Hlavní obsah

Arsenal v deseti zachránil remízu s Tottenhamem, Lišky navýšily náskok

Aktualizováno

Fotbalisté Tottenhamu remizovali ve šlágru 29. kola anglické Premier League na White Hart Lane s Arsenalem 2:2 a nevyužili přesilovku po vyloučení Coquelina. Leicester udolal na Vicarage Road domácí Watford 1:0 a tabulku vede o pět bodů před Spurs. Jedinou branku utkání vstřelil Alžířan Mahríz. Manchester City deklasoval na Etihad Stadium Aston Villu 4:0 a po třech prohrách si konečně připsal vítězství. Chelsea neudržela na Stamford Bridge jednogólový náskok a pouze remizovala se Stoke 1:1. Potters na stadiónu Blues nevyhráli od roku 1974.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Danny Welbeck z Arsenalu (vpravo) and Mousa Dembele u Tottenhamu bojují o míč.

Článek
Fotogalerie

Úvod londýnského derby se odehrával ve vysokém tempu a patřil domácím. První šanci si vypracoval Kane, ale pozorný Ospina, jenž v brance nahradil zraněného Petra Čecha, ji zneškodnil. Kolumbijec si připsal první ligový start od května 2015.

Arsenal se snažil hrozit z rychlých protiútoků, ale proti velmi dobře organizované hře Spurs se těžko prosazoval. Ve 26. minutě vytáhl náhradník Ospina důležitý zákrok. Kaneův střílený centr našel Lamelu, ten pohotově zakončil, jenže gólman Kanonýrů se zaskvěl a udržel čisté konto. Po půl hodině se poprvé do šestnácky domácích dostal Wellbeck, ale pálil vysoko nad branku francouzského brankáře Llorise. Ve 40. minutě zahrávali hosté aut, rychlou kombinací se dostali do vápna Tottenhamu a po spolupráci s Bellerínem otevřel skóre Aaron Ramsey elegantní patičkou.

Po přestávce Kohouti zvýšili presing, ale hrubými nepřesnostmi se připravovali o střelecké možnosti. Klíčový moment se udál v 55. minutě, kdy se vykartoval záložník Coquelin. Hned záhy mohlo být srovnáno, ovšem Ospina na brankové čáře fantasticky zasáhl.

Pohroma pro Arsenal však teprve přišla, jelikož z bezprostřední blízkosti vyrovnal Alderweireld. O minutu později obstřelil Ospinu svým 17. gólem v sezóně Harry Kane a celý stadión se začal otřásat v základech. Spurs však polevili a v 76. minutě přišel zákonitý trest. Sánchez si ideálně naběhl na přihrávku jednoho ze spoluhráčů a skákavou střelou z vápna srovnal na 2:2. Chilský útočník se tak trefil poprvé od 17. října. V závěru bylo ještě několik šancí na obou stranách, ale brankáři už neinkasovali. Svěřenci kouče Wengera se tak vyhnuli čtvrté porážce v řadě a ještě si udrželi naději na zisk titulu.

Mahríz Liškám vystřelil další výhru

Hosté z Leicesteru od začátku potvrzovali roli favorita, přestože Watford hrál houževnatě. Ve 23. minutě byl blízko gólu Vardy. Mahríz zprostředkoval přesný pas na malé vápno, ale nejlepší střelec anglické ligy nedokázal nasměrovat balón do branky.

Po přestávce vyzkoušel pozornost Schmeichela nenápadnou střelou Suarez, ale dánský gólman bez sebemenších problémů pokus chytil. V 55. minutě se k odraženému balónu po Fuchsovu centru dostal Alžířan Mahríz a na jeho technickou střelu se gólman Gomes natahoval marně. O čtvrt hodiny později si na centr Fuchse naskočil Huth, jenže k jeho smůle hlavičkoval mimo. V závěru se Sršni snažili vyrovnat, zatlačili Lišky na jejich polovinu, ale hostující obrana odolala. Ranieriho svěřenci si tak vylepšili statistiky na Vicarage Road a upevnili si první místo v tabulce.

Citizens přejeli poslední Villans

Domácí City od začátku dominovali. Už po deseti minutách se v obrovské šanci ocitl Agüero, ale v malém vápně na brankáře Guzana nevyzrál. Vzápětí si skvěle naběhl Wilfried, jenže v rychlosti zamířil mimo tři tyče. V 18. minutě se k další možnosti propracoval argentinský útočník Agüero, na amerického gólmana v dresu Villans si opět nepřišel.

Ve 25. minutě se poprvé za půlku dostali hosté. Útočník Ayew vystřelil na Harta, ale anglický reprezentační brankář skvěle zasáhl. Pellegriniho svěřenci nadále pokračovali v neustálém nátlaku, ale kvůli nepřesnostem žádný gól do přestávky nepadl.

Na začátku druhého poločasu vyšachovali domácí útočníci obranu Aston Villy a Yaya Touré poprvé překonal amerického gólmana. Neuběhly ani dvě minuty a za obranu hostů si naběhl Agüero a bylo to 2:0. Sice ho stíhal bývalý hráč Manchesteru Richards, jenže ten smolně odvrátil balón jen do argentinského útočníka, od něhož se míč dokutálel za brankovou čáru. Po hodině hry přidal druhý gól Sergio Agüero a Guzan inkasoval potřetí. Poslední gól Citizens přidal po celoplošné souhře střídající Sterling. Hattrick mohl dokonat argentinský snajpr, ale nabídku v podobě pokutového kopu poslal jen do tyče. Birminghamský klub prohrál po čtvrté v řadě.

Blues v závěru ztratili body

Chelsea pod Hiddinkem nadále neprohrává a stoupá výš, přestože jí chybí ikona obrany John Terry. Blues byli v prvním poločase aktivnější a v jeho závěru propálil po Matičově přihrávce Bertrand Traoré z dálky vše, co mu stálo v cestě, a poslal domácí zaslouženě do vedení.

Po přestávce převzali iniciativu hráči Stoke a po hodině hry mohl vyrovnat Shaqiri. Alpský Messi však na hranici pokutového území na gólmana Courtoise nevyzrál. Ofenzíva Potters s přibývajícím časem síla a v 85. minutě se hosté dočkali. Mame Diouf se dostal k odraženému míči a z blízka vyrovnal na 1:1. V nastavení zachránil Hiddinkovu neporazitelnost v PL Courtois, jenž fantastickým zákrokem zastavil pokus Bojana Krkiče. Oba soupeři si tak po třech výhrách v řadě připsali pouze bod.

Kladiváři stáhli dvoubrankové manko

Na páté místo se vrátil West Ham, který otočil utkání na hřišti Evertonu a zvítězil 3:2. Domácí i přes vyloučení Mirallase vedli ještě po 75 minutách 2:0, Romelu Lukaku navíc v 69. minutě neproměnil pokutový kop. Jenže poslední čtvrthodina patřila West Hamu, který po brankách Antonia, Sakha a Payeta získal všechny body. West Hamu se dvougólovou ztrátu podařilo otočit po 16 letech.

Anglická fotbalová liga - 29. kolo:
Tottenham - Arsenal 2:2 (60. Alderweireld, 62. Kane - 39. Ramsey, 76. Sánchez)
Chelsea - Stoke 1:1 (39. B. Traoré - 85. Diouf)
Everton - West Ham United 2:3 (13. Lukaku, 56. Lennon - 79. Antonio, 81. D. Sakho, 90.+1 Payet)
Manchester City - Aston Villa 4:0 (50. a 60. Agüero, 48. Y. Touré, 66. Sterling)
Newcastle - Bournemouth 1:3 (80. A. Pérez - 28. vlastní Taylor, 70. King, 90.+2 Daniels)
Southampton - Sunderland 1:1 (90.+3 Van Dijk - 85. Defoe)
Swansea - Norwich 1:0 (61. Sigurdsson)
Watford - Leicester 0:1 (55. Mahríz)

Reklama