Hlavní obsah

Leicester se otřásl v základech, když se Ranieriho outsideři přiblížili anglickému titulu

Praha

Zázrak. Šok. Překvapení. Nejrůznější odezvy má tažení fotbalistů Leicesteru anglickou nejvyšší soutěží. Tým, který v minulé sezóně ve stejnou dobu okupoval poslední příčku a bál se sestupu, má velmi blízko k titulu.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Originálně zdobený fanoušek Leicesteru při utkání s Watfordem.

Článek

„Před sezónou jsem hráčům říkal, že naším cílem je čtyřicet bodů," vykládá trenér Claudio Ranieri o tom, jak propočítával zisk, který zaručí jeho týmu setrvání mezi elitou.

Jenže Leicester z prvních sedmnácti zápasů pouze jednou odešel poražen a po necelých třiceti kolech je v čele Premier League s dvoubodovým náskokem na druhý Tottenham a dokonce osmibodovým na třetí Arsenal. Jedině neuvěřitelný kolaps ho může připravit o titul. „Nikdy jsem neměl tým s podobným duchem," rozplývá se čtyřiašedesátiletý Ital, který sice vedl i giganty jako Juventus, AS Řím, Inter Milán, Chelsea či Atlético Madrid, ale nikdy s nimi žádnou ligu nevyhrál.

Britská média Ranieriho slova volně parafrázují ve smyslu, že má k dispozici mladíky nezkažené penězi. Leicester totiž v žebříčku platů drží sedmnácté místo z dvaceti klubů. Na mzdy má k dispozici 48 miliónů liber, což je menší balík než mají druholigové celky Fulham či QPR a dokonce čtyřikrát menší než Chelsea nebo Manchester United.

Všichni boháči jsou však momentálně daleko vzadu. I kvůli „nuzným" podmínkám na poměry anglické nejvyšší soutěže se Leicester pyšní obdivem fanoušků po celé zemi. „Vnímáme, že máme podporu i těch nezaujatých. Hodně lidí mě zastavuje a přeje nám štěstí. Cítím se skvěle, stejně jako celý tým. Uvědomujeme si, že usilujeme o něco mimořádného," dojímá se Ranieri. „Hrajete za pět miliónů Britů našeho regionu," vzkazují fanoušci v připomínce faktu, že klub sídlí v kraji East Midlands, pro který poslední titul vybojovala Aston Villa v roce 1981.

Leicesterské "zemětřesní" pustoší ligu

Důkazem podpory příznivců budiž i fakt, že jeden z nejvěrnějších přemluvil manželku, aby dcerce dali jako druhé jméno Vardy podle nejlepšího útočníka klubu i soutěže. „Manželka Daisy nebyla moc nadšená. Ale pak jsem dostal nápad a dal to na sociální síť jako petici. Rychle jsem nasbíral pět tisíc hlasů, což ženu přesvědčilo," uvedl pro britská média Ashley Mariott.

Místní univerzita přišla při spanilém tažení Lišek, jak je klubu přezdíváno, s nápadem změřit pomocí seismografu euforii fanoušků. A při únorovém duelu proti Norwichi, v němž Leicesteru zajistil výhru 1:0 v 89. minutě Ulloa, naměřili přístroje umístěné pět set metrů od stadiónu menší zemětřesení. „Jasně to dokumentuje povahu fotbalu. Celý zápas jste napjatý, a pak přijde pět sekund neočekávané magie a uvolnění hrozného množství energie třiceti tisíc lidí," vykládá seismolog Paul Denton, který byl přitom k celému projektu původně velmi skeptický. „Abych byl upřímný, zařízení je mnohem blíž k aréně ragby. Ale tam jsme nic nezaznamenali," pokrčil rameny.

Studenti se proto rozhodli Leicester při tažení za titulem dál monitorovat, neboť očekávají, že s blížícím se finišem soutěže bude euforie narůstat. I proto zřídili na Twitteru účet @VardyQuake, kde po zápasech přinášejí aktualizace, jak leicesterské „zemětřesní" pustoší Premier League.

Co mnozí původně považovali jen za kliku podceňovaného outsidera, přerostlo v neuvěřitelně silné tažení. Vždyť Leicester má na kontě jen tři prohry. „Je krajně povrchní myslet si, že jde o náhodu. Pozice Ranieriho týmu dokumentuje, jak rozmanitá a kvalitní je Premier League," píše v komentáři BBC.

Lišky se chtěly vyhnout posměchu

Není to tak dávno, co bylo nepředstavitelné, aby někdo narušil vládu velké čtyřky ve složení Chelsea, Manchester United, Arsenal a Liverpool. Aby se tak stalo, museli arabští šejkové napumpovat do Citizens miliardu liber. „Ještě před čtyřmi lety měla Chelsea pod Villasem-Boasem stejně špatnou sezónu jako letos, přesto skončila šestá, což je nyní nemyslitelné," připomíná BBC, jak dramaticky se za krátký časový úsek proměnila kvalita soutěže.

I nejchudší kluby Premier League mají trojnásobně či čtyřnásobně vyšší rozpočet, než srovnatelné týmy v Itálii, Španělsku či Německu. Leicester mistrně využil váhavého rozjezdu favoritů. „Chtěli jsme se vyhnout posměchu. Ale v první desítce nás neočekával asi ani největší optimista," směje se Ranieri při vidině mistrovského titulu.

Který tým vyhraje letos anglickou Premier League?
Leicester
71,3 %
Tottenham
15 %
Arsenal
10,9 %
Manchester City
1,2 %
jiný tým
1,6 %
Celkem hlasovalo 18829 čtenářů.

Reklama

Související témata: