí, že by nizozemského trenéra zaskočila složitá práce, s níž se na Old Trafford potýká.

„Zvládl to se špičkovými mužstvy v Holandsku, Německu i Španělsku, takže se nedomnívám, že by měl mít potíže v Anglii. Musí se však vyrovnat a smířit s daleko větší konkurencí, jež v Premier League vládne," naznačil David Gill, v čem asi může být Van Gaalův problém.

Odletěl si domů odpočinout?

Dost možná proto si Van Gaal odletěl domů do Holandska na narozeniny dcery odpočinout a vyčistit si hlavu. Podle tvrzení očitých svědků nevypadal po sobotní prohře se Southamptonem ani trochu dobře, byl sinalý a vyloženě zbitý.

I tak bylo jeho rozhodnutí zrušit nedělní a pondělní trénink hodně překvapivé, takže zákonitě nové spekulace, zda Van Gaal na lavičce Manchesteru United vydrží až do konce sezóny. A nic na tom nemění, že na Rudé ďábly čeká další utkání až v pátek, kdy se ve čtvrtém kole FA Cupu utkají s Derby County.

Reklama

Související témata: