Hlavní obsah

Petr Čech? Co je to za papriku? ptal se Terryho legendární gólman James

Londýn

Velký respekt chová k českému brankáři Petru Čechovi někdejší anglický gólman David James, jehož rekordní počet nul v Premier League (170) v letošní sezóně český reprezentant překonal. „Pokud měl někdo můj rekord překonat, lepšího byste nenašli,“ vzkázal směrem k současné jedničce Arsenalu James.

Foto: Profimedia.cz

Brankář Portsmouthu David James na snímku z roku 2010.

Článek

Dnes pětačtyřicetiletý James zavzpomínal i na rok 2004, kdy Čech do Anglie přišel. „Když Petr Čech podepsal v Chelsea, ptal jsem se Johna Terryho: ‚Co je to za papriku?' A on odpověděl: ‚Jamo, když budeš centrovat, on to chytí. Když budeš střílet, on to chytí'. Zněl přesvědčivě," vzpomínal pro Evening Standard James.

„A když se podíváte na jeho rekord z poslední dekády, tenhle chlapík má průměr jedno čisté konto na dva zápasy," připomíná James Čechův rekord, který český reprezentační gólman už dokázal o další dvě čistá konta vylepšit (proti Newcastlu a proti Stoke). „Možná se v minulé sezóně objevoval v základní sestavě méně často, ale pokud jste schopni konstantně získávat čistá konta po tak dlouhou dobu, není to žádná haluz," je přesvědčený James.

Čech přemýšlí o každém aspektu hry

Obě brankářské legendy se osobně znají. „Zrovna před několika týdny jsem měl možnost s ním hovořit a znovu jsem si uvědomil, jak skvělý chlapík to je. Není ten typ, co si trochu zatrénuje a vychytá pár nul. On přemýšlí o každém aspektu hry. O tom, jak se individuálně zlepšit, což pak samozřejmě pomáhá i týmu," všiml si bývalý gólman Liverpoolu, West Hamu, Manchesteru City či Portsmouthu.

„Dlouhých jedenáct let je v jednom z nejlepších týmů v zemi a toho nedocílíte, pokud nejste dostatečně dobrý. K žádnému gólmanovi necítím takový respekt jako k němu. A pokud měl někdo můj rekord překonat, lepšího byste nenašli," pokračoval ve chvále gólman, který si za Anglii připsal 53 reprezentačních startů.

James kromě profesní stránky obdivuje Čecha i pro jeho charakter. „Kdyby to nebyl tak příjemný člověk, snažil bych se najít někoho, kdo by o něm řekl něco nepěkného," zasmál se nakonec James.

Reklama

Související témata:
Papriky