Hlavní obsah

Tottenham - Swansea 2:1Tottenham otočil nepříznivý vývoj a nahání vedoucí Leicester

Aktualizováno

Fotbalisté Tottenhamu dál drží vítěznou sérii. V zápase 27. kola anglické Premier League porazili na domácím hřišti Swansea 2:1 a pošesté v řadě se radovali z tříbodového zisku. Kohouti tak využili zaváhání Arsenalu a dostali se na druhé místo ligové tabulky za vedoucí Leicester, na který ztrácejí dva body. Naopak Labutě počtvrté za sebou nevyhrály a patří jim 16. příčka s tříbodovým náskokem na sestupové pásmo.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Obránce Tottenhamu Danny Rose střílí rozhodující gól do sítě Swansea v 27. kole anglické Premier League.

Článek
Fotogalerie

Doslova vydřené vítězství. Ačkoliv Tottenham měl po celé střetnutí jasnou převahu, tak nedokázal překonat skvěle chytajícího Fabiańského v bráně Swansea. Navíc musel po brance Paloschiho dohánět ztrátu. Navzdory tomuto nepříjemnému faktu Spurs hnáni domácími příznivci dokázali skóre otočit. Nejprve Chadli a poté Rose dali výsledku konečnou podobu a ve východním Londýně se mohlo začít slavit.

Svěřenci Mauricia Pochettiniho zvítězili pošesté v řadě a stáhli náskok vedoucího Leicesteru na dva body. Naopak Labutě počtvrté za sebou padly a na sestupové příčky mají pouze tříbodový náskok.

Utkání začalo velmi zostra. Hned ve třetí minutě zaútočili hosté, když Alberto Paloschi přechytračil Dannyho Rosea a předložil zpětnou přihrávku do druhé vlny na nabíhajícího Gylfiho Sigurdssona. Islandský forvard vystřelil bez přípravy, nicméně Hugo Lloris v bráně předvedl reflexivní zákrok a míč vytěsnil na roh.

Domácí odpověděli za dvě minuty. Po kombinační ose Harry Kane - Danny Rose střílel na úrovni malého vápna Eric Lamela. Łukasz Fabiański zmrzl na čáře, ale měl štěstí, že střela argentinského útočníka mířila těsně nad. O pár chvil později se k zakončení propracoval sám Kane hrající s ochrannou maskou. Po centru Christiana Eriksona z levé strany se anglický reprezentant dostal až před Fabiańského, ale gólman Labutí jeho šanci vyrazil na rohový kop.

Jako první udeřila Swansea

V 19. minutě se už ze vstřeleného gólu radovala Swansea. Sigurdsson se rozhodl rozehrát rohový kop nakrátko s Angelem Rangelem, jehož ránu šťastně tečoval Jack Cork k Paloschimu, který poprvé po svém lednovém příchodu z Chieva skóroval.

Po obdržené brance Kohouti svého soupeře doslova zmáčkli a vytvořili si několik slibných příležitostí. Fabiański si však poradil jak s přímým kopem Eriksona, tak nájezdem Heung-Min Sona. V nastavení prvního poločasu se polský brankář znovu vytáhl, když přibližně ze tří metrů zlikvidoval tutovku Erica Diera. Třicetiletý Polák byl jasným hrdinou první půle.

Jak Tottenham skončil první dějství, tak v nastoleném tempu pokračoval i po změně stran. Nápor Spurs ale nepřinášel kýžené ovoce. Obrana Labutí fungovala jako neprostupný val, a tak Kohouti hrozili zejména prostřednictvím přímých kopů nebo střel ze střední vzdálenosti. Postupně to zkoušeli Alli, Erikson, Kane či Rose, ale pokaždé si Fabiański poradil.

Tottenham se přece jenom dočkal

Převaha Tottenhamu byla drtivá. Gól visel ve vzduchu. Domácí se ho nakonec dočkali dvacet minut před koncem, kdy po rohovém kopu vyslal přízemní střílený centr Kyle Walker a jeho nabídku jemně usměrnil k pravé tyči střídající Nacer Chadli. Diváci na White Hart Line vybuchli nadšením.

Kohouti dál utahovali šrouby. Chadli neproměnil další slibný pokus. Jako klíčová se ukázala situace ze 77. minuty, kdy se přetažený balón po rohu dostal až ke kopačkám Roseho. Anglický zadák se neukvapil a přízemní střelou prostřelil Fabianského.

Swansea od tohoto momentu začala útočit, ale všechny pokusy pochytal jistý Lloris.

Fabiański zaujal oba kouče

Hrdinou střetnutí ale byl jednoznačně brankář hostů, který si vysloužil poklonu od obou stratégů.

„Fabiański byl skvělý. Jednoznačně byl mužem zápasu, ale někdy je fotbal nespravedlivý. Hrajete dobře, ale nedokážete skórovat. U chlapců si cením především týmového výkonu a nasazení, které za nepříznivého skóre ukázali. Je to fantastické vítězství," hodnotil utkání trenér Tottenhamu Mauricio Pochettino.

„Lukasz předvedl několik neuvěřitelných zákroků. Dlouho nás držel nad vodou," řekl na adresu Fabiańskiho asistent trenéra Swansea Alan Curtis. „Vytvořili jsme si pár slibných šancí, ale poté nás hrozně mleli a pak už zbylo málo času na odpověď," dodal na výkon svého mužstva.

Anglická fotbalová liga - 27. kolo:
Tottenham - Swansea 2:1 (70. Chadli, 77. Rose - 19. Paloschi).

Reklama

Související témata: