Hlavní obsah

Srníčkův žák bojuje o šanci v Premier League. Dnes by mohl být podruhé na lavičce Evertonu

Liverpool

Everton dnes od 16:00 nastoupí na hřišti Stoke a existuje šance, že se podruhé posadí na střídačku brankář Jindřich Staněk. Poprvé se mu to poštěstilo ve středu. „Byl to příjemný pocit. Bylo super dostat se poprvé do nominace na Premier League,“ těší devatenáctiletého gólmana. Český talent se před dvěma lety vydal do Anglie z pražské Sparty, kde vyrůstal pod dohledem trenérů Daniela Zítky a Pavla Srníčka. A právě na zesnulého trenéra Srníčka vzpomínal ve svůj velký den. V nominaci k ligovému utkání se poprvé objevil právě pro duel s Newcastlem, kde jeho bývalý kouč prožíval vrchol kariéry a stal se místní legendou.

Foto: Sport.cz

Jindřich Staněk (vpravo) se během letního turné v Singapuru potkal s Petrem Čechem.

Článek

Sestřih z utkání Everton - Newcastle

„Když jsem nastoupil na rozcvičku, tak jsem si to uvědomil a chvilku jsem zapřemýšlel, jaký trenér to pro mě vlastně byl. I když to tak někdy nevypadalo, pro mě jako člověk znamenal hrozně moc," říká rodák ze Strakonic.

Se smrtí svého někdejší kouče se smiřoval velmi těžko. „Na pana trenéra Srníčka vzpomínám strašně rád a s velkou úctou. Byl to velký člověk. Dal mi určitě více než jen to, že mě učil, jak chytat v bráně. Abych pravdu řekl, mrzí mě, že jsem ze Sparty odešel a vlastně mu tohle ani nikdy neřekl."

Podobně jako oblíbený trenér, i Jindřich Staněk se nyní snaží prorazit na Ostrovech. „Trénuju každý den s velice kvalitním týmem Premier League, takže se mi pracuje velmi dobře," pochvaluje si.

Cenné zkušenosti získává také od jedničky Evertonu Tima Howarda. „Spolupráce s Timem je super, snaží se mi pomáhat. Občas si ze mě dělá srandu, ale to se dá vydržet. Já už mu taky občas hodím nějaký vtípek zpátky, ale přece jenom je to Tim, takže to z mé strany není žádná sláva," přiznává, že na staršího spoluhráče si ještě nemůže tolik dovolovat.

Budoucnost v Evertonu? Čeká se na uplatnění opce

A jak to vypadá se Staňkovou pozicí v klubu? Nyní je na Goodison Parku brankářem číslo tři, takže když se zranil Tim Howard, nebylo sporu o tom, kdo se posune do role dvojky na lavičku.

S prvním týmem Toffees je prakticky pořád. „Dříve na venkovní utkání jezdili jenom dva brankáři, ale od poloviny minulé sezóny se zavedlo, že jezdíme tři, a tak jsem na každém zápase, teda pokud jsem zdravý," nastiňuje svůj největší problém během angažmá v Anglii. Naposled jej trápil kotník: „Byl jsem mimo 14 týdnů, ale teď jsem zdravý a už dva týdny trénuji naplno a všechno je v pohodě."

Po delší pauze by se také mohl vrátit do reprezentační jednadvacítky, v níž chyběl od října. „V kontaktu jsem jak s panem Lavičkou, tak trenérem gólmanů panem Koubou, jenže jsem byl zraněný, takže jsem v dalších nominacích ani být nemohl."

Budoucnost českého brankáře v Evertonu je zatím nejasná. Po sezóně mu končí smlouva a jeho působiště pro příští ročník mu zatím není známo. „Everton má opci na další dva roky, buď ji využije, nebo ne, to uvidíme na konci sezóny."

Reklama

Související témata: