Hlavní obsah

Devatenáct minut a znovu pauza! Rosický promarodil už třetinu angažmá v Arsenalu

Pětatřicetiletý záložník Arsenalu a české reprezentace Tomáš Rosický je obrovský smolař. V sobotu nastoupil za první tým Kanonýrů po 255 dnech v soutěžním utkání. V 71. minutě vystřídal v duelu 4. kola FA Cupu proti Burnley (2:1) Iwobiho. Utkání dohrál, ale po něm si stěžoval na bolest ve stehenním svalu. Vyšetření odhalilo trhlinku a klubový lékař odhadl léčbu na čtyři týdny. Pesimisté hovoří až o šesti týdnech.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Rosický se v sobotu po osmi měsících vrátil na trávník, ale minimálně celý únor ale znovu promarodí.

Článek

Rosického příchod v sobotu provázel na zaplněném Emirates Stadium potlesk vstoje a každý jeho dotek s míčem mohutné ovace. Český záložník se zapojil i do kombinace při jedné z nebezpečných akcí svého týmu v závěru zápasu. Oxlade-Chamberlain však šanci zahodil. Kouč Arséne Wenger udělal oproti poslednímu ligovému duelu s Chelsea devět změn, na lavičce zůstal i gólman Petr Čech. Hráče šetřil na úterní ligový duel se Southamptonem.

Třicet šest zranění v Arsenalu

Zatímco Arsenal Rosického zranění nijak nekomentoval, v médiích se objevily spekulace, že před evropským šampionátem nebude mít Rosický dostatečné herní vytížení, léčba může trvat i šest týdnů, a tudíž může chybět české reprezentaci ve Francii. Daily Mail ocenil Rosického vůli po návratu, ale zároveň připojil tabulku, v níž vypočítal všechna Rosického zranění od konce května 2006, kdy se stal hráčem Arsenalu, kam přestoupil z Dortmundu.

Na marodce Rosický skončil šestatřicetkrát, nejčastěji kvůli svalovým problémům. Na téměř osmnáct měsíců ho v lednu 2008 vyřadilo zranění podkolenní šlachy, kvůli němuž přišel i o mistrovství Evropy. Vrátil se až v září 2009.

A to list nepočítá mezi zranění Rosického každoroční angíny, chřipky a nachlazení, kvůli nimž chyběl vždy alespoň týden. Dodává však, že promarodil víc než třetinu času, co je v Arsenalu. Poslední vážné zranění utrpěl Rosický v červnu minulého roku v kvalifikačním duelu na Islandu. Podrobil se operaci kolena, v pátek 22. ledna si zahrál poločas za juniorku Arsenalu, v sobotu 19 minut za první tým a znovu je minimálně na měsíc na marodce. Některá média si kladou otázku, zda by mělo smysl s Rosickým dál prodlužovat smlouvu...

Vrba bude čekat

Další Rosického zranění přidělalo vrásky na čele i trenérovi národního týmu Pavlu Vrbovi. Rosický je klíčovým hráčem středové řady. Kouč se ale již několikrát vyjádřil, že Rosický patří k výjimkám, na které je ochoten počkat a dát jim šanci třeba až v přípravných duelech, i když nemají potřebné zápasové vytížení. Takto v minulé sezóně podržel Petra Čecha, když nechytal v Chelsea.

S Rosickým počítal vzhledem k velké marodce ofenzívních hráčů i kouč Arsenalu Wenger. Pokud by šlo vše hladce, mohl by se Rosický vrátit v první polovině března, ale bude muset znovu absolvovat přípravu a vracet se do fyzické i zápasové kondice. Otázka je, zda dostane na jaře v Arsenalu vůbec šanci.

Velkým optimistou je i šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, který začátkem roku řekl: „Rosický má jednu obrovskou přednost. Ať nastoupí po jakékoliv pauze, hned se dostane do zápasu a je nejlepší."

Reklama