Hlavní obsah

Manchester Utd. - Arsenal 3:2Rashford zářil i proti Arsenalu, Čechovi dal dva góly

MinutaMin. Tým Hráč Akce
29. Rashford 1 : 0
32. Rashford 2 : 0
40. Welbeck 2 : 1
65. Herrera 3 : 1
69. Özil 3 : 2
Záznam online reportáže

vat, jsvČTKSport.cz
Aktualizováno

Fotbalisté Manchesteru United vyhráli ve šlágru 27. kola anglické ligy 3:2 nad Arsenalem, kterému nedovolil přiblížit se vedoucímu Leicesteru. Třetí Kanonýři na Lišky ztrácejí pět bodů, uniká jim i Tottenham, který vyhrál nad Swansea 2:1. Po postupu do osmifinále Evropské ligy si United připsali další úspěch, v tabulce se o místo posunuli, stále ale jsou mimo první čtyři příčky znamenající účast v LM. Alespoň se však na tři body přiblížili čtvrtému Manchesteru City, který má zápas k dobru. Střelecky se opět prosadil mladík Marcus Rashford, který se ve čtvrtek předvedl už v EL proti Midtjyllandu. I Petru Čechovi v bráně Arsenalu dal dva góly.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Útočník Manchesteru United Marcus Rashford (vpředu vlevo) slaví se spoluhráčem Juanem Matou gól proti Arsenalu v utkání 27. kola anglické Premier League.

Článek
Fotogalerie

Manchester United se domácího vítězství nad Arsenalem v ligovém střetnutí dočkal poprvé od 10. listopadu 2013, tehdy vyhrál 1:0. Kanonýři dnes nenavázali na minulou výhru nad lídrem z Leicesteru 2:1.

I proto, že trenér Manchesteru Louis van Gaal měl skvělý záskok v ofenzivě. Musel se obejít bez Martiala a Rooneyho, mrzet ho to ale nemuselo. V 29. a 32. minutě Rashford po dvou centrech z pravé strany dvakrát překonal Petra Čecha a stal se nejmladším fotbalistou, který dal za United dvě branky v ligovém utkání. Jeden gól dokázali v dresu "Rudých ďáblů" ještě dříve než ve věku 18 let a 120 dní vstřelit pouze Macheda a Welbeck.

A právě druhý jmenovaný se prosadil i dnes, avšak v dresu Arsenalu, za který nastoupil v základní sestavě do utkání nejvyšší anglické soutěže poprvé od března. Pět minut před přestávkou zužitkoval centr Özila, který si připsal 18. asistenci v sezóně a už pouze dvě chybí německému reprezentantovi k vyrovnání rekordu Thierryho Henryho z ročníku 2002/03.

Özil jen snížil

V 65. minutě se domácí dostali do vedení 3:1, když Rashford předložil míč Herrerovi a jeho pokus tečoval za Čechova záda stoper Arsenalu Koscielny. Posléze snížil Özil, na bod ale hosté nedosáhli.

"Takový výkon a výsledek proti jednomu z nejlepších týmů Premier League je příjemný. V prvním poločase jsme hráli velmi vysoko, což je proti Arsenalu riskantní. Po přestávce jsme působili více kompaktně," uvedl Van Gaal.

"Při tak malé možnosti výběru dostávají šanci mladíci. Moje zkušenost s nimi je taková, že v prvním zápase hrají výborně. Druhý zápas bývá jiný, Marcus jej ale odehrál skvěle. Je to velký talent," dodal k Rashfordově výkonu. Nizozemský trenér poslal v průběhu zápasu na hřiště další dva debutanty: záložníky Timothyho Fosu-Mensaha a Jamese Weira.

"Hráli jsme s nasazením, k zápasu jsme přistoupili dobře, ale obdrželi jsme trochu laciné góly. Bojovali jsme až do konce, získávali jsme míče, ale myslím si, že jsme se mohli inkasovaných branek při lepší koncentraci vyvarovat," konstatoval kouč Arsenalu Arséne Wenger.

Manchester United po nezdaru v základní skupině Ligy mistrů na mezinárodní scéně hraje „pouze" Evropskou ligu, kde v prvním kole play off vyřadil dánský Midtjylland po výsledcích 1:2 a 5:1. Celkové vítězství by mu zaručilo účast v příštím ročníku Champions League, ale může se k tomu propracovat i přes domácí soutěž.

Anglická fotbalová liga - 27. kolo:
Manchester United - Arsenal 3:2 (29. a 32. Rashford, 65. Herrera - 40. Welbeck, 69. Özil)
Tottenham - Swansea 2:1 (70. Chadli, 77. Rose - 19. Paloschi)
Zápasy Liverpool - Everton a Newcastle - Manchester City byly odloženy kvůli finále Ligového poháru.

Reklama

Související témata: